?Karasu; ? Sivas, içine kapanıyor!?

?Karasu; ? Sivas, içine kapanıyor!?

CHP İl Başkanı Ulaş Karasu, ?Sivas, bir emekli şehri pozisyonunda. Bu kimliğini koruyor. Onun dışında Sivas´ta üretim her geçen düşüyor. Sivas; Türkiye sıralamasındaki yerini koruyamıyor gün geçtikçe küçülüyor, içine kapanıyor? dedi.

?Karasu; ? Sivas, içine kapanıyor!?

CHP İl Başkanı Ulaş Karasu, ?Sivas, bir emekli şehri pozisyonunda. Bu kimliğini koruyor. Onun dışında Sivas´ta üretim her geçen düşüyor. Sivas; Türkiye sıralamasındaki yerini koruyamıyor gün geçtikçe küçülüyor,  içine kapanıyor? dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ulaş Karasu, Sivas ve ülke gündemine ilişkin Gazete Şehir´e özel açıklamalarda bulundu. Sivas yerelinde yaşanan sorunlara dair önemli tespitlerde bulunan Karasu, işsizliğe acilen çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. Hükümet politikaları nedeniyle Türkiye´nin son süreçte uçuruma sürüklendiğini öne süren Karasu, çözümün CHP´de olduğunu belirtti. Sivas´ı yaklaşık 30 yıldır aynı zihniyetin yönettiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Karasu, ?Sivas, belediyecilik anlamında başarılı olsaydı cazibe noktası olurdu. Yani Türkiye´de belediyecilik anlamında başarılı olan iller birer cazibe merkezi haline geldiler. Başarılı olunsa idi Sivas göç vermezdi, aksine göç alırdı ama ne yazık ki her gün halen bir otobüs dolusu insan göç ediyor. Niçin?  İş, aş bulamadığı için ya da geleceğini göremediği için? dedi.

?BELEDİYECİLİK ŞEHRİN VİZYONUNU OLUŞTURMAKTIR?

?Belediyecilik sadece kaldırım yapmak, elektrik direklerini yenilemek ya da sadece tünel veya yol yapmak değildir? diyen Karasu,  ?Belediyecilik aynı zamanda o şehrin vizyonunu oluşturmaktır. O şehri cazibe merkezi noktasına getirebilmektir. Bunları ne yazık ki göremiyoruz. Ayrıca Sivas´ın bu son 16 yıllık süreçte bir de bakanı oldu. Yani ?Yerelde varız ama genelde yokuz´ deme şansları da yok. Kendimizi artık Malatya ile Kayseri ile kıyaslamıyoruz. Onlar zaten aldı yürüdüler. Biz artık Tokat´ın, Yozgat´ın, Erzincan´ın, Çorum´un gerisinde kalmaya başladık. İnsanlar Yozgat´a yatırım yapıyor ama Sivas´a yapmıyor? şeklinde konuştu.

?KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR?

Sivas Organize Sanayi Bölgesi´nin toptancılar ya da inşaat malzemesi satan firmaların deposu haline geldiğini ifade eden Karasu, ?Selçuklunun başkenti, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehir, katma değerini her geçen gün kaybediyor. Cumhuriyet döneminde en önemli yatırımları alan şehir,  1950´lerde Türkiye´de ekonomi noktasında 8. sırada olan şehir bugün hızlı bir şekilde 50. sıralara gerilemiş durumda. 30 yıldır Sivas´ı yöneten zihniyet çevresindeki illerin gerisinde kalıyorsa bunun hesabını bu şehri yönetenler vermek zorunda ama Sivas´ta şöyle bir sıkıntı var: Son 16 yıllık süreçte bu daha arttı. Ne sivil toplum kuruluşları konuşabiliyor, ne odalar konuşabiliyor. Kimsenin sesi çıkmıyor. Biz konuştuğumuzda da ?Siz hep muhalefet yaparsınız´ suçlamasında bulunuyorlar. Şunu her zaman söyledik: Sivas için yapılacak her olumlu adımda yanınızdayız. Kimse kusura bakmasın ama 4 sefer açılışını yaptıkları et kombinası halen çalışmıyorsa, halen bu şehrin hayvan üreticisi mağdur oluyorsa bunun hesabını da birilerinin vermesi gerekiyor, bunu sormamız lazım? açıklamasında bulundu.

Sivaslı olup da başka illerde okuyan üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonra memleketlerine dönmediğine dikkat çeken Karasu, ?Yani beyaz yakalılar da dönmüyor Sivas´a. Üniversitemiz var diyoruz, üniversitemizle övünüyoruz ama özellikle son bir yıldır üniversite yönetimi de üniversiteyi tercih edilmeyecek bir noktaya taşıdı. Böyle olunca Sivas´ı yönetenlerin sesi soluğu çıkıyor mu? Hayır. Sivas, bir emekli şehri pozisyonunda. Bu kimliğini koruyor. Onun dışında Sivas´ta üretim her geçen düşüyor. Sivas; Türkiye sıralamasındaki yerini her geçen gün kaybediyor, küçülüyor,  içine kapanıyor? değerlendirmesinde bulundu.

