SICAK ÇERMİK’İN NAZAR BONCUĞU AÇILDI

SICAK ÇERMİK’İN NAZAR BONCUĞU AÇILDI

Pamukkale'deki gibi basamak havuzlar şeklinde düzenlenen ve sudaki kükürdün oluşturduğu sarı tortulardan adını alan  Altınkale Projesinin açılışı gerçekleştirildi.

Şifalı termal suyuyla her mevsim Sivaslıların uğrak mekanı Sıcak Çermik, yeni bir soluk kazandı. İlimizde yeni bir turizm değeri kazandırmak amacıyla Sivas Valiliği himayelerinde, Sivas Belediyesi’nin katkıları ve İl Özel İdaresi’nin marifetiyle Sıcak Çermik'te 22 bin metrekarelik alana yapılan Altınkale Projesinin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Programa Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas Milletvekilleri İsmet Yılmaz ve Semiha Ekinci, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Yıldızeli Kaymakamı Furkan Atalık, Yıldızeli Belediye Başkanı Sabit Karakaş, İl Jandarma Komutanı İdris Tataroğlu, İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile start alan açılış programı Sivas Valiliği Basın  ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünce hazırlanan Altınkale tanıtım filmi ile devam etti.

ÜLKE TURİZMİNE HAYIRLI OLSUN

Açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Bugün şehrimiz ve bölgemiz için önemli bir eserin açılışı için bir aradayız. Açılışını yapacağımız Altınkale Projesinin ve genel olarak Sıcak Çermik’te yapılacak çalışmaların şehrimizin, ülkemizin ekonomisine ve turizmine hayırlı olmasını temenni ediyorum. Katkı sağlayan, emek veren, ter döken herkese de huzurunuzda teşekkür ediyorum” dedi.

SAYIN VALİM  VE  EKİBİNE ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Sivas’ta Sıcak Çermik, Soğuk Çermik, Kangal Balıklı Kaplıca gibi önemli değerlerin bulunduğunun altını çizen Başkan Bilgin, “Sıcak Çermik, dönem dönem Sivas kültüründen uzaklaştı. Sayın Valimizle oturup konuştuk ve Sıcak Çermik’in tekrar ülke ekonomisine, şehre kazandırılması noktasında bir adım atalım dedik. Sıcak Çermik’i bugün bir bütün olarak şehre ve ülke turizmine katkı sağlayacak bir noktaya getirmek üzere de adımlar attık ve belli bir noktaya geldik. Adaylığımız sürecinde şehre dair projeleri hazırlarken ‘Sıcak Çermik bölgesinde Altınkale Projesini hayata geçireceğiz’ diye vaadimiz olmuştu. Sayın Bakanımız Murat Kurum’un katıldığı proje toplantısında da bunu açıklamıştık. Belediye Başkanı olunca da bu projeyi Sayın Valim ile masaya yatırdık. Sayın Valim  ve  ekibine çok çok teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

SICAK ÇERMİK’İ SİVJET İLE YÖNETECEĞİZ

Sivas Belediyesi’nin şehre değer katacak her projenin paydaşı olduğuna vurgu yapan Başkan Bilgin, “Sivas’ta ortaya koymak istediğimiz yönetim anlayışının en büyük somut örneklerinden birisi de bu hizmettir. Sayın Valimiz başta olmak üzere rektörlerimiz, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız, STK’larımızla birlikte bu yönetim anlayışının olması gerektiği noktasında hemfikiriz. Bu noktada Sultan Şehrimize hizmet etme konusunda ortak hedef belirleme ve bu hedefe birlikte yürüme aşamasında çalışmamızın en taze örneğinin açılışını yapıyoruz. Sıcak Çermik’in  önümüzdeki süreçte alt yapıdan üst yapıya, işletmesine kadar daha iyi yönetilmesi noktasında İl Özel İdaresi ve Belediye ortaklığı ile birlikte Sivas Jeotermal Turizm ve Tic. AŞ (SİVJET) şirketimizi kurduk. Sıcak Çermik’in her alanını SİVJET ile yöneteceğiz. Yönetim birlikteliği olacak ve verimlilik ortaya çıkacak” açıklamasında bulundu.

