?Hasta hizmetlerinin aksamasını kabul edemeyiz?

?Hasta hizmetlerinin aksamasını kabul edemeyiz?

Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, ?Hasta hizmetlerinin aksamasını hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Amacımız burada hasta hizmeti vermek. Bu konuda Sayın Rektör hocamızın da destekleriyle elimizden gele

?Hasta hizmetlerinin aksamasını kabul edemeyiz?

Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, ?Hasta hizmetlerinin aksamasını hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Amacımız burada hasta hizmeti vermek. Bu konuda Sayın Rektör hocamızın da destekleriyle elimizden geleni yapıyoruz? dedi

Naci YILDIZ/ÖZEL HABER

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında göreve başlayan Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Hastanenin borcundan doktorların gittiği iddialarına, yeni hastane projesinden  performans ödemelerine kadar kamuoyunun merak ettiği birçok konuda değerlendirmelerde bulunan  Yılmaz, hastaneyi layık ettiği yere taşımak için tüm gayretleriyle çalıştıklarını dile getirdi.

?AYRI AYRI İRDELENMESİ LAZIM?

Göreve geleli 13 ay olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Başhekim Yılmaz, ?Biz hastaneyi devraldığımızda yaklaşık 90 milyon liraya yakın borcumuz vardı. 2012´de bir önceki yönetim devraldığında da ben başhekim yardımcısıydım, o zaman da  artı 12 milyonla devretmiştik. Yaklaşık 100 milyonluk bir borç oluşmuş. Bunun tabii ki çok çok farklı nedenleri var. Bunların ayrı ayrı irdelenmesi lazım. Gereksiz işçi alımlarından tutun da gereksiz malzeme teminlerine kadar. Bu kadar borç varken eleman sayısı biraz kısıtlı tutulmuş olsaydı daha  akılcı politika izlenmiş olurdu diye düşünüyorum? dedi.

?BORCUN ARTIŞ HIZINI DURDURDUK?

Şu an hastanenin borcunun 100 milyon lirayı bulduğunu  ifade eden Yılmaz, ?10 milyonluk bir borç yükü de biz yaptık açıkçası. Bu 10 milyonluk borç yükünün çok farklı sebepleri var. Biz borcun artış hızını durdurduk diyelim. Borcu sıfırlamadık, geriye doğru ödeyemedik ama borcun artış hızını engellemiş olduk. Borç neden artıyor? Bütün üniversite hastanelerinde geçerli olan bir durum bu. Mesela 2006´dan itibaren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarında maalesef bir değişiklik yok. Ne demek bu? Yaptığımız her hizmet adına devletten belirli bir ödeme alıyoruz. Örneğin bir ameliyata Maliye Bakanlığı 2006´da 100 lira ödüyorsa  12 yıl geçmiş aradan halen 100 lira ödeme alıyoruz. SUT konusunda 12 yıl boyunca artış olmamasına karşın döviz fiyatlarını araştırdığımızda yaklaşık yüzde 250´nin üzerinde  bir artış söz konusu? diye konuştu.

?BİZDE ESAS OLAN DEVLETTİR?

Başhekim Yılmaz, konuşmasını şu sözlerle devam ettirdi: ?Biz yaklaşık bin kişinin maaşını döner sermayeden veriyoruz. Asgari ücrette de biliyorsunuz 2006´dan itibaren 4 katlık bir artış söz konusu oldu. Memur maaşlarında bir artış söz konusu oldu. Bunların hepsi gider kalemi olaraktan bize yansıyor. Dolayısıyla mevcut sisteme göre üniversite hastaneleri zarar ediyor. Bununla ilgili Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve bakanlığın çeşitli çalışmaları var ama bizim yöneticiler olarak yapabileceğimiz daha fazla artmaması için neler yapılabileceği. Bunun gayreti içerisine girdik. Devraldığımızda aylık faturalarımız  8 milyon civarında iken şu an 10 milyonu geçtik. Yani bir bakıma geliri artırdık. Bunun yanında gereksiz harcamaları kısmak suretiyle  giderleri de azalttık. Çalışanlar olarak kendimizden feragat edelim ama kurum ve devlet zarar etmesin diye çalışanlarımıza dağıttığımız performansları  en alt seviyeye indirdik. Tabii ki çalışanlarımız tarafından bir takım sıkıntılar oluyor ama bizde esas olan devlettir. Bu müdahalelerle borcun artış hızını engellemiş olduk.?

?EKSİK BÖLÜMLERİMİZ NELERSE TELAFİ EDECEĞİZ?

