TÜRASAŞ BÜYÜYOR, TÜRKİYE KAZANIYOR

TÜRASAŞ BÜYÜYOR,  TÜRKİYE KAZANIYOR

TÜRASAŞ SİVAS BÖLGE MÜDÜRÜ ATANUR KARADAĞ, "FABRİKAMIZI BÜYÜTÜYOR OLMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ" DEDİ.

Türkiye'nin en modern ve en büyük boji fabrikası, Atanur Karadağ’ın yönetiminde sürekli büyüyen Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) Sivas Bölge Müdürlüğü bünyesinde  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun da katıldığı törenle hizmete açıldı.  10 bin metrekare alan üzerine kurulan fabrikada üretilecek bojiler hem ülkemizde hem de yurt dışında demiryolu taşımacılığında kullanılacak.

 

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) Sivas Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan Türkiye'nin en modern ve en büyük boji fabrikası, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Fabrikanın açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Sivas Milletvekilleri Hakan Aksu, Rukiye Toy, TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar, TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, çok sayıda bürokrat ve il protokolü katıldı.

TÜM BOJİLER SİVAS'TA ÜRETİLECEK

Demiryolu ulaşım ağını geliştirirken yeni teknolojilerle donatılmış yerli demiryolu sanayisini geliştirmeyi de amaç edindiklerini anlatan Bakan Uraloğlu, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılındaki bir Sivas ziyaretinde ‘TÜRASAŞ'ı inadına büyüteceğiz’ demişti. Biz de onun sözünü yerde bırakmadık ve TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğüne 74 yıl aradan sonra ilk kez bir fabrika kazandırarak ve TÜRASAŞ Boji fabrikasının açılışını gerçekleştiriyoruz " dedi.

Üretimde demiryolu araçlarını ve sanayisini geri bırakmadıklarını söyleyerek Bakanlık olarak hayata geçirdikleri tüm projelerde yerlilik ve millilik hususlarını ön planda tuttuklarını kaydeden Uraloğlu, "Ülkemizde demiryolu ulaşım ağımızı geliştirirken bir diğer hedefimiz de dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve yeni teknolojilerle donatılmış yerli demiryolu sanayisini geliştirmekti. Bu noktada demiryolu ağımızın gelişimindeki tüm başarıları yine aynı dönemde gelişen yerli ve milli demiryolu endüstrimiz ile de adeta taçlandırdık. TÜRASAŞ'ı, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birine dönüştürdük.  Bugüne kadar geldiğimiz süreçte uluslararası standartlarda yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, yolcu vagonları, yük vagonları, Cer konvertörü, Cer motoru, dizel motor, Tren Kontrol Yönetim Sistemi gibi ana, kritik ve alt ürünleri kendimiz üretiyoruz" dedi.

SEKTÖRÜN DIŞA BAĞIMLILIĞINI AZALTACAĞIZ

Demiryolu araçlarının en önemli bileşeni olan boji üretimi için TÜRASAŞ Boji Fabrikası'nın açılışının gerçekleştirilmesinin demiryolu sanayisinin gelişimi adına çok büyük bir adım olduğunu söyleyen Uraloğlu, “Ülkemizin en modern ve en büyük kapasiteli boji üretim fabrikasını Sivas’ta inşa etmiş olduk. Yeni fabrikamızda 10 bin 500 metrekare kapalı alanda Avrupa standartlarında üretim yapacağız. Artık, yıllık 1500 adet olan üretim kapasitesini, 4 bin 600 adete çıkardık. Yıllık 9 bin 200 adet tekerlek takımı üreteceğiz. Sektörün dışa bağımlılığını azaltarak, yerlilik oranı yükselteceğiz" dedi.

 

SİVAS EKONOMİSİNE KATKI SUNACAK

Demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan her türlü aracın ihtiyacı olan bojilerin bu fabrikada üretileceğini vurgulayan Uraloğlu, boji üretim fabrikasının Sivas ekonomisi başta olmak üzere ülke ekonomisine de önemli katkı sunacağını söyledi.

