“Projelere Start Vereceğiz”

“Projelere Start Vereceğiz”

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve Başkan Yardımcıları sabah kahvaltısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Aydın, yerel seçimlerden sonraki süreci değerlendirirken, 2015 yılında startı verilecek projelerle ilgili de önemli açıklamalarda bulu

“Projelere Start Vereceğiz”

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve Başkan Yardımcıları sabah kahvaltısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Aydın, yerel seçimlerden sonraki süreci değerlendirirken, 2015 yılında startı verilecek projelerle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu

Aydın, Ankara’da 4 Bakan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Sivas’a özel toplantının detaylarını da paylaştı.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve Başkan Yardımcıları basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Göreve geldikleri günden bu güne 10 aylık süreçte yapılan hizmetleri anlatan Başkan Aydın, 2015 yılında startı verilecek projeler hakkında da bilgi verdi. Aydın, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman ve Şu İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen ve Sivas için büyük önem arz eden toplantının detaylarını da basın mensupları ile paylaştı.

Toplantıya Belediye Başkan Yardımcıları Abdurrahim Ceyhan, Mehmet Muaz Uzun, Mahir Kuzucu, Ahmet Özaydın, Hüseyin Naci Süha, Başkanvekili Erdal Karaca, Özbelsan A.Ş. Genel Müdürü Şaban Kaya ve Zabıta Müdürü Zekeriya Kayalı ve basın mensupları katıldı.

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda Belediye Başkanı Sami Aydın, 4 bakan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen toplantı başta olmak üzere Revizyon İmar Planı, Kentsel Dönüşüm Projeleri, Meydan Projeleri, Mevlana Tüneli Projeleri, Kızılırmak Projesi ile Numune Hastanesi ve Devlet Hastane’nin taşınması konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Aydın, “30 Mart yerel seçimlerinden bu yana yaklaşık 10 ay gibi bir süre geçti. Seçim yılı genelde hazırlıkların yoğun olduğu bir yıl oluyor her Belediye için. Bizimde geçmişte konulara vakıf olmamız bir avantaydı ama buna rağmen de önemli dediğimiz büyük projelerin hazırlık süreci ve bununla beraber de şehirde acil çözüm isteyen konularında çözümü noktasında bir süreç olarak geçti” dedi.

İMAR REVİZYONU

SÜRECİ TAMAMLANDI

Başkan Aydın, Revizyon imar planı ile ilgili birçok sıkıntıyı aştıklarını belirterek, Revizyon İmar Planı’nın büyük ölçüde tamamlandığını ifade etti.

Başkan Aydın, “Sivas’ta inşaat sektörüyle ilgili ciddi bir durgunluk söz konusuydu, revizyondan dolayı. Biz inşaat sektörünün Sivas için lokomotif olduğunu biliyoruz. Bu konuda göreve geldiğimiz günden itibarin hızlı bir şekilde inşaat sektörünün önünü açmak adına İmar Revizyonuyla ilgili süreci başlattık” dedi.

Başkan Aydın şunları kaydetti:

“Bu süreç bir taraftan devam ederken, diğer taraftan da eksik gördüğümüz, noksan gördüğümüz veya bizim açımızdan Sivas açısından daha iyi olacağını düşündüğümüz çalışmaları bütün teknik ekip olarak gerek İmar Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız gerekse Sivas’ta ki Mimar-Mühendis arkadaşlarımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızla tartışarak, zaman zaman fırsat buldukça Sivas halkıyla tartışarak, bildiğiniz gibi geniş kapsamlı birkaç toplantıda yapıldı. Sivas’ta bu konuyla ilgili merak edenler o toplantılara da katıldılar. Ve bu şekilde imar revizyonu sürecini büyük ölçüde tamamladık. Sadece Hızlı Tren hattından dolayı Kızılırmak havzasında süreç henüz tamamlanmış değil.”