 ?Hocalar üniversiteden kaçıyor? iddialarını ise sert bir şekilde eleştiren Başhekim Yılmaz, ?Şu şekilde söyleyeyim. Tıp Fakültesi´nden  2012´den 2016´ya kadar yaklaşık 40 kişi ayrılmıştı. Biz göreve geldikten sonra son bir yılda sadece 4 hocamız ayrıldı ki bunların 2´sinin de emekliliği gelmişti. Yani öyle kamuoyunda denildiği gibi çok fazla ayrılma yok. Bunun yanında tabii ki gelenler de oldu. Daha da olacaktır.  İlk yılda yaklaşık 13 kişi Tıp Fakültesi´ne geldi. Hem temel bilimlere hem de klinik bilimlere. En fazla ihtiyacımız çocuk hastalıklarındaydı. Biz bir yıl boyunca bu bölümü 2 öğretim üyesi ile yürütmek zorunda kaldık fakat şu an çocuk hastalıkları bölümüne 4 öğretim üyesi geldi ve başladı. Bir de gelecek olan var. Toplam 5 kişiyi kadromuza katmış olduk. Bu kişilerden 4´ü yan dal uzmanı. 2 kişi daha başlayacak. Onlarla ilgili de çalışmalarımız var. Onkoloji hastaları bizim için çok önemli. Onkoloji hastaları çok sıkıntılı hastalar. Bunların tedavilerinde en ufak bir aksaklık kabul edilecek gibi değildir. Bu konuda Numune Hastanesi  ile görüştük. Perşembe günleri oradan bir arkadaşımız geliyor ve  bu alanda da hasta hizmeti veriliyor. Fakat tabii ki  yeterli değil. Başka bir arkadaşımız Numune´ye başladı. Onun mecburi hizmetini bizim hastanemizde  tamamlatmayı düşünüyoruz. Onunla ilgili de çalışmamız var. Endokrin hastalıkları çok yoğun. Bir tane hocamız var. Fakat yeterli olmadığı için bir hocamız daha başlayacak. Beyin cerrahisine bir hocamız başladı. Gastroenterolojiye daha önce bizden ayrılan Hilmi Ataseven hocamız tekrardan  başladı. Kalp cerrahisine de bir arkadaşımız başlayacak. Dediğim gibi yaklaşık 13 başlayan var. Yıl sonuna kadar da bu rakamın 20´ye ulaşacağını düşünüyoruz. Eksik bölümlerimiz nelerse onları telafi edeceğiz inşallah. Hasta hizmetlerinin aksamasını hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Amacımız burada hasta hizmeti vermek. Bu konuda Sayın Rektör hocamızın da destekleriyle elimizden geleni yapıyoruz? açıklamasında bulundu.

?SERVİSLERİMİZİ DÜZENLEYECEĞİZ?

Bin yataklı yeni bir hastane binası inşa edileceğini müjdeleyen Yılmaz, ?Yeni hastanenin  onayını herhalde bu ay içerisinde alacağız.  Bu hastaneden tamamen farklı bir yere, Polis Meslek Yüksek Okulu karşısına inşa edilecek. Tabii proje ve yapım aşaması derken biraz zaman alacak. Yaklaşık olarak  3-4 yılı bulur diye tahmin ediyoruz. Biz bu arada mevcut hastanedeki şartlarımızı düzeltmeye çalışıyoruz. Yıllar önce yapılmış bir hastane, koğuş sistemi ile yapılmış bir hastane. 4, hatta 6 yataklı  odalarımız var. Bunun yerine her yıl birkaç servisin tamiratını yapmak suretiyle servislerimizi düzenleyeceğiz? şeklinde konuştu.

?PERFORMANSLARIN ÖDENMESİNDE SIKINTI YOK?      

Doktorların performans ödemelerinin yapılmadığı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Başhekim Yılmaz, ?Performans konusunda da kamuoyunda yanlış bilgilendirme var. Biz performansları Temmuz ayına kadar hiç aksama olmadan ödedik. Hiçbir sıkıntımız yoktu. Bu şekilde de devam edecektik fakat temizlik işçilerinin toplu iş sözleşmesi hakkını kazanmasından sonra mahkeme kararıyla geçmişe yönelik hesapta olmayan 2 buçuk milyon bir ek fatura çıktı bize. Tabii işçi hakkıdır, çalışanın hakkıdır. Mahkeme de o şekilde karar vermiş. Biz Temmuz ayında o ödemenin bir kısmını yaptık. Dolayısıyla performansta bir aylık  gecikme oldu ki o gecikmeyi de zaten yatırdık. Performansların ödenmesinde şu an bir sıkıntı yok. Bir ay bir gecikme oldu. O gecikme de kamuoyuna yanlış lanse edilmiş olabilir? diyerek konuşmasını sona erdirdi. 



  • Cuma 11.7 ° / 6.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.3 ° / 6.3 ° Güneşli
  • Pazar 20.2 ° / 7.5 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13