SİVAS MÜJDE BEKLİYOR

SİVAS MÜJDE BEKLİYOR

Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hulusi Kantar, DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki iller için uygulanan hayvancılık yatırımları desteklemelerinden Sivas, Tokat ve Yozgat illerinin de faydalanmasını istedi

SİVAS MÜJDE BEKLİYOR

Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hulusi Kantar, DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki iller için uygulanan hayvancılık yatırımları desteklemelerinden Sivas, Tokat ve Yozgat illerinin de faydalanmasını istedi

Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hulusi Kantar, kent için önemli bir talebi gündeme getirdi. Hayvancılık ve süt üretimi açısından büyük önem taşıyan ve DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki 35 ili kapsayan bir destekleme programının uygulamaya girdiğini belirten Kantar, Sivas, Tokat ve Yozgat illerinin de bu kapsama dâhil edilmesi için girişimde bulundu.

Birlik olarak, bu konuda bir rapor hazırlayıp ilgili yerlere ulaştırdıklarını ve aynı zamanda konuyu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile de paylaştıklarını belirten Kantar, “Sayın Bakanımızdan bu konuda destek istedik. Raporumuzu ilettik. Bize gerçekten yakın ilgi gösterdi. En kısa sürede Sivas, Tokat ve Yozgat’ın da bu kapsama alınması için gereken girişimlerde bulunulacağını ümit ediyorum. Sayın bakanımızdan müjde bekliyoruz.” dedi.

35 İL DESTEKLEME KAPSAMINDA

Desteklemelerden faydalanacak iller hakkında bilgi veren Kantar, bu illere yönelik uygulanacak, hibe türü ve miktarlarını da paylaştı.

Kantar, 2015-2018 yılları arasında uygulanacak desteklemelerden; Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinin faydalanacağını belirtti. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında ise Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ın desteklemelerden faydalanacağını belirten Kantar, ayrıca Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamındaki Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illeri ile Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane’nin de bu kapsam içerisinde yer aldığını söyledi.

Destekleme programı ile bu illerde bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik olarak, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması ve modern hayvancılık işletmelerinin kurulması için yapılacak yatırımların desteklenmesine ilişkin usül ve esasların belirlendiğini belirten Kantar, bu kapsamda ne tür desteklemelerin uygulanacağını açıkladı.

Kantar; “Türkvet sistemine göre işletmesi aktif olan yetiştiricilere; büyükbaş için en az 10 baş anaç, en çok 49 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş anaç, en çok 200 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, tadilatı ve kapasitelere uygun damızlık erkek materyal alımına hibe desteği uygulanacak. Hibe desteği programı 2014-2018 yılları arasında uygulanacak.” Dedi.

Bu kapsamda yeni inşaat veya tadilatlar için yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacağını belirten Kantar, damızlık boğa, koç ve teke alımlarında ise yüzde 80 oranında hibe desteği sağlanacağını söyledi.

SİVAS’IN KAZANCI NE OLACAK

Sivas’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli hakkında değerlendirmede bulunan Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hulusi Kantar, bu tür desteklemelerin kenttin bu alanlardaki gelişimine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Kantar, şu ifadeleri kullandı:

“Desteklemelerle birlikte, tarım arazisinin 1.216.707 ha olduğu ve ayrıca 1.236.614 ha çayır mera alanına sahip olması nedeni ile ilimiz hayvansal yem üretimi ve hayvancılığın gelişmesi için önemli bir potansiyel oluşmuş olacaktır. Avrupa Birliği katılım sürecinde süt ve süt ürünlerinde üretimin arttırılması sağlanacaktır.

Hayvanların kayıt altına alınması, salgın hastalıkların kontrolü, hayvansal ürünlerde kalitenin arttırılması sağlanacaktır. Ürün kalitesinin ve güvenliğinin artışı ile büyük ölçüde haksız rekabet önlenecektir. Dış ticarette yeni pazarlar elde etmek için Ülkemizde ve İlimizde hijyen kriterleri açısından uygun süt ürünleri üretilecektir. Tüketicinin korunması sağlanacaktır. Süt ürünlerinde yaşanan fiyat dalgalanmalarının önüne geçilecektir. Kırsal alanda istihdam sağlanacaktır.

AB standartlarında süt ve süt ürünleri üretilecektir. Projenin uygulanması ile köyden kente veya kentten başka illere göçün azaltılmasında önemli bir gelişme olacaktır. Hayvan varlıklarının daha kaliteli ırklardan oluşması ile verimin artışı ve kaliteli süt üretimi sağlanmış olacaktır.

Tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi ile çiftçi gelirlerinin artırılması ile bölgesel gelir farkının azaltılması sağlanmış olacaktır. Arazilerin aslı bölünmüşlüğü, sulama imkânlarının olmaması ve çayır mera alanlarının fazla olması nedeniyle diğer tarım kollarının geliştirilmesine uygun değildir. Özellikle yonca ve korunganın çok yıllık yem bitkisi olması nedeni ile toprağın devamlı bitki örtüsü ile kaplı olması ile erozyon tehlikesi azaltılacaktır.

SİVAS CAZİBE MERKEZİ OLACAKTIR

Sivas’taki hayvan varlığı ve süt üretim potansiyeli hakkında da bilgi veren Kantar, proje uygulandığında kentin cazibe merkezi haline dönüşeceğini söyledi.

Kantar; “İlimizde toplam 342 bin 907 büyükbaş hayvan mevcut olup yıllık süt üretimimiz 413 bin 345 ton dur. Bu bağlamda ilimizde faaliyet gösteren süt işleme tesislerinin toplam kapasitesi 75 bin 948 ton/yıl`dır. Fakat gerçekte işlenen kapasite ise 13 bin 940 ton/yıldır.

İşleme tesislerinin kapasiteleri ile çalışabilmeleri için damızlık süt sığırına ihtiyaç duyulmuştur. Hazırlanan proje ile Sivas ili hem kendi damızlık süt hayvanlarını ve hem de komşu illerde kapasite azlığı nedeniyle randımanlı çalışmayan işleme tesislerinin hayvanlarını elde edeceğinden dolayı ilimiz cazibe merkezi olacaktır.

Ülkemiz çiftçilerinin gelir düzeylerinin oldukça düşük olması nedeniyle küçük işletmeler yaygın olup sermaye yetersizliği nedeni ile yeni işletme kurma imkânları kısıtlıdır. Sivas`ta Süt sığırcılığı işletmelerinde çiftçilerin ahırlarını yaptırması veya mevcut ahırlarını modernize etmesi için %65`e kadar varan hibe destekleri verilmektedir. Canlı hayvan alımında DAP ve GAP bölgelerinde imkânlar bulunmasına rağmen hayvancılık bölgesi olan Sivas`ta böyle bir imkan bulunmamaktadır. İlimizdeki süt fabrikalarının atıl kapasite ile çalışması yeterli süt üretilememesi vatandaşın süt ineği satın alacak sermayesinin bulunmaması gibi nedenlerle projenin uygulanması aile ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Şarkışla ve Gürün İlçesinde oluşturulan Organize Hayvancılık Bölgelerine destek olmak ve yine Türkiye`nin en büyük hayvan pazarı olan Şarkışla Hayvan Pazarına canlı hayvan sağlamak için böyle bir projenin uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.” İfadelerini kullandı.

“EKONOMİK KALKINMA HIZLANACAKTIR”

Proje kapsamında uygulanan desteklemelerden Sivas’ın da faydalanması halinde kırsaldaki ekonomik kalkınmanın hızlanacağını ve bölgedeki iş gücü katılım oranlarının yükseleceğini belirten Kantar, ayrıca kişi başı gelirin ülke ortalamasına yaklaşacağını söyledi.

Kantar, şu şekilde konuştu:

“Sivas ilinde ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve istihdam artışı sağlayarak bölgede yaşayan vatandaşlarımızın refah, huzur ve mutluluğunun artırılması temel amaçtır. Sivas Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi kapsamında, canlı hayvan ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgede ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılması hedeflenmektedir. Proje döneminde uygulanacak programlarla bir yandan bölgede işgücünün niteliği artırılarak, işgücüne katılma oranı ülke ortalamasına yaklaştırılacak, diğer yandan özel ve kamu tarafından yapılmış ve yapılmakta olan süt işleme tesislerinin kapasiteleri artırılacaktır. Yatırımlarının artırılması ve ekonomik hayatın canlanması sonucu bölgedeki toplam istihdam artırılarak bölge genelinde istihdam düzeyi ülke ortalamasına çıkarılacaktır. Bölgede kişi başına gelir ülke ortalamasına yaklaşacaktır.”

MEVCUT DURUM ANALİZİ

“SİVAS’IN BU DESTEKLEMELERE İHTİYACI VAR”

Sivas’taki hayvancılık potansiyelinin, bu tür desteklemelerde büyük bir ivme kazanacağını belirten Kantar, kente ilişkin analizleri de paylaştı.

