Obezite Cerrahisinin adresi ?Sivas?

Obezite Cerrahisinin adresi ?Sivas?

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Obezite Cerrahisi alanında adından söz ettirmeye devam ediyor. Yaklaşık 1,5 yıl önce başlatılan ?Obezite Cerrahisi? ameliyatları ile bugüne kadar onlarca hasta, aşırı kilolarından kurtularak sa

Obezite Cerrahisinin adresi ?Sivas?

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Obezite Cerrahisi alanında adından söz ettirmeye devam ediyor. Yaklaşık 1,5 yıl önce başlatılan ?Obezite Cerrahisi? ameliyatları ile bugüne kadar onlarca hasta, aşırı kilolarından kurtularak sağlığına kavuştu.

CÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atabey, şuana kadar 185 hastaya başarılı bir şekilde obezite cerrahisi ameliyatı uygulandığını belirterek, Sivas´ın bu alanda önemli bir merkez olma yolunda ilerlediğini belirtti. Sivas´a gelen hasta sayısında her geçen gün artış yaşandığının altını çizen Atabey, ?İç Anadolu bölgesinde Ankara´yı saymazsak, beklide en fazla hasta potansiyeli ve ameliyat sayısına sahip hastaneyiz.? dedi.

Obezite´nin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirten Atabey, Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40´ın üzerindeki ?mobritobez´ olarak tanımlanan hastalar için uygulanan ?obezite cerrahisi´ ile hastaların 1-1,5 yıl gibi bir sürede fazla kilolarının yaklaşık yüzde 80´ini kaybederek sağlıklı bir yaşam sürebildiklerini söyledi.

?KURUMUMUZ NE KADAR GÜÇLÜYSE

BİZ DE O KADAR GÜÇLÜYÜZ?

Obezite Cerrahisi alanında kısa sürede önemli başarılara imza atan ve bir süre önce CÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcılığı görevine getirilen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atabey, elde ettikleri başarının kişisel değil, kurumsal bir başarı olduğunun altını çizdi.

Obezite Cerrahisinin Türkiye genelinde birçok merkezde uygulandığını ancak, Sivas´ın önemli bir noktada olduğunu belirten Atabey, şu ifadeleri kullandı:

 ?Biz, başarılarımıza kişisel olarak bakmıyoruz. Bu, kurumun bir başarısı? Bize destek veren, bizim burada olmamızı sağlayan bu kurumun başarısı. Kurumumuz ne kadar iyi ve güçlü ise bizlerde o kadar iyi ve güçlüyüz. Kurumumuz sayesinde çok şükür ki bu adımları attık ve bu ameliyatları yapıyoruz. Şuan itibariyle 185 tane hastamızın ameliyatını gerçekleştirerek taburcu ettik. Bu hastaların neredeyse yarısı şehir dışından Sivas´ımıza gelip ameliyat olan hastalar. Birçoğunun Sivas ile hiçbir bağlantısı yok. Bir kısmı Sivas´ta akrabaları, tanıdıkları olan insanlar ama büyük bir kısmının Sivas ile hiçbir bağı yok. Hayatlarında ilk defa Sivas´a gelen insanlar.

Bu ameliyatlar son zamanlarda neredeyse Türkiye genelinde yapılmaya başlandı. Ama Sivas´ta biz Cumhuriyet Üniversitesi´nde bir yılı aşkın süredir bu işi sahiplenerek önemli bir noktaya geldik. Birçok ile ve üniversite hastanesine göre kendimizi daha önde hissediyoruz. Çünkü bir geleneğimiz, bir sistemimiz oluşmuş durumda. Bu camiada üniversitemizi değişik toplantılarda, kongrelerde temsil etme şerefine de nail olduk. Türkiye´de bu işin duayeni olarak kabul ettiğimiz hocalarımız çeşitli toplantılarda bizlere konuşma ve sunum fırsatı vererek onurlandırdılar.  Hem kurumumuzu hem de bizleri destekleriyle şereflendirdiler. Bu camiada, bu cerrahi gurubunda Cumhuriyet Üniversitesi olarak ?varız´ diyebiliyoruz. Çünkü tüm Türkiye´de bu işle uğraşan insanlar bizlerin burada bu işi layıkıyla yaptığımızın farkında ve desteklerini de her koşulda belli edip bizlere sunuyorlar.?

?SİVAS´IMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ?