 

Bakan Uraloğlu, fabrikada istihdamın edilecek olan 250 yeni personelin 110'unun ise şimdiden işbaşı yaptığını duyurarak diğer personellerin de en kısa zamanda işbaşı yapacağını açıkladı. Uraloğlu, personel sayısının 500'e çıkacağını da belirtti. 

 

SİVAS BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNÜN PARLAYAN YILDIZI HALİNE GELECEK

Bakan Uraloğlu, 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programına giren iki yeni projelerinin bulunduğunu bildirdi. Söz konusu iki projenin UAIS Tipi Askeri Araç Taşıma vagonu ve Tır Dorsesi Taşıma vagonu olduğunu kaydeden Uraloğlu, "Sizlere bir müjdemiz daha var. UAIS Tipi Askeri Araç Taşıma vagonu ve Tır Dorsesi Taşıma vagonu üretimleri de TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğümüzde yapılacaktır. Canı gönülden inanıyorum ki TÜRASAŞ marka değeri altında Sivas Bölge Müdürlüğü her geçen yıl kapasitesini ve iş çeşitliliğini artırarak Yük Vagonu üretimi, onarımı, boji ve tekerlek üretimiyle demiryolu sektörünün parlayan yıldızı haline gelecektir" diye konuştu.

 

GÜLER’DEN KARADAĞ’A ÖVGÜ 

Programda konuşan TBMM AK Parti Grup Başkanı ve Sivas Milletvekili Abdullah Güler de  TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğünün her geçen büyüdüğüne dikkat çekti.  Bu büyümede Bölge Müdürü Atanur Karadağ’ın payının çok büyük olduğunu ifade eden Güler, Karadağ’ın çalışmalarını beğenerek takip ettiğini dile getirdi.  Güler, “Sivas'ımızın ekonomisine ve istihdamına önemli katkıda bulunacak bu önemli tesisin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

TÜRASAŞ, SİVAS'IN GÜÇLENMESİNE VESİLE OLAN BİR FABRİKAMIZDIR

Vali Yılmaz Şimşek ise, gelişmiş ülkelerde kalkınmanın lokomotifi olarak kabul edilen demiryollarına siyasi, iktisadi ve coğrafi şartlar nedeniyle büyük önem verildiğini söyledi. Demiryolu sektörüne Sivas'ın Yeni Nesil Milli Yük Vagonu, Yüksek Hızlı Tren ve son olarak Boji Fabrikası ile katkı sağladığını kaydeden Vali Şimşek, "Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ilimize kazandırılan ve her yıl kendini yenileyerek günümüzde de önemli çalışmalara imza atan TÜRASAŞ, Sivas'ın gelişmesi ve demiryolu sanayi alanında güçlenmesine vesile olan bir fabrikamızdır. Türkiye'nin en büyük boji fabrikasının ilimizde hizmete girmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

 

SİVAS ADINDAN SIKÇA SÖZ ETTİRECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “TÜRASAŞ'ı inadına büyüteceğiz” şeklindeki açıklamalarını anımsatan Şimşek,  “Son yıllardaki bu değişim ve gelişim süreci hiç kuşku yok ki Sivas'a verilen değeri de gözler önüne sermektedir. Bu ilgi ve TÜRASAŞ'ta yaşanan gelişim elbette ki demiryolu sektörünün farklı kulvarlarına da yansımış, hâlihazırda Cazibe Merkezi Demirağ Organize Sanayi Bölgemizde özel müteşebbisler eliyle de sektöre yönelik üretimler gerçekleştirilmeye başlanmıştır. İnanıyorum ki bugün burada açılan boji fabrikası da raylı sistem taşımacılığının yerli kaynaklarla gelişimine büyük katkıda bulunacaktır. İnşallah bu sektöre yönelik tesisler artacak, Sivas ili demiryolu noktasında ülkemizde ve dünyada öne çıkan bir il olarak adından sıkça söz ettirecek, gelişimini ve değişimini sürdürecektir.  Açılışı yapılan bu büyük yatırımın ülkemize, milletimize, Sivas'ımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 

 

 

TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar ise  üretim ve Türkiye’ye değer katma azminin nişanesi olan fabrikalarına bir yenisini daha eklemenin gururunu yaşadıklarını söyledi.  

