SİVAS’IN YÜZ AKI

SİVAS’IN YÜZ AKI

ESTAŞ, ilimizde istihdam sağlamaya devam ediyor. 1000’den fazla kişiyi bünyesinde çalıştırarak Sivas ekonomisine büyük katkı sunan  ESTAŞ; “ESTAŞ Gloves-Eldiven” fabrikasının temelini attı.

Naci YILDIZ

Dünyanın birçok ülkesine ürettiği ürünleri pazarlayan ve ilimizin önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan Eksantrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ESTAŞ), Sivas’a değer katmaya devam ediyor. Çalıştırdığı 1000 kişiden fazla personelle Sivas’ın en büyük ihracatçı firmaları arasında başı çeken kam milinin lider firması; 100 kişinin istihdam edileceği eldiven fabrikasının temelini attı.

Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde  mevcut ESTAŞ üretim kampüsünde “ESTAŞ Gloves-Eldiven” markası adı altında 4 bin metrekare alanda faaliyet gösterecek fabrikanın temel atma törenine Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, Sivas Birinci Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Emre Torun, ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin, ESTAŞ Genel Müdürü Osman Mavuş ve il protokolü katıldı.

Nitril cerrahi ve genel kullanıma uygun eldivenin üretileceği fabrikanın temel atma töreninin açılış konuşması ESTAŞ Genel Müdürü Osman Mavuş tarafından gerçekleştirildi.

FARKLI SEKTÖRDE YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

Eldiven sektörünün son 3 yıl içerisinde 380 milyon dolar ithalat kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Genel Müdür Mavuş, “Türkiye’nin ithalatı son 3 yılda yaklaşık 20 milyar adet. Bu sene bizimle beraber birkaç yatırımcı daha var bu  sektöre giren. Şu anda Türkiye’de üretimi olmayan bir sektör. ESTAŞ’ın buradaki motivasyonu ithal olan bu ürünü yerlileştirmek. Aynı zamanda bizim için de çok rekabetçi bir durum söz konusu. O da nedir? Kendi sektörümüzün dışında yeni bir paradigma oluşturuyoruz. Bunun gibi birçok farklı sektörde yoğun yatırımlarımız devam edecek inşallah” dedi.

YIL İÇERİSİNDE ÜRETİME GEÇİLMESİ HEDEFLENİYOR

“Devletimizin verdiği teşvikler, kurum müdürlerimizin sağladığı kolaylıklar bizim yatırım yapma aşkımızı daha çok artırıyor; işimizi kolaylaştırıyor” diyen  Genel Müdür Mavuş, “Bu sektörün bir sonraki aşamasında inşallah kimyasalını üretmeye yönelik yatırımlarımız devam edecek. Pandemiyle beraber biliyorsunuz eldiven kullanımları da arttı. Sağlık sektöründe de bu yüksek oranlara çıktı. Çünkü eldiven virüse karşı koruyuculuk gösteriyor. Kullanacağımız teknoloji en son teknoloji olacak. Dolayısıyla yurt dışından gelen ürünlerle rekabet edebilecek. Ayrıca 100 arkadaşım burada istihdam edilecek, 4 bin metrekareye yakın alanımızda. 1 milyon paketlik, 100 milyon adetlik yıllık üretim kapasitesi olacak. Bu işi çok kısa zaman içerisinde bitirebilirsek bağımlılığı bir noktaya indireceğiz. Türkiye’deki pazarın yüzde 70’ine, 80’ine yakın bir üretim yaptığımızı düşünürsek burada göreceğiniz fabrikanın 15 tanesini daha kurmamız gerekecektir.  Yani bu alanda çok büyük bir açık var, burada kaliteli ürün üreteceğiz. Şubat ayında fikir olarak çıkan bu düşüncemiz kapsamında makinelerinin siparişini verdik, hammadde teminini yaptık. Bugün temelini atıyoruz. Temmuz-Ağustos aylarında Allah’ın izniyle makinelerimizin montajını yapacağız. Yıl bitmeden Eylül ayında da üretime geçmeyi hedefliyoruz. Çünkü burada çok büyük bir açık söz konusu. Hem yurt dışından hem yurt içinden  ciddi bir talep var. İnşallah buna hep beraber şahitlik edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YERLİ MALI TÜKETİMİNİ ARTIRMALIYIZ

ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin ise son yıllarda eksantrik mil imalatının dışında da üretimlere başladıklarını söyledi. İmplant üzerine çalışmalar yaptıklarını anımsatan Timuçin;  “Temelini atacağımız ESTAŞ Eldiven Fabrikasına ‘bismillah’ deyip başlayacağız inşallah. Hem ülkemiz hem de şehrimiz sanayisi gelişiyor. Bilhassa Sivas’ın sanayisi gerçekten çok büyük atılımlar yapıyor. Mevcut firmalarımız kendi kapasitelerini artırıyor; yeni yeni iş kollarına giriyor ve yeni müteşebbislerimiz yatırım yapmaya başlıyor. Zaman zaman da konuşuyoruz; ‘Organize Sanayimizde yer kalmadı’ diyoruz. Bunu desteklememiz gerekiyor. Bu faaliyetlerin başarıya ulaşabilmesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Nedir? Kanun koyucumuz; ‘Yerli malını destekleyelim’ demiş. ‘Fiyatı yüzde 15 pahalı dahi olsa tercih edilebilir’ demiş. Böyle bir maddeyle yerli üretimi desteklemeyi arzu etmiş ama yerli malı alınır dememiş, tercih edilebilir demiş. Yani o alımı yapan kişi veya kuruluşun inisiyatifine bırakmış. Bugün yerli malı tüketiminin çok fazla olmadığını görüyoruz. Yerli malı tüketiminin artırılması için başka sistemler de konması gerekiyor. Yerli malı kotası konulması gerekiyor. Biliyorsunuz diğer ülkeler bizim tarım ürünlerimize bile kota koyuyorlar. Biz de o zaman kendi içimizde kota koyup yerli üretimi desteklemek zorundayız. Aksi takdirde yerli üretimin büyük uluslararası firmaların karşısında rekabet edebilme şansı çok az. Güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.

SİVAS’IN ÜRÜNLERİNİ DAHA ÇOK KULLANMALIYIZ

Üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının desteğinin çok önemli olduğunu belirten Timuçin, “Birlikte çalışma yapmaya ihtiyacımız var. Bunu yapmamız lazım. Sivas gibi İç Anadolu’da yer alan  illerin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Sivaslılar olarak bir şey daha yapmamız lazım. ‘Yerli malı yurdun malı; herkes onu kullanmalı’ diyoruz. Sivas’ta da bazı sanayici arkadaşlarımız ‘Ben ürünümü Sivas’ın dışındaki şehirlere, ülkelere satıyorum ama Sivas’a çok fazla satamıyorum’ diyor. ‘Sivas’a ürünü kabul ettiremiyorum’ diyor. Bunun incelenmesi lazım. ‘Yerli malı yurdun malı’ diyorsak Sivas’ın malı diye de bir kampanya düzenleyip Sivas’ın ürünlerinin Sivas’ta pazarlanmasını, daha çok tüketilmesini sağlamamız gerekiyor diye düşünüyorum. Yani direkt tüketiciye üretim yapan arkadaşların ürünlerinin Sivas’ta daha fazla tanıtılmasında fayda var diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

GENÇLERİMİZE İŞ SAHASI SAĞLAMAMIZ LAZIM

ESTAŞ Genel Müdürü Timuçin, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizin karar vermesi gereken önemli konulardan biri de  şu: Baktığınız zaman ülkemizde her kurum, kuruluş ileri teknoloji ürünleri üretmek ve onlarla ilgili çalışma yapmak için gayret gösteriyor ama Türkiye’de şu an gençlerimiz bizlerden iş, aş istiyor. Bu gençlerimize iş sahası sağlamamız lazım. O zaman ne yapacağız? İki soru var karşımızda. Biz teknoloji yoğun yatırımlar mı yapacağız yoksa emek yoğun yatırımlar mı yapacağız? Emek yoğun yatırımlarda çalışma yapan insanların bazı konularda desteklenmesi gerekiyor. Bu konuda biz inşallah eldiven fabrikası üretime geçtiğinde şöyle bir şey denemeyi arzu ediyoruz. Eldiveni ürettikten sonra en büyük işçilik maliyeti paketlemede oluyor. Şimdi burada iki seçenek var: Büyük yatırım yapıp otomatik paketleme sistemi yaparsınız veya bunu insanlara yaptırırsınız. Şimdi biz eldiven üretimine ağırlık verdik. Otomatik bir paketleme sistemi yapmadık. Acaba evde üretim yapmak isteyen ev hanımlarına buradan 100 bin adet eldiveni verip ‘Bunu 10’arlı paketlerde bize teslim et’ gibi emek yoğun işleri denemek istiyoruz. Ve diğer sanayicilerin de bu tür çalışmalar yaparak işsiz insanlarımıza iş imkanı sağlamasında fayda var diye düşünüyorum.”