Obezite Cerrahisi ve diğer alanlardaki önemli çalışmaların Sivas ve Cumhuriyet Üniversitesi için çok önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atabey, üniversite ile ilgili geçmişten gelen çeşitli söylenti ve bazı olumsuzlukların halkın kafasında yer edindiğini, ancak yeni ve farklı hizmetlerle bu algının değişmeye başladığını belirtti.

Atabey, ?kendi şehrimizde bile insanların üniversitemize, hastanemize bakışı çok da olumlu değil. Birçok insanla konuştuğumuzda geçmişten gelen bazı hurafeler, gerçek olmayan şeyler ya da dönem dönem olmuş olaylar hala gündemde ve insanların aklında yer etmiş durumda. Böyle farklılıklar, yenilikler,  gözle görülen hizmetler kendi insanımızın gözünde de hastanemizin imajının olumlu hale gelmesi için önemli. Çünkü bu kurum öncelikle bizlerin, Sivas´ın? Öncelikle bizim burayı sahiplenip güvenmemiz gerekiyor. Bu işler bu anlamda önemli. Bu cerrahi gurubunun Sivas´ta sadece Cumhuriyet Üniversitesi´nde yapılıyor olması çok önemli. İç Anadolu bölgesinde Ankara´yı saymazsak, beklide en fazla hasta potansiyeli ve ameliyat sayısına sahip hastaneyiz. Bunlar bizim için önemli tabii ki. Bundan sonraki süreçte de aynı şekilde çalışmalarımızı sürdürerek hem hizmet kalitesinin artması hem de hasta sayısının artması yönünde değişik çalışmalarımız olacak. Ben de göreve yeni başlayan bir yönetici olarak şehir dışından gelen hastalarımızın üniversitemiz misafirhanesi ve refakatçi otelinde konaklamaları için belli girişimlerde bulunup yardımcı olmaya çalışacağım. Hastalarımız, şehrimizde otellerde, öğretmen evinde ve çeşitli yerlerde kalmakta ve çeşitli sıkıntılar yaşamaktalar. O yüzden bu hastalarımızı üniversitemiz içerisinde misafir edebilirsek şehir dışından gelen hasta sayısını daha da çok artıracağımıza inanıyorum.? İfadelerini kullandı.

?HER CERRAHİ İŞLEMİN RİSKLERİ VAR?

Obezite cerrahisi ile çok sayıda hastanın sağlığına kavuştuğunu ancak, zaman zaman yaşanan can kayıplarının daha çok gündeme gelebildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atabey, her cerrahi işlemde olduğu gibi obezite cerrahisinde de risk bulunduğunu ancak bu ameliyattan ölme riskinin safra kesesi ameliyatından ölme riskiyle neredeyse aynı olduğunu söyledi.

Atabey, şu şekilde konuştu:

?Yapılan her cerrahi işlemin bir riski var. Hatta kullandığımız her ilaçta bile belli yan etkiler ve komplikasyonların ortaya çıkma riski var. Bir ilaç içiyorsunuz, anafilâksi dediğimiz hadise meydana geliyor, hayatınızı kaybediyorsunuz. En basit enjeksiyonda bile yanlış yapılması durumunda bir uzvunuzun hareketi kısıtlanabiliyor. Yaptığımız iş majör bir cerrahi. Risk yok demek, yalan söylemek olur. Bunu sadece biz de söylemiyoruz. Dünya üzerinde bunun en fazla yapıldığı merkezlerde de bu risk var. Bunu biz kabaca hastalarımız anlasın diye şöyle söylüyoruz; bu ameliyat kalça protezi ameliyatından, açık kalp ameliyatlarından daha az riskli. Yani bu ameliyattan ölme ihtimaliniz safra kesesi ameliyatından ölme ihtimalinizle neredeyse aynı. Tabi ameliyat ettiğimiz hastalar da belirli bir kilonun üzerindeler. VKİ 40´ın üzerindeki hastalar. Hem yapılan işleme bağlı cerrahi risk fazla hem de anesteziye bağlı riskler var. Bu, obez hasta grubunda diğer hastalara göre daha fazla. Bunun için zaten hastaları biz çok ayrıntılı bir şekilde inceleyip kendilerine gerekli açıklamaları yapıyoruz. Ameliyat olmayı kabul eden her hasta nelerle karşılaşabileceğini bilerek bu ameliyatlara giriyor. Obezite nedeniyle kalp hastalıklarından ölme riskiniz 8-10 kat artıyor. Felç geçirme riskiniz 10 kat artıyor, kanser riskiniz artıyor. O nedenle obezite, safra kesesinde oluşan taş gibi, fıtık gibi tedavi edilmesi gereken bir hastalık.?

