Konsolos Osman Şahbaz Bursa´da Konferans Verdi

Konsolos Osman Şahbaz Bursa´da Konferans Verdi

Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz bir dizi konferanslar vermek üzere Bursa´daydı.

Konsolos Osman Şahbaz Bursa´da Konferanslar Verdi

Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz bir dizi konferanslar vermek üzere Bursa´daydı.

İlk olarak Bursa Valisi İzzettin Küçük´ü makamında Birlik Vakfı Bursa Şube Başkanı Mustafa Bayraktar ile birlikte ziyaret edip, Türkiye´deki gelişmeleri ve Macaristan´la arasında var olan yüksek düzeyli işbirliklerimizi değerlendirip, geçmişte aynı okulda birlikte okudukları yıllardaki hatıralarını tazelediler.

Vali Küçük, Konsolos Şahbaz´a ziyaret anısın Türk İslam sanatının derin izlerinin günümüzdeki yansıması olan çini porselen tabak hediye etti.

Fahri Konsolos Osman Şahbaz Vali İzzettin Küçük´ü makamında ziyaret ettikten sonra Bursa´nın tarihi yerlerini Ulu cami, tarihi çarşı, bedesten ve hanlarını da ziyaret etti.

Sonrasında Uludağ Üniversitesi (UÜ) Proje Atölyesinde Genç Birlik Üniversite Teşkilatının organize ettiği, ´´ Batı ile Doğu´nun Köprüsü; Macaristan ve Türkiye´´ konulu konferansa katılıp,  öğrencilere hitap etti.

Konferansa kalabalık meraklı öğrenci topluluğu katılarak Fahri Konsolos Şahbaz´ı can kulağıyla dinleyerek notlar alıp, konferans sonrasında öğrencilerin sorularını cevaplandıran Şahbaz, daha sonra katılanlar arasından çekilen kura ile ondört öğrenci Kaposvaár Üniversitesi gençlik proğramına iki aylık süreliğine katılma şansı yakaladı.

Konferansa coşkulu öğrenciler ile birlikte UÜ Daire Başkanı Hamza Meral, Proje Atölyesi Koordinatörü Mustafa Aslan, Birlik Vakfı Bursa Şube Sekreterleri Emre Demirci, Abdüsselam Tarlak ve Teşkilat Başkanı Muhammed Yılmaz da hazır bulundu.

Akabinde ikinci konferans Nilüfer ilçesinde Birlik Vakfı Bursa Şubesi Cuma Meclisi toplantısında ´´ Türkiye İşletmelerinin Dünyaya Açılması; Macaristan Örneği ´´ konusunda gerçekleştirdi.

Başkan Mustafa Bayraktar moderatörlüğünde gerçekleşen, Macaristan ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım odaklı konferansta Konsolos Osman Şahbaz, Birlik Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Bayraktar´ın davetine ve sizlere misafir olmaktan bahtiyarlık duyuyorum. Macarlarla tarihten gelen birçok sosyokültürel ortak yanımız bulunmaktadır. Macaristan, Türkiye´nin Batı´ya açılan, Türkiye ise Macarların Doğuya açılan kapısıdır diyerek sözlerine başladı.

İnovasyon Kültürü İle Girişimcilik Ruhunu Buluşturmalıyız

Konsolos Şahbaz; ´´Macarlarda yüksek düzeyde inovasyon aklı, zekası ve kültürü mevcut, biz Türklerde ise girişimcilik ruhu. Bu iki kültürün yan yana gelmesi; mevcut potansiyelimizi çok yukarılara taşıyacaktır. Türkiye ve Macaristan arasında inovasyon ve girişimcilik köprüleri kurup, gençler arasında bu kültürü yaygınlaştırabiliriz. Son yıllardaki 2.5 milyar dolarlık dış ticaretimizi 5 milyar dolara çıkartmak için stratejimizi bu yöne çevirmeliyiz. Farklılıklarımızı tanışmaya ve gelişmeye bir vesile kılmalıyız´´ dedi.