Sivas Belediyesi’nde e-imar uygulamasını hayata geçirdiklerini kaydeden Aydın, “İmarla ilgili e-imar uygulamasına geçtik. Bu son derece önemli bir çalışma. Bildiğiniz gibi Sivas, çok fazla göç vermiş, Sivas dışında yaşayan Sivas kökenli çok fazla nüfusa sahip bir il. Gerek büyükşehirlerde gerekse yurt dışında çok sayıda hemşerimiz var ve bunların Sivas’ta mülkiyetleri var. Bu mülkiyetleriyle ilgili bilgilerini merak ettikleri bilgilerini, her türlü ihtiyaçlarını artık e-imar uygulamasıyla rahatlıkla öğrenebilecekler. Belediyemize gelmeden bütün bilgileri buradan elde edebilecekler” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE

START VERİLECEK

Son Ankara ziyaretinin ardından Esentepe Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili bütün süreçlerin tamamlandığını kaydeden Aydın, ilkbahar aylarında projenin startını vereceklerini ifade etti.

Sivas ili genelinde şuan da 4 ayrı kentsel dönüşüm projesini hayata geçireceklerini belirten Başkan Aydın, “Biz şehirlerin kentsel dönüşüm noktasında bu fırsatları çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etmiştik. Kentsel dönüşüm şehirlerimiz için büyük bir fırsat. Biz Sivas olarak bu fırsatı iyi değerlendirmek istiyoruz. Bu bakımdan geldiğimiz günün haftası hem TOKİ Başkanlığımızla hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla temasa geçtik. Görüşmelerimiz çok verimli ve olumlu bir şekilde ilerledi” dedi.

Aydın şöyle devam etti:

“Dün itibariyle dün Ankara’da bu konuyla ilgili hem Çevre ve Şehircililik Bakanımızla, ilgili bürokratlarla son noktaları koyduk. Bütün teferruatlar sonuçlandı. Sayın Bakanımız Sivas’ın Esentepe Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesini bildiğim kadarıyla dün itibariyle onayladılar ve Bakanlar Kurulu’nun da onayından geçtikten sonra bu bölgenin ilkbaharla birlikte kazmasını inşallah hep beraber vuracağız. Yaklaşık 110 hektar bir alanda korunması gereken deprem yönetmeliğine uygun bina var ise bunlar pafta üzerinde bırakılıyor. Onun dışında kalan bütün yapılar yol sayılıyor ve buraya bir bütün olarak konutuyla, ticaretiyle, sosyal alanlarıyla, spor ve kültür alanlarıyla, yeşil alanlarıyla ve kamu alanlarıyla bütün bir proje çizdiriyoruz. Ancak bir projede her zaman müdahil olmak istediğimizi her aşamasında Belediye olarak içinde olacağımızı ifade ettik ve bu konularda da en ufak bir sorun yok. Kentsel Dönüşümü biz Sivas’ta eski binaları yıkıp, yüksek katlı standart binalar yapmak olarak algılamıyoruz. Kentsel Dönüşümü o bölgenin kalkınması, o bölgenin bir çekim merkezi olması ve oradaki mülkiyet sahibi olan vatandaşlarımızın da kazançlı çıkması noktasında bir proje olarak algılıyoruz. Ve bu mantıkla Esentepe Bölgesi Kentsel Dönüşüm Bölgesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla resmi olarak başlattık ve süreç inşaat proje aşamasına gelmiş durumda. Hatta şuan Sivas’ta bir değerlendirme firması da yerini ayarlayıp vatandaşlarla birebir görüşmelere başlayacak.”

