Mahkemeye gitmeden uzlaşı sağlanacak

Mahkemeye gitmeden uzlaşı sağlanacak

Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, yeni uygulamaya konulan uzlaştırma ve arabuluculuk sisteminden FETÖ soruşturmalarındaki son duruma, yeni cezaevi yapımı projesinden etkin pişmanlık konusuna kadar birçok konuda gazetemize özel açıklamalarda bulundu

SORUNLAR UZLAŞI KÜLTÜRÜYLE ÇÖZÜLÜYOR

Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, yeni uygulamaya konulan uzlaştırma ve arabuluculuk sisteminden FETÖ soruşturmalarındaki son duruma, yeni cezaevi yapımı projesinden etkin pişmanlık konusuna kadar birçok konuda gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Uzlaştırmanın ceza, arabuluculuğun da hukuk alanındaki uyuşmazlıklara öngörüldüğünü söyleyen Başsavcı İrcal, ?Yani mahkemelere  gitmeden uzlaşı kültürü ile sorunların çözülmesi hedefleniyor? dedi

NACİ YILDIZ/ÖZEL HABER

2017 projelerini anlatan Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, kamuoyunun merak ettiği konulara açıklık getirdi. Sivas Adliyesi´nde yeni bir birim kurularak hayata geçirilen uzlaştırma ve arabuluculuk sisteminin yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında ilimizde yürütülen çalışmalar,  yeni cezaevi projesi ve etkin pişmanlık hususunda önemli değerlendirmelerde bulunan İrcal, FETÖ davalarının sürdüğünü söyledi.

MEKİK DİPLOMASİSİ KULLANILIYOR

Uzlaştırma ve arabuluculuk olmak üzere 2 birim oluşturduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan İrcal, ?Uzlaştırma ceza alanında, arabuluculuk da hukuk alanındaki uyuşmazlıklar için öngörüldü. Yani mahkemelere  gitmeden uzlaşı kültürü ile sorunların çözülmesi hedefleniyor. Kanun koyucu bu sebeple icraata geçirdi bu sistemi. Uzlaştırma kapsamında olan suçlar var. Her suçlar uzlaştırma kapsamına tabi ki girmiyor. Adam öldürme suçu varsa uzlaşmaya sokulamaz. Trafik kazasından tutun da konut dokunulmazlığını ihlal, hakaret, sövme, kavga gibi konuları mahkeme önüne getirmeden önce yine hukuk eğitimi almış kişiler tarafından mekik diplomasisi ile çözme durumu? dedi.

KAZAN KAZAN MANTIĞI HAKİM

 Sorunun mahkeme dışında bir yolla çözülmesinin dava sayılarını büyük oranda düşürdüğünü aktaran Başsavcı İrcal, ?Bu yöntemde  taraf iradesi en önemli husus. Arabulucunun veya uzlaştırmacının fonksiyonu dikte edici değil, yani mahkeme gibi bir fonksiyonu yok. Uzlaştırmada sorunu teşhis ettikten sonra taraflar konuşuyorlar, çözüm üretiliyor. Suçtan mağdur olan kişi, ?Ben bundan tatmin oluyorum´ diyorsa konu çözülmüş oluyor. Bunun örnekleri var. Kazan kazan noktasına gelindiği durumda uzlaştırma raporu düzenleniyor ve olay çözülüyor. Arabuluculuk da bunun hukuktaki versiyonu? diye konuştu.

751 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması´na (FETÖ/PDY) ilişkin yürütülen soruşturmalara da değinen Başsavcı İrcal,  751 kişi hakkında işlem yapıldığını söyledi ve bu sayının zaman zaman değiştiğini dile getirdi.

?PLANLANAN OPERASYONLAR VAR?

İrcal, şu şekilde konuştu: ?Sayı, soruşturma devam ettiği için zaman zaman değişiyor. Tahliyeler oluyor, yeni girenler oluyor, soruşturmaya yeni dahil edilenler oluyor. Şu an gelinen noktada en son 751 kişi hakkında işlem yapıldı. Tutuklu sayımız şu an 355 kişi, 248 de adli kontrol var. Tabi arananlar var, planlanan operasyonlar var, alınacak kişiler var. Davalar açıldı, görülmeye devam ediyor. Mahkeme aşamasında serbest bırakılanlar oluyor, gerek savcılık gerekse mahkeme aşamasında etkin pişmanlıktan serbest bırakılanlar oluyor. Ama devam edecek, daha bitmiş değil. Çünkü peyderpey ulaşılıyor delillere.?

Kişinin işlediği suçtan dolayı özgür iradesiyle sonradan pişman olması, suç teşkil eden fiilin meydana getirdiği olumsuzlukları gidermesi ve ceza adaletine olumlu davranışlarıyla katkı sunması halinde atıfet hükümlerinin uygulanmasını sağlayan bir ceza hukuku kurumu olan etkin pişmanlık hususunda da önemli açıklamalarda bulunan Başsavcı İrcal, samimiyet vurgusu yaptı.

?HİNLİK OLARAK GÖRÜYORUZ?