15 Temmuz´da Macaristan Yanımızdaydı

Şahbaz konuşmasına, ´´ Son 15 yıldır Macaristan ile siyasi, ekonomik, kültürel ve her alanda inanılmaz gelişmeler  kaydettik. Bunda en büyük pay her iki ülkenin en tepe yöneticilerinin milletine verdiği müsbet yaklaşım ve hedeflerden kaynaklanıyor. 15 Temmuz´da ilk Macaristan Türkiye´nin seçilmiş hükümetinin yanında yer aldı. ´´Bu net darbedir, demokrasiye ve seçilmiş Türk hükümetine karşı kabul edilemez bir harekettir´´  şeklinde çok net bir duruş sergiledi´´ dedi.

Macaristan pazarını konuşmaktan ziyade, strateji ile büyümeliyiz

Ekonomide büyümenin yolunun ihracattan geçtiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Farkındalıklarımıza analitik düşünerek sadece bakmak değil, aynı zamanda görmeliyiz. Her iki ülke de yapısal reformların birçoğunu yerine getirerek, bugün geçmişe oranla daha iyi olduğumuz açıkça ortadadır. Türkiye dost olduğu ülkelerde ticaretini artırarak, orta gelir düzeyinde takılıp kalmadan, yüksek teknoloji ile daha çok üretken ekonomik büyümeyle üst gelir düzeyine çıkacaktır.

 Macaristan´ın coğrafi konumu önemli bir yerde bulunduğunu dile getiren Şahbaz, ´´Budapeşte, dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinin başında gelmekte ve tüm sanayi dallarını barındırmaktadır. Macaristan´da, Osmanlı Türkleri yönetimi 150 yıl hüküm sürdü. Bu zaman zarfında birçok hamam, vakıf, köprü, cami ve imarethaneler inşa etti. Bunlardan Kiraly ve Rudas Hamamı ve bir kısmı hala ayakta ve kullanılmaktadır.

Öncelikli olarak otomotiv imalat sanayine ve turizm alanına yatırım yapılabilir

Dış ticaretinin % 75´inin AB ile yapan Macaristan ile öncelikli olarak cazip fırsatlar sunan otomotiv imalat sanayine ve turizm alanına yatırım yapılabilir.

Dünyanın en büyük 30 otomotiv üreticisinin 15´i üretimlerini Macaristan´da yapmaktadır. Mercedes-Benz, GM Opel, Suzuki, Audi, Daewoo-GM, Visteon, Bosch, Knorr-Bremse, Denso, Delphi-Calsonic, Delphi-Packard, Hankook, Bridgestone, Michelin gibi firmalar bulunmakta, Bursa´mız da otomotiv üretiminde çok önemli bir merkez olduğunu biliyoruz. Potansiyellerimizi birleştirerek daha büyük değerlere ulaşmalıyız. Macaristan coğrafi konumu açısından çok önemli lojistik merkezi ve güvenli dost bir ülke. Ayrıca yatırımcıyı destekleyen, % 50´ye yakın destek teşviği vermektedir. Nitelikli kalifiye işgücünü AB ülkeleri içerisinde en uygun şartlarda bulma imkanına sahipsiniz.

Macaristan´da yatırım yapacak işadamlarımız Türk Macar İşadamları Derneği olarak her zaman her türlü desteği vermeye hazırız. Yatırım için gelecek işadamlarımızı asla yalnız bırakmayız!´´ dedi.

Katılımın yoğun olduğu konferansta günün anısına Başkan Mustafa Bayraktar ve Mimar ve Mühendisler Grubu MMG Bursa Şube Başkanı Ali Yılmaz Konsolos Osman Şahbaz´a çini porselen tabak hediye etti.

Konferansın sonunda katılımcılar Konsolos Şahbaz´a kafalarındaki sorulara cevap aradılar.



  • Cuma 11.7 ° / 6.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.3 ° / 6.3 ° Güneşli
  • Pazar 20.2 ° / 7.5 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13