“KİMSE HAKKINI HELAL ETMİYOR”

“KİMSE HAKKINI HELAL ETMİYOR”

Sivas Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Şaban Yalman, Özel Halk Otobüsü işletmecilerinin otobüslere ücretsiz binenlere haklarını helal etmediklerini söyledi.

“KİMSE HAKKINI HELAL ETMİYOR”

Sivas Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Şaban Yalman, Özel Halk Otobüsü işletmecilerinin otobüslere ücretsiz binenlere haklarını helal etmediklerini söyledi.

Yalman, “şöyle bir yanlış kanı var halkımız arasında; “Devlet bana bu hakkı tanımış, ben istediğim kadar binerim.” Zaten biniyorsun, sana kimsenin bir şey dediği yok. Engel de olamıyoruz zaten. İşin doğrusu gönlümüz var mı? Yok… Bir tane halk otobüsünün bu işe rızası yoktur. “Eğer bu işte hak var ise hakkımı helal etmiyorum” diyor. Bir tanesi bile etmiyor. Varsa hak ki, var… Ama yapacak da bir şey yoktur. Elbette ki yasalara boynumuz kıldan ince.” Dedi.

Sivas Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi ve Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Yalman, 65 yaş üstü ve engellilerin toplu taşım araçlarından ücretsiz faydalanmasına ilişkin düzenlemenin büyük mağduriyete neden olduğunu söyledi. Bu konuda bir çalışma yapıldığını belirten Yalman, çalışmanın kapsamı ve detayları hakkında henüz net bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Yalman, “4 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren yasa halk otobüsü esnafımızı Türkiye genelinde mağdur etmiştir. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde kendisi ile konuşmuştuk. Konuyu meclis açıldığı zaman Eylül ayında çözeceğini söylemişti. Benim bu söylediğim haziran ayında olmuştu. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Seçimden sonra yeni başbakanımızla yine olayı görüştük.  O da olayın Cumhurbaşkanımızın döneminden kaldığını haberdar olduğunu ve bu konuda bize yardımcı olacaklarını söylediler. Netice itibariyle son günlerde mecliste görüşülmek üzere bir taslak hazırlandığını biliyoruz. Bunu internette yayınladılar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı olarak bir taslak hazırlandı, meclise sunulacak. Mecliste kabul edilir ve Cumhurbaşkanımız da onaylar ise bu konuda bize bir destek verileceğini ümit ediyoruz.

Bizim tekliflerimiz çok boyutlu var. Biz birkaç defa dosya halinde verdik. Mazotta indirim olabilir, KDV’de indirim olabilir gibi tekliflerimiz oldu. Bakanlığımız ya da meclisimizden çıkan karar elbette bizleri bağlayıcı olacaktır. Destek verecekleri noktasında bilgimiz var ama ne şekilde olacağı konusunda bir bilgimiz yok. Söyledikleri şey, taslak olarak belediyeler aracılığı ile Maliye Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finansı sağlanacak, hak sahiplerine ödenecek diye bir taslak hazırlandığını biliyoruz.”

“25 BİN KİŞİYE KART VERDİK”

Sivas’ta yasa ile birlikte 25 bin kişiye ücretsiz biniş kartı düzenlediklerini belirten Yalman, otobüslerden ücretsiz faydalanan bir çok kişinin günde 10-20 defa otobüslere bindiğine dikkat çekerek, yaşadıkları mağduriyetin ciddiyetine dikkat çekti.

Yalman; “65 yaş, engelli, gaziler, şehit aileleri, yani ücretsiz taşıdıklarımızın hemen hemen tamamını kapsayacak. Biz, bu yasa çıktıktan sonra 10 ay içerisinde 25 bin kişiye kart verdik. 65 ile engelli olanlara bu kartları düzenledik. Bu kişilerin günlük 10 defa, 20 defa bineni var. Biz bunları kartlarla bindirdiğimiz için biliyoruz. Bir kişi hangi duraktan binmiş, kaç defa binmiş, hangi araçlara binmiş, bunların hepsi kayıt altında. Dolayısıyla gereksiz kullanım olduğunu da görüyoruz. Sivas’ın bir ucundan bir ucu halk otobüsü ile gidiş dönüş olarak 1 saat sürüyor. Günlük 20 defa bir kişi biniyorsa 10 saat eder. 10 saati bir adam halk otobüsünde geçiremez. Ne yapıyor? Burada biniyor, öbür durakta iniyor. Burada bir sınırlama, süre de olmadığı için suiistimal ediliyor. Gerçekten bu konuda bizler 10 aydır çok mağdur olmuş durumdayız. 10 aydır tabiri caizse çırpınıyoruz ve şuana kadar da elimizde somut bir bilgi yoktur. İnşallah bundan sonra olur diye ümit ediyoruz.”