İkinci bir kentsel dönüşüm alanı olarak da Alibaba Mahallesi’ni belirlediklerini ifade eden Belediye Başkanı Sami Aydın, “Burası da 50 hektar. Burasının kentsel dönüşümünü de aynı mantıkla TOKİ ile yapıyoruz. Bu alanı da güzel bir örnek olarak şehrimize kazandırmış olacağız. Bu projelerle birlikte TOKİ kanalıyla kamuoyuna mal ettiğimiz dar gelirli vatandaşlar için iki tane ayrı proje başlatıyoruz. Bunlarla ilgili yer tespiti tamamlandı. Taslak proje üzerinde karşılıklı görüşmelerimiz yapıldı. Biz dar gelirli vatandaşlarımız için düşündüğümüz projede de estetik istiyoruz. Fonksiyonellik istiyoruz, kalite istiyoruz. İnşallah bunları içerisinde barındıran dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik projemiz ilkbahar da resmi olarak inşaatına başlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm anlamında iki önemli proje daha olduğunu kaydeden Başkan Aydın şu ifadeleri kullandı:

“Bir tanesi eski sanayi. Eski sanayiyle ilgili proje çalışmamızı tamamladık. Hem vatandaş için hem Sivas için olabileceğinin en iyisi diye düşündüğümüz projemiz şuan hazır durumda. Her ne kadar diğerleri kadar olmasa da bu proje de çok büyük bir proje. İnşallah hedefimiz 2015 yılı içerisinde buradaki mülkiyetlerin tamamını boşaltmak ve burayı da kentsel dönüşüm kapsamında burada da çalışmalarımızı yürüteceğiz.

Bir diğer kentsel dönüşüm projesi bence Sivas’ın 30-40 yıldır konuştuğu ancak bir türlü netice alamadığı sebze hali projesi. Bu alanı sadece bir Kentsel dönüşüm projesi olarak düşünmüyoruz. Aynı zamanda bir çekim merkezi, bir cazibe merkezi, bir tarih ve kültür alanı olarak düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi o bölgede çok önemli tarihi eserlerimiz var. Ziya Bey Kütüphanesi var. Kangal Ağası Konağı var. Meydan Camii ve Meydan Hamamı var. Vakıflar binası var ve Cumhuriyet döneminde yapılmış olan Paşa Camii var. Bunları çevresinde birleştiren yine Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini bünyesinde barındıran, belki kent meydanından daha farklı fonksiyonları da bünyesinde barındıran, Türkiye’ye örnek olacak, Türkiye’nin dikkatini çekecek bir meydanı aynı zamanda Sivas’a kazandırmış oluyoruz ve bu meydana da Sivas’ın önemli değeni olmasına rağmen, Sivas’ta dahi bilinmeyen Meydan Camii’nin avlusunda meftun olan Şems-i Sivasi ismini vermek istiyoruz. Dolayısıyla burada hem kentsel dönüşüm var, hem Sivas’a değer katacak, ticari, kültürel, sosyal proje var. Ve hem de kangren haline gelmiş sorunların çözümü var. Sivas kentsel dönüşüm konunda 9 ay gibi kısa bir sürede çok önemli adımlar atmış ve bunları da son aşamaya getirmiş durumda. Hayırlı uğurlu olsun diyoruz.”

ORDUEVİ TAŞINACAK

Orduevi ile ilgili de gelişmeler olduğunu aktaran Başkan Aydın, “Dün Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz Beyle de görüştük. Ordu Evi’nin kent merkezinden kalkması için TOKİ ihale sürenci başlattı. Yani TOKİ Orduevi’ni bir başka yere yapacak. Bununla ilgili ihale süreci başladı. Yeni Orduevi tamamlandığı zaman, mevcut orduevini de kaldırıp orayı da düzenleme şansına ulaşmış oluyoruz. Bu da bizleri mutlu eden önemli bir gelişme. Bunu da sizlerle paylaşmış olduk” dedi.

MEVLANA TÜNELİ

NİSAN’DA START ALACAK

Şehrin ana arterleriyle ilgili önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Başkan Sami Aydın, Mevlana Tüneli ile ilgili projenin de sonuna gelindiğini ifade etti.