Önceki dönemde Sivas Belediyesi tarafından Sıcak Çermik bölgesine 30 milyon lira bedelle yapılan 'Aquapark Yaşam ve Spor Merkezi'nin  pandemi sürecinden sonra faaliyete geçirileceğini dile getiren Bilgin, “Belediye olarak projelendirdiğimiz, yeni sezonda faaliyete geçireceğimiz bungalov evlerle birlikte Sıcak Çermik’i adeta bir tatil köyü haline getireceğiz.  Eski günlerinden daha iyi, katma değeri yüksek bir konuma ulaştırarak Sivas ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacak bir noktaya ulaştıracağız. Yine Sivas’ın bir değeri olan Yıldız Dağı ile birlikte ulaşımı kolaylaştıracak yol çalışması da başladı. İnşallah oranın da bir an önce faaliyete geçmesiyle birlikte turizm alanında önemli bir değerimiz olması gereken noktaya gelecek. Ben bu vesileyle bu güzel eserin ortaya çıkmasına katkı sağlayan, emek veren herkese çok çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte ortak hedef belirleyerek bizi biz yapan kara sevdamız Sivas’a hep birlikte hizmet edeceğiz, eser üreteceğiz. Biz hep ‘Az konuşacağız, bizim yerimize konuşacak eserler ortaya koyacağız’ dedik. ‘Hükümetimizin gücü ile birlikte Sivas’a hizmet edeceğiz’ dedik. Geldiğimiz noktada Allah’a şükürler olsun Rabbimiz bizi mahcup etmedi. Hepimiz geçici olarak buradayız. Belli süreliğine görevlerimiz var. Bizim arzumuz, temennimiz görevimiz bittiği zaman insanların gönlünde yer edinebilmek ve ‘Allah razı olsun’ dedirtebilmek. Bu noktada insan merkezli eser siyasetine devam edeceğiz. Altınkale Projemiz şehrimize hayırlı olsun. SİVJET’in kurumsallaşması ile birlikte bu bölge çok kısa zamanda farklı bir noktaya gelecek” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

SİVAS HİZMETLERİN EN GÜZELİNE LAYIK

Başkan Bilgin’in ardından konuşan AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci ise “Bugün burada Sivas’ın tanıtımına, turizmine önemli katkı sağlayacağını düşündüğümüz bir eserin açılışı için bulunuyoruz. Sıcak Çermik, bizim için önemli. Özellikle Altınkalemiz, bungalov evlerimiz, çadırlarımız, termal otellerimiz inşallah Sivas  turizmine önemli bir katkı sağlayacaktır. Sivas, tarih ve kültür şehri. Misafirlerimizi Kangal’da Balıklı Kaplıcamız, Divriği’de Ulu Camimiz, Gürün’de Gökpınar’ımız, Gemerek’te Sızır Şelalemiz ve kent meydanımızda ağırlayacağız. Sivas köftemizi, etli ekmeğimizi yedirdikten sonra Altınkale’mizde gezdireceğiz inşallah.  Sivas tüm hizmetlerin en güzeline layık. Bunun için de Sayın Bakanımızın liderliğinde milletvekillerimiz ve tüm kurumlarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bu eserde emeği geçen başta Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Tesisin Sivas turizmine hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim; birliğimizi, beraberliğimizi, dirliğimizi daim etsin” dedi.