Bu analizle kentteki kayıplara da dikkat çeken Kantar, şu ifadeleri kullandı:

“2000 yılı sayımlarında 755 bin 91 olan il nüfusu, 2012 yılı adrese dayalı nüfus sayımlarında 623 bin 535`e gerilemiştir. 12 sene içerisinde İl nüfusundaki azalış oranı kırsaldan göç nedeni ile %17,4`ü bulmuştur. Sivas ili 27 bin 203 km2 alanı ile Türkiye`nin 2. büyük ilidir. Çok geniş bir coğrafyası olan ilde 29 belde, bin 273 köy ve 749 mezra bulunmaktadır. Çok geniş coğrafi yapıya rağmen il nüfusu gittikçe azalmaktadır. Genel olarak kilometre başına 23 kişi düşmektedir.

Sivas ilinde işgücünün sektörel dağılımına bakıldığında, tarım ve hayvancılığın ilde çok büyük ekonomik etkinliğe sahip olduğu görülmektedir. İldeki iktisaden faal nüfusun yüzde 66,5`ini oluşturan tarım sektöründe çalışanların yüzde 54,7`sini kadınlar, yüzde 45,3`ünü erkekler oluşturmaktadır. Tarım sektöründe yer alan faal nüfusun yüzde 91,6`sının kırsal kesimde yaşadığı dikkati çekmektedir.

2.720.279 hektar alana sahip Sivas il topraklarının yüzde 40,66`sını tarım, yüzde 43,41 `ini çayır-mera, yüzde 12,66`sını orman ve fundalık, yüzde 3,27` sini de tarım dışı alanlar oluşturmaktadır.

Türkiye geneli arazi dağılımı ile Sivas ili karşılaştırıldığında çayır mera alanlarının oranı yüksek (%43,41) orman alanlarının oranının ise düşük (%12,66) olduğu görülmektedir. Türkiye genelinde mera alanlarının genel arazi miktarına oranı %26, orman alanlarının oranı lise %26`dır. Sivas ilinde çayır mera alanlarının fazlalığı hayvancılık için bir potansiyel, orman alanlarının azlığı ise erozyonun nedeni ve yağış için kısıt teşkil etmektedir.”

x;?0dn?????utline: none; text-align: justify;">Tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi ile çiftçi gelirlerinin artırılması ile bölgesel gelir farkının azaltılması sağlanmış olacaktır. Arazilerin aslı bölünmüşlüğü, sulama imkânlarının olmaması ve çayır mera alanlarının fazla olması nedeniyle diğer tarım kollarının geliştirilmesine uygun değildir. Özellikle yonca ve korunganın çok yıllık yem bitkisi olması nedeni ile toprağın devamlı bitki örtüsü ile kaplı olması ile erozyon tehlikesi azaltılacaktır.

 SİVAS CAZİBE MERKEZİ OLACAKTIR

Sivas’taki hayvan varlığı ve süt üretim potansiyeli hakkında da bilgi veren Kantar, proje uygulandığında kentin cazibe merkezi haline dönüşeceğini söyledi.

Kantar; “İlimizde toplam 342 bin 907 büyükbaş hayvan mevcut olup yıllık süt üretimimiz 413 bin 345 ton dur. Bu bağlamda ilimizde faaliyet gösteren süt işleme tesislerinin toplam kapasitesi 75 bin 948 ton/yıl`dır. Fakat gerçekte işlenen kapasite ise 13 bin 940 ton/yıldır.

İşleme tesislerinin kapasiteleri ile çalışabilmeleri için damızlık süt sığırına ihtiyaç duyulmuştur. Hazırlanan proje ile Sivas ili hem kendi damızlık süt hayvanlarını ve hem de komşu illerde kapasite azlığı nedeniyle randımanlı çalışmayan işleme tesislerinin hayvanlarını elde edeceğinden dolayı ilimiz cazibe merkezi olacaktır.

Ülkemiz çiftçilerinin gelir düzeylerinin oldukça düşük olması nedeniyle küçük işletmeler yaygın olup sermaye yetersizliği nedeni ile yeni işletme kurma imkânları kısıtlıdır. Sivas`ta Süt sığırcılığı işletmelerinde çiftçilerin ahırlarını yaptırması veya mevcut ahırlarını modernize etmesi için %65`e kadar varan hibe destekleri verilmektedir. Canlı hayvan alımında DAP ve GAP bölgelerinde imkânlar bulunmasına rağmen hayvancılık bölgesi olan Sivas`ta böyle bir imkan bulunmamaktadır. İlimizdeki süt fabrikalarının atıl kapasite ile çalışması yeterli süt üretilememesi vatandaşın süt ineği satın alacak sermayesinin bulunmaması gibi nedenlerle projenin uygulanması aile ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Şarkışla ve Gürün İlçesinde oluşturulan Organize Hayvancılık Bölgelerine destek olmak ve yine Türkiye`nin en büyük hayvan pazarı olan Şarkışla Hayvan Pazarına canlı hayvan sağlamak için böyle bir projenin uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.” İfadelerini kullandı.

