Sivas, geriatri merkezine kavuşacak

Sivas, geriatri merkezine kavuşacak

Sivas Numune Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mahmut Aluç, çalışmaları hakkında gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu. Hastane bünyesinde 65 yaşın üzerindeki hastaların her türlü sorunlarının ele alınacağı geriatri merkezinin açılacağını müjdeleyen Aluç,

Sivas, geriatri merkezine kavuşacak  

Sivas Numune Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mahmut Aluç, çalışmaları hakkında gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu. Hastane bünyesinde 65 yaşın üzerindeki hastaların her türlü sorunlarının ele alınacağı geriatri merkezinin açılacağını müjdeleyen Aluç, bu merkezin Türkiye´de nadir illerde olduğunu ifade etti.  Merkezin proje ihalesinin yapıldığını söyleyen Aluç, ?Birkaç ay içerisinde temeli atılır diye düşünüyorum. Tahmini inşaat süresini de bir buçuk yıl olarak düşünüyoruz? dedi

NACİ YILDIZ/ÖZEL HABER

Ocak ayında göreve başlayan Sivas Numune Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mahmut Aluç, faaliyetleri hakkında Gazete Şehir´e özel açıklamalarda bulundu. Hastalara daha kaliteli hizmet sunmak için çalışmalarını devam ettirdiklerini aktaran Aluç, bünyelerine geriatri merkezini katacaklarının müjdesini verdi.

Bu merkezde 65 yaş ve üstü bireylerin sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal hayatları, fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, duygu durumu ve bilişsel sorunları ile ilgilenileceğini kaydeden Aluç, geriatri merkezlerinin ülkenin nadir illerinde olduğunu ifade etti.

?194 YATAKLI OLACAK?

Hastane Yöneticisi Aluç, ?Geriatri dediğimiz bir merkez yapılacak. 194 yataklı olacak. Ayrı bir bina olarak yapılacak. Burada yaşlıların rehabilitasyonu sağlanacak. Spesifik bir iş olacak. Türkiye´de ilk yapılan işlerden birisi bizim hastanemizde olacak. 65 yaşın üzerindeki hastaların her türlü sorunları ele alınacak. Fizik tedavi, kardiyoloji, nöroloji gibi bölümleri olacak. Vatandaş burada yatacak, burada takip edilecek. O bizi rahatlatacak. Proje ihalesi yapıldı. Bu ayın sonunda proje netleşecek. Netleşip onaylandıktan sonra da herhalde birkaç ay içerisinde temeli atılır diye düşünüyorum. Tahmini inşaat süresini de bir buçuk yıl olarak düşünüyoruz? dedi.

?HASTANENİN OTOPARK SORUNU YOK?

Hastanede otopark sorunu olduğu yönündeki eleştirileri kabul etmeyen Aluç, ?Hastanenin otopark sorunu yok. Çok boş otopark alanı var ama hem kendi çalışanlarımız hem de vatandaşlarımız binaya en yakın otoparklara araçlarını park edip hastaneye geçmeyi istiyor. Bunun için de en uygun alan acillerin olduğu otopark. Vatandaşımız daha çok oraya park etmeye çalışıyor. O zaman da gerçekten hasta olan vatandaş sorun yaşıyor. Biz bunu engellemek için bir güvenlik elemanı ile beraber acil servislerden servislere kontrollü akış vermeye başladık. Bu sakinleştirdi. Acilin önündeki otoparkın araç kapasitesi 80. Orada yeni proje çizdirdik. Bunu 120´ye çıkartacağız. Hemen onun altında bodrumda bir otoparkımız var. Orası da 100´ün üzerinde araç alıyor. Yeni projeden sonra da bin 100 araçlık kapalı otopark planlanıyor. Şu an mevcut otopark bin civarında. Bin 100 de kapalı olacak? diye konuştu.