?ÇİFTÇİ ARAZİSİNİ EKEMEZ DURUMA GELMİŞ?

Sivas´ta tarımın da son yıllarda gerileme dönemine girdiğinin altını çizen Karasu, ?Sivas´ta çiftçilik bitmiş. Bugün Sivas´taki sulanabilir alanların tamamında Niğdeli, Nevşehirli büyük firmalar patatesçilik yapıyor. Sivas´ın çiftçisi kendi tarlasını, arazisini ekemez duruma gelmiş. Mazotun 5 lira olduğu, buğdayın 80 kuruştan satıldığı, ofislerin kapatılıp da özel firmalara verildiği bir şehirde tarımın zaten ayağa kalkması beklenemez? dedi.

?KANALİZASYONU OLMAYAN YÜZLERCE KÖYÜMÜZ VAR?

İl Başkanı Karasu, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Halen Sivas´ın köylerinin ciddi anlamda yol sorunu var, içme suyu problemi var. 21. yüzyılda biz köylerimizde halen içme suyu problemi yaşıyoruz. Kanalizasyonu olmayan yüzlerce köyümüz var. O yüzden Sivas´ın sorunları büyük. Sivas hem referandumlarda, hem cumhurbaşkanlığı seçiminde hem de 2002 yılında AK Parti´ye vermiş olduğu desteğin karşılığını alamamış en baştaki şehirdir. Sivas, AK Parti´ye yüzde 70 civarında oy veriyor, bunun karşılığında ise kocaman bir sıfır alıyor. Açtıkları yeri bir daha açıyorlar. Tamiratlara açılış diyorlar. Bir derslikli okula açılış yapıyorlar. Bunu da bir işmiş gibi topluma anlatmaya çalışıyorlar ama Sivas´ta yaşayan bizler ilin iyiye gitmediğini net bir şekilde görüyoruz.?

?ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YAPMAYA HAZIRIZ?

?Belediye, valilik, iş adamları, siyasiler, sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri Sivas´a gelecek her yatırımcının önünü açma yönünde gayret sarf etmeli? diyen Karasu, ?Sivas´a gelecek her turistin elini  sıkmamız gerekiyor, destek olmamız gerekiyor. Ama halen siyasi ayrışmalarla uğraşılıyor. Bu şekilde bir yere gelinmez. Biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız? açıklamasında bulundu.

?İYİ DÜŞÜNÜLMESİ LAZIM?

Sivas´ta gündemde yer alan büyükşehir tartışmalarına ilişkin de konuşan Karasu, ?Bütünşehir yasası hepimiz çok iyi biliyoruz ki AK Parti´nin geçen dönem bazı büyükşehirleri almak için çıkarttığı bir yasa. Bu yasayı AK Parti çıkarmamış olsaydı Ankara´yı, Antalya´yı, Adana´yı, Mersin´i, Ordu´yu CHP´li belediyeler alıyordu. Sivas´ın bütünşehir olması siyasi olarak bizim işimize gelir. Bizim ilçe belediyesi noktasında şu an 1 tane var ama bütünşehir olursa bu 4´e, 5´e çıkar ama bunun artılarının eksilerinin iyi değerlendirilmesi lazım. Çünkü çok büyük bir coğrafyada yaşıyoruz. Yerleşim alanı olarak Türkiye´nin ikinci büyük iliyiz ama seyrek bir nüfus var. Yani Sivas merkezin sorunlarını çözmede zorlanan Sivas Belediyesi bu sefer İl Özel İdaresi´nin de bütün yetkilerini üzerine alarak bu ilçelere hizmeti nasıl götürecek? Bunun bütçesi, altyapısı nasıl oluşturulacak? Bunun iyi düşünülmesi lazım? şeklinde konuştu.

İL KONGRESİ 23 ARALIK´TA

İlçe kongrelerinin start aldığını aktaran Karasu,  ?Akıncılar ve Suşehri´nde ilçe kongrelerimizi gerçekleştirdik. 17´sinde Divriği´de kongremiz olacak. 10 Aralık´ta ilçe kongrelerimizi bitireceğiz. 23 Aralık´ta da il kongremizi gerçekleştireceğiz. 2015 yılının Aralık ayında yapılan il kongresiyle milletvekili adaylığı için ara verdiğim il başkanlığı görevine yeniden seçilmiştim. 23 Aralık itibariyle 2 yıllık süreci tamamlamış olacağız? ifadelerine yer verdi.

?HALKIN KARARLI DURUŞU BASTIRDI?