 

 

DUALARLA AÇILDI 

Konuşmaların ardından yılda 4 bin 500 boji üretilecek fabrika kurdele kesilerek dualarla açıldı. Açılıştan sonra protokol üyeleri fabrikada incelemelerde bulundu.

 

 

FABRİKAMIZI BÜYÜTÜYOR OLMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ ise ülke ve dünya demiryolu sektörüne 85 yıl gibi uzun bir süredir hizmet eden kurumun yeni yatırımlar ve açılımlarla büyüdüğünü, şehrimize yeni istihdamlar sağladığını ve bunun haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Sivas’taki bir program konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, eski adıyla TÜDEMSAŞ olan TÜRASAŞ’la  ilgili "İnadına büyüteceğiz" sözlerini anımsatan Karadağ, “Biz de şimdi fabrikamızı büyütüyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

 

YILDA 4 BİN 500 BOJİ ÜRETİMİ YAPACAĞIZ

TÜRASAŞ bünyesinde daha önce Boji (demir yolu taşıtlarında tekerleklerin hareketini sağlayan parça) üretimi yaptıklarını ancak bunun sınırlı olduğunu anlatan Karadağ, "İlerleyen yıllarda vagon üretiminde çok daha büyük sayılara ulaşmayı hedefliyoruz. Şu an 300-500 adet Vagon imalatı yapıyorken biz bunu 1500'lere çıkartmanın hesabını yapıyoruz. Bunun için de burada yıllık 4 bin 500 Boji yapmanız gerekiyor. Burada son sistem tezgah ve teçhizatla yılda 4 bin 500 Boji üretimi yapacağız” dedi.

KARADAĞ, AÇILIŞI YAPILAN FABRİKANIN DETAYLARINI GAZETEMİZE ANLATTI 

TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, açılışı büyük bir katılım ile gerçekleştirilen fabrika hakkında da bilgi verdi. Karadağ, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz 4.ana fabrikamız Türkiye'nin en modern ve en büyük Boji üretim fabrikası olacak. İlk etapta 233 kişiye istihdam sağlayacağız. Bütün tezgâh alımlarımızı, ihalelerimizi yaptık, tezgâhların kurulum aşamalarını tamamladık. Şu ana kadar vagon onarım fabrikası, vagon üretim fabrikası ve metal işleri imalat fabrikası olmak üzere 3 ana fabrikamız vardı. Açılışını yaptığımız Boji fabrikasıyla ana fabrika sayımızı 4'e çıkarttık. Boji üretim fabrikamız 1950 yılından bu yana açılmış olan ilk fabrikamız olacak. Daha önce kurum içerisinde döküm donatım ve presler fabrikası gibi fabrikalarımız vardı. Bu fabrikalar farklı zaman dilimi içerisinde faaliyetlerini sonlandırmıştı. Biz ilk kez bir ana fabrika açmanın da haklı gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

 

İSTİHDAMA KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Fabrikanın kurulum onayını 2023'te Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinden aldıklarını hatırlatan TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Karadağ, "Hazineden kadrolu işçi, taşeron işçi, fabrika müdürü ve memur kadroları için personel onayının tamamı aldık. Son aşamaya geldik. İstihdama katkı sağladık, sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: TÜRASAŞ BÜYÜYOR TÜRKİYE KAZANIYOR
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26.2 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 27.1 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16