ESTAŞ İLKLERE İMZA ATIYOR

ESTAŞ’ın temel atma töreninde olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (STSO) Mustafa Eken de “Sanayimizde ciddi gelişmeler yaşanıyor. Birinci OSB’mizde yer kalmadı. Uluslararası ihracat yapacağımız ürünlerin yer alacağı fabrikaların ilimize kazandırılması çok önemli. İlkler yapılmaya devam ediyor. ESTAŞ da buna örnek olan bir firmamız. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Demirağ OSB ile birlikte Sivas’ın gerçek anlamdaki tanınmışlığını hep beraber göreceğiz inşallah. Sivas’tan umutluyum. STSO olarak tüm üyelerimizin her zaman arkasında duruyoruz, durmaya devam edeceğiz. Bu gibi tesislerin açılması için de elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ESTAŞ TÜRKİYE’NİN CARİ AÇIĞINI AZALTACAK

ESTAŞ’ın ülkemizin cari açığını azaltacak bir tesisi daha şehre kazandırdığını belirten Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise  firma yetkililerini tebrik etti.  Başkan Bilgin; “Sivas için, ülkemiz için önemli bir tesisin temel atma törenindeyiz. ESTAŞ ailesini tebrik ediyorum. Sivas’ın bir markası olarak uluslararası manada Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak tesisleri birer birer hayata geçiriyor. Osman bey bahsetti; Şubat ayında fikri olgunluk oluşup Nisan’da temel atıp inşallah Temmuz-Ağustos gibi de üretime başlayacak bu tesis bir başarı hikayesi. ESTAŞ zaten birlikteliğin, ortak aklın, doğru karar vermenin, yerinde yatırım yapıldığı zaman başarının ortaya çıkacağının somut bir örneği.  İsmail ağabey; çok detaylı olarak bilgilendirdi. Yapılması gerekenleri anlattı, yaptıklarını dile getirdi. Cidden önemli bir vizyon çizdi. Bugün Türkiye’de son 20 yılda savunma sanayisinden başlayalım her alanda yerlileşmeye ve millileşmeye ciddi destek var. Bu noktada cari açığı azaltacak bir tesisi Sivas’a kazandırdıklarından dolayı ESTAŞ’ı hemşehrileri olarak tebrik ediyoruz. Temelini attığımız tesis sadece Sivas ekonomisine değil Türk ekonomisine de cari açığı kapatma noktasında katkı sunacak. Bize düşen, kamu idarecilerine düşen, yerel yöneticilere düşen ilimizde üretimi ve istihdamı artıracak; bunu motive edecek, kolaylaştıracak tedbirleri önlemleri almak. Bu noktada beraberiz zaten. Üretimi kolaylaştıracak, istihdamı artıracak her türlü önlemi, tedbiri alma noktasında irademiz var. Bu noktadaki irademiz çelikten bir irade desek yeridir. Yeter ki üretim ve istihdam artsın” dedi.

ESTAŞ’IN BAŞARISI DAİM OLSUN

Sivas’ta koronavirüs sürecinde OSB’de çalışan sayısının arttığına dikkat çeken Başkan Bilgin,  “Pandemi döneminde son 1 yılda Sivas OSB’deki istihdam sayısı azalmadı, arttı. Bu çok çok önemli. Daha iyisi elbette olabilir. Bunun için de ESTAŞ gibi firmaları teşvik edeceğiz, destekleyeceğiz, önünü açacağız.  Maddi olarak yapabileceğimiz çok bir şey yok ama en azından moral ve motivasyonu, üretim yapma şevkini diri tutacağız. Böyle yaptığımız zaman inanıyorum ki Sivas da büyüyecek, Türkiye’de büyüyecek. ESTAŞ’ı tebrik ediyorum, başarıları daim olsun. Bize bu noktada düşen her ne görev varsa yanlarında olduğumuzu bildiriyor, saygılar sunuyorum.”