BERABERLİK OLUNCA GÜZEL ESERLER ORTAYA ÇIKIYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz da “Birlik ve beraberlik olunca ortaya güzel eserler çıktığını işte bu projede görüyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Sivas’ın her ilçesi ayrı bir cazibe merkezi. Bu cazibe merkezlerini artırmamız gerekiyor. ‘Sivas’a gidelim ama niye gidelim?’ denildiği zaman ‘Kangal’da Balıklı Kaplıca var mutlaka görmelisin, Kangal Köpek Çiftliği var mutlaka görmelisin, Türk İslam eseri olup da UNESCO Dünya Miras Listesine Türkiye’de ilk giren eser olan ve Divriği’de bulunan Ulu Cami’yi mutlaka görmelisin, orayı görmeden ölme’ diyebilmeliyiz. ‘Koyulhisar’a git Eğriçimen Yaylasını gör, Suşehri’nde Kösedağı’na mutlaka çık, Gürün’de turkuazın en doğal hali Gökpınar’ı mutlaka gör’ diyebilmeliyiz. ‘Şarkışla Aşık Veysel Müzesi, Muhsin Yazıcıoğlu Müzesi’ni gör’ diyebilmeliyiz ancak yeni cazibe merkezlerini de artırmalıyız. İşte Altınkale, işte Sıcak Çermik bölgemiz. Yapılan yatırımlarla birlikte cazibesini katlayarak artıran bir bölgemiz oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

SİVAS’IN BUGÜNÜ DÜNDEN ÇOK DAHA İYİ

“Sivas’a bu dönemde yapılan yatırımlar 60 milyar liranın üzerinde. Sivas’ın bugünü dünden çok daha iyi” ifadesini kullanan Yılmaz, “Sivas’ta kamunun yapması gerekip de yapılmayan hiçbir hizmet kalmadı. Burada bir okul ihtiyacı, bir hastane ihtiyacı, bir yurt ihtiyacı acil ihtiyaç değildir. İşsizlik; Türkiye’nin sorunu. Türkiye’nin sorunu değil dünyanın sorunu. Japonya’ya, Hollanda’ya, Belçika’ya, Fransa’ya bakın hepsinde işsizlik sorunu var. Dünyanın sorununun dışında Sivas’a özel hiçbir sorun yoktur. Bunu söylemek istiyorum. Altınkale Projesi Sivas’ımıza hayırlı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Son olarak konuşan Vali Salih Ayhan ise  Sivas'ta turizm potansiyelini artırmak için fikir üretmeye, proje kazandırmaya, hayalleri gerçekleştirmeye devam edeceklerini ifade ederek, Altınkale Projesinin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

SICAK ÇERMİK, GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR

“Altınkale, hayaldi proje oldu ve bugün bir proje daha gerçek oldu” sözleriyle Sivas’ın yeni bir değer kazandığına vurgu yapan Vali Ayhan, "Sivas halkının vazgeçemediği, yıllardır çadır kültürüyle şifa aradığı Sıcak Çermik, son yıllarda yapılan yatırımlarla kültürel dokusunu muhafaza ederek yeniden gelişmeye devam ediyor. Tabi ki pek çok hastalığa şifa olan bu kükürtlü nimetimiz, yeni yatırımlarla ilimize, bölgemize ve ülkemize hizmetler verecektir” dedi.

GEÇMİŞ RUHUNA UYGUN OLARAK TANZİM EDİLDİ

Turizm potansiyelini ön plana çıkarmak için “Turizm Çalıştayı” yaptıklarını anımsatan Vali Ayhan, “Bu önemli çalıştayda birçok alandaki ihtiyaçları tespit ettik. Termal turizmin canlandırılmasıyla birlikte buranın görünürlüğünü sağlamak açısından daha önce gündemde olan Altınkale'yi de gündeme aldık. Altınkale, Sıcak Çermik’in adeta nazar boncuğu oldu. Altınkale Projesi ile Pamukkale’ye kardeş kazandırdık. Birçok yerde termal var, görselliği ön plana çıkarmak da önemliydi. Yapılmaya başlandığında buraya hafta sonları yüzlerce araç geliyordu. Jeolojik anlamda adeta açık hava müzesi haline geldi. 40 bin metrekare alanıyla Pamukkale’den daha büyük alana sahip. Nitelikli ağaçlarıyla, bitki örtüsüyle de geniş bir alanı peyzajlandırmış olduk. Burası adeta bir toprak yığınıydı, birçok firmanın  hafriyat döküm alanıydı. Şimdi insanların gönlüne ve gözüne hoş bir şekilde hitap eden alan oldu. Amfileri var. Yaz akşamlarında programlar yapılabilecek alanlar var. Birçok alan geçmiş ruhuna uygun olarak tanzim edildi. Geçmişte burada güzel bir pazar alanı varmış. 38 tezgahta yöresel ürünleri satacağımız bir pazar alanı da oluşturduk. Daha önce Valiliğimizin turizm eylem planında olan bir projeydi. Hamd olsun nihayete erdi” şeklinde konuştu.