MALİYETİ YAKLAŞIK 4 BİN LİRA

Cumhuriyet Üniversitesi´nde obezite cerrahisinin çük düşük bir maliyetle gerçekleştirildiğini de belirten Atabey, birçok merkezde 10 bin lira ile 50 bin lira arasında değişen bedellerle gerçekleştirilen ameliyatların Cumhuriyet Üniversitesi´nde yaklaşık 3 bin 500 TL´lik bir maliyetinin bulunduğunu söyledi.

Atabey; ?Sosyal Güvenlik Kurumu, VKİ 40´ın üzerindeki hastalar için belirli bir ödeme yapıyor. Yalnız bu cerrahi gurubu istisnai sağlık hizmeti adı altında adlandırıldığı için ve kullanılan malzemeler özel malzemeler olduğu için hastalardan bir miktar fark almak gerekiyor. Özelde ve büyük şehirlerde 20-25-30-50 bin lira gibi inanılmaz rakamlar mevcut. Ankara Hacettepe Üniversitesi 10 bin TL fark alıyor. Bizim aldığımız fark da yaklaşık 3 bin 500 lira. Baktığımızda bu ameliyatın maliyetini neredeyse uç uca karşılayabiliyoruz. Bu hem bir prestij hem de bir hizmet işi bizim için. Cumhuriyet Üniversitesi´nde bu hizmetin veriliyor olması hem Sivas için hem de üniversitemiz için çok nemli. Bir sürü hasta geliyor, Sivas´ı görüyorlar. Şırnak Cizre´den hasta geliyor mesela. Geliyor burada otelde kalıyor, şehirde gezip alışveriş yapıyor. Belki sayı olarak şuan için büyük bir sayı değil ama hizmet anlamında bu çeşitlilikler arttıkça hem Sivas´ın bilinirliği artacak, hem de üniversitemizin algısı olumlu yönde değişecek. Bu hizmeti bir başlangıç olarak görmek lazım... Bunların çeşitliliğini diğer bölümlerde ve kendi bölümlerimizde artırırsak bunun oluşturacağı hacim çok daha büyük olacaktır.?

?HASTALARIMIZA SÜREKLİ İLETİŞİM İÇERİSİNDEYİZ?

CÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi´nde Obezite Cerrahisi uygulanan hastalar Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atabey´in ameliyatlara ilk başladıkları dönemde oluşturduğu sosyal medya sayfasında bir araya geldi. Atabey, ilk etapta bölümün tanıtımını yapmak için oluşturduğu hesabın, kısa sürede binlerce kişi tarafından takip edilmeye başlandığını ve büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Atabey, hastalarla iletişimlerinin asla kopmadığının da altını çizerek, ?Bu hastaların sürekli takip edilmesi gerekiyor. Mesela, bir apandisit ameliyatı yaparsınız hastayı taburcu edersiniz, bir hafta sonra dikişlerini alırsınız ve bir daha görmezsiniz. Ama biz ameliyat ettiğimiz hastalarla ameliyat öncesinde uzun bir hazırlık sürecini beraber geçiriyoruz. Ameliyat dönemi ve ameliyattan sonra 1´inci, 3´üncü, 6´ıncı, 9´uncu ayda sürekli kontrollere geliyorlar. Aynı zamanda, gerek telefonla, gerek sosyal medya üzerinden mesajlaşarak hastalarımızla iletişimimiz devam ediyor. Hekim-hasta ilişkisinin yanı sıra aslında arkadaşlık, dostluk ilişkisi de gelişiyor. İstanbul´da çok meşhur bir hocam, bana şunu demişti bu işe başlarken; ?bu iş öyle bir iş ki, bu işi yaparken biraz cerrah, biraz psikolog, biraz diyetisyen, biraz arkadaşsın. Buna hazırlıklı olman gerekiyor. Sadece cerrah olarak bu işi yapamazsın.´ demiş ve bunu zamanla anlayacağımı söylemişti. Ben şuan kendisini anlıyorum. Çünkü bu hastaların her türlü desteğe ihtiyaçları oluyor. Elimizden geldiği kadar, yetişebildiğimiz kadar bizler de destek oluyoruz? ifadelerini kullandı.



  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26.2 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16