Ülke gündemine ilişkin de konuşan Karasu 15 Temmuz sürecine değindi. Karasu, şu ifadeleri kullandı: ?2002´de AK Parti iktidar olduğunda kadrolar Gülen cemaatine teslim edildi. 81 ilin 76´sının valisi, 81 ilin emniyet müdürünün tamamı Gülen cemaatinin üyelerinden oluştu. O zaman AK Parti´nin yoğun çaba harcadığı 2010 referandumu ile beraber yargı, emniyet tamamen Gülen´e teslim edildi.  Uyardığımızda, bizlerle hesaplaşmak derdinde olanlar ?Alnı secdeye gelenleri istemiyorlar´ diye seçim kampanyası yürüttüler ve süreç ne yazık ki bizi haklı çıkarttı ve Türkiye bu yapılanmanın bedelini 15 Temmuz´da çok ağır ödedi. O cesareti gösterdiler ve 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. Hain girişimi halkın kararlı duruşu bastırdı. O gün eğer bu toplum ayrışsaydı bu ülkenin başarılı olma şansı yoktu. 80 milyon bu darbe girişimine ?dur´ dedi. Bu süreçten sonra da yıllarca cemaate karşı olan kişileri cemaatle berabermiş gibi göstererek bu sefer tüm muhalif kesimleri susturmaya çalıştılar. Bu Türkiye demokrasisine zarar veren bir süreç. Bunu referandumda yaşadık. Referandumda CHP olarak ?hayır´ kampanyasının bayraktarlığını yaptık. Sandıklar kapandıktan sonra kurallar değişmeseydi o referandumu da kazanmıştık ama ne yazık ki sandıklar kapandığında Yüksek Seçim Kurulu kuralları değiştirdi, mühürsüz oyları kabul etti. Bir şekilde referandumdan ?evet´ çıktı ama toplum o referandumda ?Biz demokrasi istiyoruz; özgür, laik, sosyal bir hukuk devletinde yaşamak istiyoruz´ dedi.?

?BÜTÜN DÜNYA İLE KAVGA EDİYORUZ?

AK Parti´nin 16 yıldır ülkeyi tek başına yönettiğini anımsatan Karasu, ?İktidar sürekli hata yapıyor sonra kamuoyunun karşısına çıkıyor ?Yanılmışız, hata etmişiz´ diyor. Toplumdan af dileyerek kendisini aklamayı düşünüyor. Böyle bir şey yok. İktidar bu konularda hesap vermeli. Türkiye´nin dış politikasını bu hale kim getirdi? Sıfır sorunla aldıkları dış politikada bugün dünya ile kötü bir noktaya geldik. Sayın Abdullah Gül bile bunu birkaç gün önce dile getirdi. Şimdi bütün dünya ile kavga ediyoruz. Bunu yaparken ülkemize ekonomik anlamda ciddi zararlar veriyoruz. Türkiye terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke haline geldi. Yani iktidarın hem dış politikada hem de çözüm sürecinde yaptığı hataların bedelini toplum ağır bir şekilde ödüyor. Biz o gün ?Gelin tartışalım´ dediğimizde ?Siz bu işlerden ne anlarsınız´ diyenler 6-7 yıl sonra CHP´nin söylediği noktaya gelmiş bulunuyor? dedi.

?AİLELER ÇIKMAZDA?

İl Başkanı Karasu, ?2016´da doların fiyatı 2,8 lira idi. Bugün dolar 3,9 lira oldu. Yani yüzde 40´ın üzerinde artış yaşanmış dolarda. Bu ciddi bir yükseliştir. Bu durum akaryakıta, inşaat malzemelerine, gıdaya ciddi anlamda zam getirmektedir. Toplum her geçen gün fakirleşmektedir. Dış borcumuz her geçen gün artmakta adeta firmalar ve devlet faize çalışır bir noktaya gelmektedir. Yargı bağımsız olmadığı için yapılan işlerden kimse hesap soramamaktadır ama bir gün gelecek bu hesap sorulacak. Bugün Türkiye´nin 2 büyük sorunu vardır: Ekonomi, eğitim. Eğitim, tam bir çıkmaza doğru gitmektedir. Eğitim yapboz tahtasına dönmüştür. Bir eğitim sistemi açıklıyorlar, 3 gün sonra yeniden değiştiriyorlar. Öğrencilerin kafası karışık. Bu ülkenin geleceği eğitimdedir, bilimdedir ama eğitim sistemini gördüğümüzde bunu söyleyemiyoruz.  Üniversitelerin içi boşaltıldı. 1 milyon 450 bin üniversite mezunu işsiz. Ailelerin hassasiyetini bu noktada çok iyi anlıyorum. Çocuklar psikolojik bunalım içerisinde. Aileler çıkmazda, gelecek noktasında ciddi anlamda karamsar. Bir an önce buna çözüm bulunmalı. Artık 2019 yılında ülkenin yeni umutlara ihtiyacı var. Bu umut ise CHP? diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

 



Anahtar Kelimeler: Karasu Sivas içine kapanıyor
  • Cuma 23 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.3 ° / 10.6 ° false
  • Pazar 18.2 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16