Aydın, “Mevlana Tüneli ile ilgili projemiz tamamlandı. Uygulama işi için yapım ihalesine çıkacağız. Daha doğrusu AVAM proje ile ihaleye çakmamız gerektiği için AVAM projeyle ihaleye çıkacağız. Bu projeyle ilgili Milli Savunma Bakanlığımızla gerekli olan yazışmalar tamamlandı. Bu konuyla ilgili hem Belediye Meclisi, Belediye Başkanlığı’na yetki verdi. Hem de Milli Savunma Bakanlığımızla ilgili resmi süreçler tamamlandı. Sayın Bakanımıza Belediye Başkanlık makamı olarak bir protokol yapacağız. O konuda her hangi bir engel yok. Dolayısıyla projeyle alakalı en son aşamada Anıtlar Kurulu’ndan da bir görüş ve onay alacağız. Çünkü üzerindeki tarihi binalar için bu süreçler gerekiyor. Ve ilkbahar da hedefimiz Nisan gibi burasının da inşaat ihalesini tamamlayarak, projeyi başlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KIZILIRMAK DEVASA BİR PROJE

Kızılırmak Projesi’ne çok büyük miktarlarda kaynak gerektiğinin altını çizen Belediye Başkanı Aydın, bu konuda ilgili Bakanlarla görüşmeler yaptıklarını ve destek sözü aldıklarını kaydetti.

Başkan Aydın Ankara ziyareti ve Kızılırmak Projesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Kızılırmak Projesi başlı başına devasa bir proje… Bu projeyle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz ve AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Ekrem Erdem’in organizasyonuyla Sivas için, Belediyemiz için son derece önemli bir toplantı yaptık. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, İdris Güllüce ve Orman ve Şu İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu olmak üzere 4 Bakanımızla bir araya geldik. Yaklaşık 2 saatlik bir toplantı gerçekleştirdik. Bu ilgili bakanlarımız kendi alanlarıyla ilgili bizim sorduğumuz talep ettiğimiz her konuda sağ olsunlar bize gereken bilgiyi verdiler. Birçok konuda inşallah destekleri, katkıları olacak. Ben orada bir şehrin Bakan’ının olmasının avantajını gördüm. Bir şehrin üst düzeyde parti yetkilisi hemşerisinin olmasının avantajını gördüm. Emin olun ki bırakın 4 Bakan’ı bir araya getirmeyi, 2 Bakanı bile bir araya getirmek öyle kolay bir hadise değil. Öyle ki çok yoğun bir meclis gündeminin olduğu bir günde…

Bu anlamda Hızlı Tren güzergâhıyla ilgili olarak Sayın Bakanımızla görüştük. İnşallah en uygun güzergâh belirlenecek. Bakanımız bu konuda net ifadelerde bulundu. Yine Hastane binamız yapılıyor, bina bitmek üzere ama hastaneye şehirden ulaşma noktasında sıkıntılar yaşayacağız. Bazı kavşaklar Karayolları ağı ile çakışıyor. Bu noktalarda çözüm talebimiz oldu. Sayın Bakanımız inşallah bu konularda da önümüzü açacak. Aynı şekilde stadyumumuz bitecek. Bittikten sonra belki hepiniz yazacaksınız, çizeceksiniz ama ben kendimi o konuda günahsız olarak görüyorum. Neden? Stadyum biterken biz bu göreve geldik. Bunun hazırlığı normalde çok önceden olması gerekirdi. İşte bu konuyla ilgili Karayollarının içinden geçecek bir yolumuz var. Geçmesi gereken bir yolumuz var. Sayın Bakanlarımızdan bu konuda da destek talep ettik. Dün bu konuyla alakalı olarak Karayolları Genel Müdürü ile de bir görüşme yaptık. Yani ilimizdeki ulaşım sorunlarıyla alakalı birçok konuyu görüştük.

Kızılırmak Projesi öyle kolay bir proje değil. Kolektör hattının maliyeti 50 Trilyon. Yani her aşaması birçok trilyondan geçiyor. O yüzden bu aşamalarda Bakanlarımız elimizden tutuyorlar.”