“EKONOMİK KALKINMA HIZLANACAKTIR”

Proje kapsamında uygulanan desteklemelerden Sivas’ın da faydalanması halinde kırsaldaki ekonomik kalkınmanın hızlanacağını ve bölgedeki iş gücü katılım oranlarının yükseleceğini belirten Kantar, ayrıca kişi başı gelirin ülke ortalamasına yaklaşacağını söyledi.

Kantar, şu şekilde konuştu:

“Sivas ilinde ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve istihdam artışı sağlayarak bölgede yaşayan vatandaşlarımızın refah, huzur ve mutluluğunun artırılması temel amaçtır. Sivas Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi kapsamında, canlı hayvan ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgede ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılması hedeflenmektedir. Proje döneminde uygulanacak programlarla bir yandan bölgede işgücünün niteliği artırılarak, işgücüne katılma oranı ülke ortalamasına yaklaştırılacak, diğer yandan özel ve kamu tarafından yapılmış ve yapılmakta olan süt işleme tesislerinin kapasiteleri artırılacaktır. Yatırımlarının artırılması ve ekonomik hayatın canlanması sonucu bölgedeki toplam istihdam artırılarak bölge genelinde istihdam düzeyi ülke ortalamasına çıkarılacaktır. Bölgede kişi başına gelir ülke ortalamasına yaklaşacaktır.”

MEVCUT DURUM ANALİZİ “SİVAS’IN BU DESTEKLEMELERE İHTİYACI VAR”

Sivas’taki hayvancılık potansiyelinin, bu tür desteklemelerde büyük bir ivme kazanacağını belirten Kantar, kente ilişkin analizleri de paylaştı.

Bu analizle kentteki kayıplara da dikkat çeken Kantar, şu ifadeleri kullandı:

“2000 yılı sayımlarında 755 bin 91 olan il nüfusu, 2012 yılı adrese dayalı nüfus sayımlarında 623 bin 535`e gerilemiştir. 12 sene içerisinde İl nüfusundaki azalış oranı kırsaldan göç nedeni ile %17,4`ü bulmuştur. Sivas ili 27 bin 203 km2 alanı ile Türkiye`nin 2. büyük ilidir. Çok geniş bir coğrafyası olan ilde 29 belde, bin 273 köy ve 749 mezra bulunmaktadır. Çok geniş coğrafi yapıya rağmen il nüfusu gittikçe azalmaktadır. Genel olarak kilometre başına 23 kişi düşmektedir.

Sivas ilinde işgücünün sektörel dağılımına bakıldığında, tarım ve hayvancılığın ilde çok büyük ekonomik etkinliğe sahip olduğu görülmektedir. İldeki iktisaden faal nüfusun yüzde 66,5`ini oluşturan tarım sektöründe çalışanların yüzde 54,7`sini kadınlar, yüzde 45,3`ünü erkekler oluşturmaktadır. Tarım sektöründe yer alan faal nüfusun yüzde 91,6`sının kırsal kesimde yaşadığı dikkati çekmektedir.

2.720.279 hektar alana sahip Sivas il topraklarının yüzde 40,66`sını tarım, yüzde 43,41 `ini çayır-mera, yüzde 12,66`sını orman ve fundalık, yüzde 3,27` sini de tarım dışı alanlar oluşturmaktadır.

Türkiye geneli arazi dağılımı ile Sivas ili karşılaştırıldığında çayır mera alanlarının oranı yüksek (%43,41) orman alanlarının oranının ise düşük (%12,66) olduğu görülmektedir. Türkiye genelinde mera alanlarının genel arazi miktarına oranı %26, orman alanlarının oranı lise %26`dır. Sivas ilinde çayır mera alanlarının fazlalığı hayvancılık için bir potansiyel, orman alanlarının azlığı ise erozyonun nedeni ve yağış için kısıt teşkil etmektedir.”



Anahtar Kelimeler: SİVAS MÜJDE BEKLİYOR
  • Cuma 17.1 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 12.5 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.9 ° / 4.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16