ÇEDAŞ´IN ALANI HASTANEYE KALACAK

Hastanenin hemen yanında yer alan ÇEDAŞ´ın başka bir yere taşınacağını kaydeden Aluç, ?O zaman o alanda bize kalacak ve hastanenin girişi çıkışı daha da kontrol altına alınacak. ÇEDAŞ´ın binası eski bir bina. Bizim kullanabileceğimiz bir bina değil. Muhtemelen yıkılacak gibi görünüyor. İhtiyacımıza göre değerlendireceğiz. Hiç kullanmasak bile hastanenin girişini daha ideal hale getirmemize vesile olacak? ifadesini kullandı.

HASTALAR İL DIŞINA GİTMEYECEK

Hastane bünyesine modern radyoterapi tedavi cihazı aldıklarını aktaran Aluç, ?2 buçuk milyon dolar değerinde olan cihazımızı Sağlık Bakanlığı gönderdi. Radyoterapi ünitesi yani vatandaşın anlayacağı ifade ile ışın tedavisi. Bu üniversite hastanesinde var ama vatandaşlarımızın bir kısmı il dışına gitmek zorunda kalıyordu. Artık bu hizmeti burada vermeye başladık. Fiziksel mekanımızda ufak tefek sorunlar vardı onları da hallettik. Hastanemizde medikal onkolog var, radyasyon onkoloğu var, tümörle ilgili cerrahi yapan branşların tamamı var. Bununla ilgili hekimlerden onkoloji konseyi oluşturduk. Hangi hastaların radyoterapiye alınacağı bu konseyde değerlendirilecek. Sonra onkoloğa hastamızı devredeceğiz. Bu da Sivas adına güzel bir hizmet olacak? şeklinde konuştu.

1 MİLYON 350 BİN LİRA HARCANDI

Ek bina olarak hizmetini sürdüren eski Devlet Hastanesinde bulunan Kadın-Doğum servisinin yeni Numune Hastanesine taşındığını anımsatan Aluç, ?Kadın Doğum´un 2 servinin yanı sıra  bir tane de doğumhaneyi bununla beraber de yenidoğan yoğun bakım servisini buraya  geçirdik. Bunlar gelmeden 3 ay öncesinde biz bunların hazırlıklarını yapmıştık. Yeni servislere ilişkin son istenilen standartlara uygun bir tadilat yaptık. 350 bin lira kadar bir harcama yaptık. Ayrıca 1 milyon lira da sıfır malzeme alımı yaptık? ifadelerine yer verdi.

?ANNE ADAYLARI İÇİN ÇOK KONFORLU ORTAM?

Bu birimlerin neden yeni hastaneye taşındığını da açıklayan Aluç; ?İstasyon tarafındaki eski SSK´daki bu birimlerin hizmet vermesi imkansızdı. Doğumhane çok dar şartlarda çalışıyordu. Klasik doğumhane mantığı ile çalışılıyordu. Yani hasta doğumdan önce bir odada bekliyor, doğum sırasında başka bir odaya alınıyordu ve orada doğum yapılıyordu. Ama burada öyle değil. Burası hastanın yattığı odada doğumunu yapabileceği şekilde dizayn edildi. Yani orada kalacak. Bir kişilik odalar var. Anneler, anne adayları için çok konforlu ortam. Odaların içerisinde banyolar, tuvaletler bulunuyor. Televizyon var. Mümkün olduğu kadar ev ortamı gibi rahat bir ortamda doğum yapmalarını sağlamaya çalışacağız? diye konuştu.

?TÜM YENİDOĞAN HASTALARI BİZE GELİYOR?