TOKİ DE MAĞDUR OLMAYACAK

SİVAS’TA MAĞDUR OLMAYACAK

Mevcut Stadyumun TOKİ’ye devredilmesi konusuna da değinen Belediyi Başkanı Sami Aydın “Stadyumun yeri şuanda TOKİ’nin mülkiyetinde. TOKİ Başkanımız gerçekten çok yapıcı, şehirlerin doğru yapılaşmasını her şeyin önünde gören bir anlayışa sahip. TOKİ Başkanımız şunu söylüyor: ‘Başkanım şehrin menfaatine katı düşürmemiz gerekiyorsa düşürelim. Şehri menfaati için yoğunluğu düşürmemiz gerekiyorsa yoğunluğu düşürelim. Projemiz Sivas’a değer katan proje olsun.’ Bu yaklaşım bence her şeyin önünde. Biz böyle bakan bir TOKİ Başkanıyla her konuda anlaşırız. Şunu da ilave ediyor: ‘Biz bu stadyuma 110 Milyon TL ödüyoruz ve Türkiye’nin genelinde çok sayıda böyle proje var. Her ilde de TOKİ’ye verilen arazileri vermeme eğilimi var. Yani bu da doğru bir şey değil. Netice de TOKİ kaynak üretemezse sosyal konutları vs. nasıl finanse edecek. Burada şunu yapacağız. Onlar da mağdur olmayacak, şehir de mağdur olmayacak. Sivas’a değer katan bir projeyi birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı.

NUMUNE HASTANESİ’NİN

TAMAMI TAŞINMAYACAK

Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesiyle ilgili merak edilen konulara da açıklık getiren Başkan Aydın, Numune her iki hastanenin de tamamının taşınmasının söz konusu olmadığını ve bölge halkının ihtiyacını karşılamak için poliklinik hizmeti verilmeye devam edileceğini ifade etti.

Aydın şunları kaydetti:

“Numune Hastanesi’nin yeni imarda yeşil alan. Dolayısıyla hastane oradan taşındıktan sonra poliklinik hizmetleri devam edecek. Yani bizim kendi düşüncemizde böyle, sağlıkla ilgili yetkililerle yaptığımız görüşmelerde ortak görüş bu yönde. Numune Hastanesi’nin bulunduğu bölgede sağlık hizmetleri tamamen kalkmayacak. Belirli bir düzeyde sağlık hizmeti yine devam edecek. Hatta belirli bir yatak kapasitesi de olacak. Ama şöyle bir algı var. Orası tamamen boşaltılacak. Sağlıkla ilgili hiçbir faaliyet kalmayacak. Böyle bir şey yok. Bunun özellikle bilinmesini istiyorum. En azından poliklinik hizmetleri devam edecek. Orada özellikle risk teşkil eden deprem yönetmeliği açısından riskli olan ve yıkımı gereken binaları yıkacağız. Daha sonra da biraz önce ifade ettiğimi poliklinik hizmeti devam edecek. Belki sağlam olan acil yıkımı gerekmeyen bazı binaları da farklı hizmetlerde de kullanabiliriz. Bu sağlıkla ilgili de olabilir. Farklı alanlarda da olabilir. Bu o dönemin ihtiyacı ve pozisyonuna göre değişebilir.

Mevcut Devlet Hastanesi’ndeki Poliklinik binasının yine hizmetine devam etmesini istiyoruz. Yani en azından bu bölgedeki vatandaşlarımızın ilk sağlık ihtiyacı burada devam edebilir. Onun dışındaki alanları komple kaldıracağız. Ama 3 yıl, ama 5 yıl. O konuda net bir şey söyleyemem. İlla şu tarihte olacak demiyorum. Tahmin ediyorum, çok da fazla bir zaman sürmeyecek. Bu alan muhteşem Kale Projesiyle İstasyon Caddesi’ni birleştirecek.”

Başkan Aydın’ın basın mensuplarının sorularını yanıtlamasının ardından toplantı sona erdi.



Anahtar Kelimeler: “Projelere Start Vereceğiz”
  • Salı 12.3 ° / 1.6 ° Bölgesel düzensiz gök gürültülü yağmurlu
  • Çarşamba 17 ° / 2.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 12.5 ° / 5.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16