80 ÇADIR İLE GEÇMİŞ YAŞATILACAK

Daha önce Sıcak Çermik’te gerçekleştirdikleri inceleme ziyaretlerinde bir vatandaşın ‘Biz çadırlarımızı istiyoruz’ dediğini hatırlatan Ayhan; “Eskiye özlem var ama zamanın konforunu da vatandaşlarımız istiyor. Dolayısıyla  vatandaşımızın o söylemi bizler için ilham oldu. Belediye Başkanımız ile beraber bir alanı tanzim ettik. Orada 80 adet çadırla birlikte hem geçmişi hatırlatacak hem de konforu sağlayacak güzel bir alan yaptık. Bugün onun da açılışını yapmış olacağız. Alt yapısı çok güzel oldu” ifadelerini kullandı.

EL ELE DEĞMEDEN HİZMET OLMAZ

“Cazibe merkezlerini birbirine bağlamamız gerekir” diyen Ayhan, “Havaalanı, Yıldız Dağı ve Sıcak Çermik hattında da çalışma başladı. İnşallah hızlı bir şekilde takip ederek Sivas’ımızın hizmetine sunacağız. El ele değmeden, taş üstüne taş koymadan hizmet olmaz.  El ele vererek burada alt yapı hizmetlerini de nihayete erdirdik” dedi.

JEOTERMAL SERALARIMIZIN BU YIL MAHSUL VERMESİNİ BEKLİYORUZ

Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Jeotermal konusunda farklı illerde seralar yapılıyor. Sivas’ımızda jeotermal seralarımızın bu yıl mahsul vermesini bekliyoruz. Topraksız bir sera. Yıllık 2 bin 500 ton  salkım domatesi üretimi yapılacak. Yeni yatırımcılarımız da var. Onların taleplerini de gündeme alıyoruz. Jeotermal seracılık anlamında da burasının iyi bir noktaya geleceğine inanıyoruz. Yani şifasından faydalanıyoruz, görselliğinden istifade ediyoruz bir de seralarla Allah’ın verdiği bu suyu ekonomiye kazandırıyoruz. Bu yatırımların hayata geçirilmesinde eylem ve söylem birliğinin büyük önemi var.  Birlik ve beraberlik içerisinde var gücümüzle Sivas’a hizmet edeceğiz. Sivas’ımız çok güzel bir değer kazandı. Hayırlı uğurlu olsun.”

İL PROTOKOLÜ HAYRAN KALDI

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Yusuf Akkuş’un ettiği duayla Altınkale'nin açılışı gerçekleştirildi. Alanı gezen katılımcılar, -4 derecede sıcak suya dokunmanın keyfini yaşayarak, hatıra fotoğrafı çekildi.

BUNGALOV EVLERİN ÖRNEĞİNİ İNCELEDİLER

2019 yılında başlatılan projenin diğer bir parçası olan geleneksel çadır kültürünü yaşatma alanı ile yapılacak bungalov evlerin örneğini de gezen katılımcılar, Sivas İl Özel İdaresine ve Sivas Belediyesine teşekkür etti.

GENEL MÜDÜR DEMİROK, SİVJET’İ  TANITTI 

Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve diğer katılımcılar daha sonra  Sıcak Çermik'te jeotermal kaynağın işletilmesi ve üst yapı çalışmalarını yürütecek olan SİVJET şirketinin  tanıtım programına katıldı. Sefa Otel’de gerçekleştirilen programda SİVJET Genel Müdürü Zafer Demirok’un sunumu eşliğinde; kısa, orta ve uzun vadede şirketin sunacağını hizmetler ve planlamalar değerlendirildi.

 



Anahtar Kelimeler: SICAK ÇERMİK’ NAZAR BONCUĞU AÇILDI
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26.2 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 27.1 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16