Hastane Yöneticisi Aluç, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Aslında fiziki mekan biraz daha büyük olsa bizim için daha iyi olurdu. Yaz şartlarında zorlanacağız. Yazın doğum sayısı artıyor çünkü. Ama eskisiyle kıyasladığımızda çok çok güzel bir doğumhane. Eski yerdeki yenidoğan ünitesi  çok küçüktü. 3. basamağımız yoktu. 3. basamak hastaları her ne kadar takip etsek de tescilimiz olmadığı için takibimiz biraz sıkıntılı oluyordu. Bir de biliyorsunuz şu anda tek yenidoğan doktoru  bizde var.  Sivas´ın ve çevre illerin tüm yenidoğan hastaları bize geliyor. Bu yapılan yenidoğan ünitesi fiziksel olarak diğer taraftan yaklaşık 5 kat daha büyük bir alan. Neredeyse yüzde 100 dolu. Hiç boş olmuyor. Yani bir bebek, daha  taburcu olmadan yenidoğandan hangi bebeğin geleceği belli. Boş olma durumu çok nadir. Sivas yenidoğan ünitesi anlamında hak ettiği hizmeti şimdi almaya başladı. Servisler diğer servislere göre çok daha büyük.  Burada kadın doğum acil ne yazık ki planlanmamıştı. Genel acil ünitesinde çok küçük bir oda planlanmıştı ama yetmez. Bizim kadın doğum acile başvuran sayısı günlük 50-100 kişi arasında değişiyor. Doğum yapmak üzere olan bir gebenin erişkin acil servisinden içeri alınması çok ciddi problem. Bizde bir enfeksiyon servisi vardı. Biz bu servisi İstasyon ek binaya taşıdık. O birimin taşınmasında teknik olarak bir zorluk da yoktu. Orayı biz hem kadın doğum poliklinikleri, hem de kadın doğum acil olarak yan yana planladık. Yani hasta acil servisten girdiği zaman doğumhaneye veya servise çok kolay ulaşabiliyor. Bu yeni yerde hem mekanımız büyüdü, hem de daha kaliteli hizmet verir hale geldik ve birimleri mümkün olduğunca yan yana tuttuk.?

ÇOCUK ACİL DE TAŞINACAK

Ramazan Bayramı´ndan sonra Çocuk Acil servisini de yeni hastaneye taşıyacaklarını aktaran Aluç, ?Yakın zamanda Çocuk Acili de getirmemiz lazım. Onu da muhtemelen Ramazan´dan sonra planlıyoruz. Çocuk Acilin yerini hazırladık. Her şeyi yapıldı. Orası için de yine cihaz alımları yaptık. Onu da en kısa zamanda taşıyacağız. Yeni yer önceki yerin fiziki anlamda 2 katı büyüklüğünde. Bunu neden söylüyorum? Toplumumuzda, ?Bütün acillerin bir yerde toplanmasını hastane kaldırmaz´ diye bir algı var.  Ama fiziksel olarak yeterli? ifadelerini kullandı.

?İKİ AYRI MEKANDA HİZMET VERMEK ZOR?

İstasyon Caddesi´ndeki eski hastanede yataklı servislerin bulunduğu alanın yıkılacağını düşündüğünü aktaran Aluç, ?Poliklinikler bir müddet daha devam edebilir. Ona da ilerleyen zamanlarda ilimizin yöneticileriyle karar veririz. İki ayrı mekânda hizmet vermek hekim için de zor. Hekimin yataklı servisi burada, diğer tarafa polikliniğe gidiyor. Hizmet sorun oluyor. Oradaki yeni yapılanmamız da şu şekilde oldu: Orada hiç cerrahi servis bırakmadık. Ameliyathaneyi kapattık. Sadece dahili branşlar var. Göğüs hastalıkları, fizik tedavi, dâhiliye ve psikiyatri. 4 tane fizik tedavi servisi oluşturduk orada. Her biri 25 yataklı. Çok talep ediliyor fizik tedavi. Bu ana binamızda da fizik tedavi servisimiz var ama buraya basit hastalar değil de rehabilitasyon gerektiren hastaları yatırıyoruz. Mesela beyin kanaması geçirmiş, felçli, ayağında veya kolunda bir sorunu olan hastaları. Bu tür hastalar genelde il dışına gönderilmek zorunda kalınıyordu. En azından onun bir kısmını burada engelleyeceğiz? diyerek konuşmasını sona erdirdi. 



  • Cuma 11.7 ° / 6.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.3 ° / 6.3 ° Güneşli
  • Pazar 20.2 ° / 7.5 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13