FETÖ soruşturmalarında önemli delillere ulaştıklarını aktaran İrcal,  ?Yani hiçbir şey yokken yoldan adamı toplayıp geldik diye bir şeyimiz yok. Bildiklerimiz var, bilmediklerimiz var. Bize her söylenen şeyi zaten değerlendiriyoruz, bakıyoruz; birimlerimiz araştırıyor. Etkin pişmanlıkta önemli olan şu: 15 Temmuz süreci geçeli 6 ay oldu. Bu kadar süre üzerinden geçmiş. 751 kişi hakkında işlem yapılmış. Tutuklanmış bir kısmı. Biz bunlardan bir sürü beyan aldık,  itiraf aldık ve 15 Temmuz öncesi ve sonrası olmak üzere bir çok bilgiyi üst üste koyduk. Şimdi kişiler şunu yanlış algılıyor. ?Ben etkin pişmanlıktan ifade vereyim, çıkayım´ diye düşünüyor. Bir laf vardır, ?Atı alan Üsküdar´ı geçti´ diye. Biz zaten çoğu şeyi bilmişiz, öğrenmişiz, tespit etmişiz. İl imamı kim, ilçe imamı kim, sorumlusu kim, serrehberi kim, parasal kaynakları kim, nerelerde ne yapılmış, nasıl işler yapılmış bunları öğrendikten sonra? Yani sen 3-5 aydır tutuklusun. Kaç sefer mahkemede yargılamışız, savcılıkta söylemiş, uyarmışız. Demişiz, ?Yararlan´ diye. Söylememiş  söylememiş son noktaya gelmişsin.  Bunu tabi hinlik olarak görüyoruz. Ona da yardımcı olmuyoruz, işin açığı bu? değerlendirmesinde bulundu.

?HİSSETMEMİZ LAZIM?

Başsavcı İrcal, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Diğer taraftan bilmediğimiz konularda bize yardımcı olanlara da yardımcı oluyoruz. Aslında etkin pişmanlıkta bilgiden öte bizim şunu hissetmemiz lazım: Sen devletsin, ben de senin vatandaşınım. Ben şu gelinen noktada artık devletimin, milletimin yanındayım. Ne ceza verilecekse de razıyım. Bildiğim, gördüğüm, duyduğum şu. Devlete sığınayım. Bu işten beraberce kurtulalım anlayışında olunduğunu  sezdiğimiz zaman verdiği bilginin üçüne beşine bakmadan bunlara artık bu devlet, bu millet kucağını açar, açıyor da. Bunlar bizim vatandaşlarımız. Aynı coğrafyada yaşıyoruz ama bunu hissetmemiz lazım. Bunu gerek bize gerek yargılama makamına gerekse mahkemeye hissettirmesi şart ve bu görüşte olduğunu anlamamız lazım.?

15 TEMMUZ, SÜRECİ HIZLANDIRDI 

Sivas´a yeni bir cezaevi kurulmasının uzun süredir gündemde olduğunu aktaran İrcal, 15 Temmuz sonrası başlayan soruşturmaların bu süreci hızlandırdığını söyledi. İlimizde bulunan cezaevinin  şu an kapasitesinin  üzerinde çalıştığını dile getiren İrcal, bin kişilik T tipi cezaevi yapılacağını vurguladı.

T TİPİ CEZAEVİ İHALE AŞAMASINDA

Mevcut cezaevinin 750 kişi kapasiteli olduğunu dile getiren İrcal, ?Son süreçte soruşturmalar nedeniyle cezaevi ihtiyacı doğdu. Bizim cezaevinin bin kişiyi aştığı zamanlar oldu. Türkiye çapında durum böyle. Kapalı cezaevi yapılması zaten çoktan beri gündemde idi ama bu süreç onu hızlandırdı. Sivas´a da bakanlığımız takdir etti. Bin kişi kapasiteli yeni bir T tipi cezaevi yapılacak. Uzun süredir yer arayışımız devam ediyordu. Biz, eski  cezaevinin bulunduğu yerde bir kompleks olsun istedik. Orada 300 dönüm kadar bir arazimiz var.  Bakanlık yetkilileri geldiler, incelediler; altyapısı ile üstyapısına baktılar ve uygun gördüler o alanı. Bu alana yapılacak cezaevi şu an ihale aşamasında. Mart ayına kadar sonuçlanacağını umut ediyorum. Bir de şehir içinde kaldığı için taşınacak kadın açık cezaevi var. Ona da yer arayışı devam ediyordu. Bu sefer onun da yeni yapılacak yerde bulunmasına karar verildi.  Bir kompleks olacak yani. Eski tip cezaevi var, E tipi. Kadın açık cezaevimiz var. Bir de T tipi yapılacak. Bir de üstüne üstlük kadın açık cezaevi bu alana taşınınca bu alan tamamen dolmuş olacak. Sivas, büyükçe bir tesis ve yatırım kazanmış olacak. Şehrin o kısmı da zaten kamu yatırımlarından mahrum kalmış bir bölge. Yapılırsa biraz daha cazibeli hale gelir, hareket olur, bereket olur. İnşallah Sivas kazanmış olacak? diyerek konuşmasını sonlandırdı.



  • Cuma 23 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.3 ° / 10.6 ° false
  • Pazar 18.2 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16