ESTAŞ İLE GURUR DUYUYORUZ

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’in ardından konuşan Vali Salih Ayhan ise şehre değer katan ESTAŞ ailesini tebrik ederek sözlerine başladı.  Ayhan; “ESTAŞ gerçekten takdir edilecek, ilimiz açısından gurur duyulacak bir firma. ESTAŞ Sivas’ın markası, ilimizin yüz akıdır. O nedenle takdir edeceğiz, her zaman yanlarında duracağız. ESTAŞ’ın zamanın ruhuna uygun bir şekilde Türkiye’nin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yatırım yapması  çok anlamlı. Bu benim Sivas’a geldiğimden beri ESTAŞ’ın 3’üncü temel atması. Hepsinde de temel atma ile üretime başlama süresi çok kısa sürdü. Yani ne yaptığını, nasıl yapacağını bilen bir firma. Vizyonla eylemi en iyi şekilde bütünleştiren kurumlardan birisi. Sivas’ımızda ESTAŞ gibi 3-4 firma daha olduğu zaman yan sanayisi ile birlikte Sivas’ın uçacağını söyleyebilirim” dedi.

ESTAŞ SİVAS’TA AKLA EN ÇOK GELEN FİRMALARDAN BİRİSİ

Sivas’ın hedefleri ve hayalleri olduğunu kaydeden Ayhan, “Bizler de 2019 yılında Cumhuriyet'in 100. yılına doğru 100 Üretim ve İstihdam Kapısı rotasıyla belirlediğimiz hedefe adım adım ilerliyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Salgına rağmen Birinci OSB’de çalışan sayısı 10 bine yaklaştı. Biz sadece OSB’ye odaklanmıyoruz. OSB’de resmi kayıtlara göre 70 milyon dolar ihracat var. Yaptığımız bir çalışmaya göre Sivas’ın 240 milyon dolar ihracatı var. Üretim yeri burası ama kaydı başka şehirlerde olan yerleri toparladığınızda 240 milyon dolar. Az ama önemli bir rakam. Umut veren, heyecanımızı artıran bir rakam. 2019 yılında Cumhuriyet'in 100. yılına doğru 100 Üretim ve İstihdam Kapısı rotasıyla belirlediğimiz hedefe 2023’te ulaşacağımızdan tereddüdüm yoktur Allah’ın izniyle. Bunu yakalayacağız. ESTAŞ’ı şu noktada tebrik ediyorum. Mevcut üretim kapasitelerini sürekli artırıyorlar. Yeni bir arsa tahsisinden ziyade atıl alanlarını üretime dönük düzenliyorlar. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Allah’ın izniyle 2023 yılında 500 milyon dolar ihracatı olan Sivas’a kavuşacağız. Ben ESTAŞ’ı takdir ediyorum. Her zaman yanınızdayız. Gerçekten bu zor dönemde bu tür yatırımları, bu tür açılışları anlamlı buluyorum. Bu şehre umut veriyor, heyecan veriyor; bu şehri diri tutuyor. Rabbim bol, bereketli kazançlar nasip etsin. Ar-Ge konusunda aldığınız derece şehre ayrı bir heyecan verdi. Yaptığımız bir kamuoyu araştırmasında da ESTAŞ Sivas’ta akla en çok gelen firmalardan birisi. Bu da sizin gücünüz ve birikiminizin yansıması. İstihdam sayısı da 1000’i geçti. 1000 ocağa aş oluyorsunuz. Bu da dua kapısıdır. Zamanın ruhuna uygun olan bu yatırım bereketli olsun, Rabbim utandırmasın” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Ayhan ve beraberindekiler dualar eşliğinde yeni fabrikanın temelini attı. Daha sonra Vali Ayhan ve beraberindekiler 2020 yılında kurulan ve ilk etapta dental üst yapı çözümleri sunan ESTAŞ Medikal Dijital Tasarım ve Uygulama Merkezini de gezerek ESTAŞ Genel Müdürü Osman Mavuş’tan bilgi aldı.

 



Anahtar Kelimeler: SİVAS’
  • Pazar 26.2 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 27.1 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 23.8 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
8.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
9.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
10.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16