“HUKUKİ MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

Bu konuda gerek bireysel olarak gerekse oda ve federasyon olarak yasal girişimlerde bulunduklarını da belirten Yalman, bu süreçlerin devam ettiğini ancak arzularının hukuki bir karara gerek kalmadan gereken düzenlemenin yapılması yönünde olduğunu söyledi.

Yalman; “Bu konuyla ilgili biz ilk etapta şoförler odası olarak, hal otobüsleri kooperatifi olarak, esnaf odaları birliği olarak daha sonra konfederasyon, federasyon bunların tamamı bu işin içerisinde uğraşıyorlar. Federasyonumuz da konuyla ilgili zaten Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Ben kooperatif olarak Anayasa Mahkemesi’ne, Danıştay’da dava açtım. Ama bizim istediğimiz dava yolu ile değil de hükümetimizin bu konuya bir düzenleme getirmesi. Burada bir iyileştirme yapılıp destek sağlanırsa elbette bu insanlara da bizim diyeceğimiz bir şey olmaz.” Dedi.

KİMSE HAKKINI HELAL ETMİYOR

Otobüslerden ücretsiz faydalanan vatandaşlarla ilgili hiçbir işletmecinin rızasının olmadığını belirten Yalman, kimsenin ücretsiz otobüse binenlere hakkını helal etmediğini söyledi.

Yaşadıkları trafik sorunu ve taksici esnafına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Yalman, şu şekilde konuştu:

“Engellilerimiz yaşlılarımız hastaneye gidiyorsa eyvallah ona kimsenin diyeceği bir şey yok. Sabah yoğunluk olduğunda otobüsleri kullandıklarında diğer vatandaşlarımız da sıkıntı yaşıyor. En azında sabah 10.00 ile 15.00 saatleri arasında binseler bu saatler bizim en rahat saatlerimiz. Bu şekilde işe gidip gelen vatandaşlarımız da etkilenmemiş olurlar. Bu konuda çok televizyon programları yaptık, basına demeç verdim. Ama neticede hiç kimsenin yaptığı bir şey yok. Herkes bildiğini okuyor. Hatta şöyle bir yanlış kanı var halkımız arasında; “Devlet bana bu hakkı tanımış, ben istediğim kadar binerim.” Zaten biniyorsun, sana kimsenin bir şey dediği yok. Engel de olamıyoruz zaten. İşin doğrusu gönlümüz var mı? Yok… Bir tane halk otobüsünün bu işe rızası yoktur. “Eğer bu işte hak var ise hakkımı helal etmiyorum” diyor. Bir tanesi bile etmiyor. Varsa hak ki, var… Ama yapacak da bir şey yoktur. Elbette ki yasalara boynumuz kıldan ince. Bu şekilde devam ettiriyoruz. İnşallah bundan sonra bu işe çözüm bulunur. Biz de rahatlarız diye düşünüyoruz.

Sivas’ta halk otobüslerimizin en büyük sorunlarından birisi trafik sorunu. Sivas’ta gerçekten bir trafik keşmekeşliği var. En çok sıkıntı yaşadığımız sorunlardan bir tanesi indirme-bindirme noktaları. Bizim durak olarak kullandığımız cepler var yol üzerinde. Buraları vatandaşlarımız park yeriymiş gibi kullanıyorlar. Dolayısıyla gelen halk otobüsümüz buralar dolu olduğu için yol üzerinde yolcu indiriyor. Hem kendi malını canını tehlikeye atıyor, hem indirdiğimiz yolcunun canını tehlikeye atıyor. Defalarca söylememize rağmen hala vatandaşlarımız araçlarını buralara park etmeye devam ediyor. İlgili birimler, trafik ekipleri gereken çalışmaları elbette ki yapıyor. Ama her bir durağın başına, her bir indirme noktasının başına bir tane polis koyma şansımız da yoktur. Bu sadece halk otobüslerini ilgilendiren bir konu değil.

Diğer taraftan taksicilerimizin elbette sorunları var. Onlarla ilgili çalışmalarımız var. Birkaç tane taksi durağımızın kendilerinin rahatça sıcak bir ortamda oturacakları yerleri yoktu onları yaptık. Zaten rahmetli başkanımın döneminden de bu çalışmalar vardı. Biz de kaldığı yerden devam ediyoruz. İnşallah bundan sonra rahmetli başkanımızın yerini doldurmak için de elimizden geleni yapacağız. Ben kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Gerçekten çok önemli bir büyüğümüzdü. 20 Yıla yakın birlikte çalıştık. Ben başkanvekilliğini yaptım, en ufak bir kırgınlığımız olmadı.”



  • Perşembe 27.3 ° / 13.8 ° false
  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16