?GÖÇÜ DURDURACAK PROJELERİ ERDOĞAN´A SUNACAĞIZ?

?GÖÇÜ DURDURACAK PROJELERİ ERDOĞAN´A SUNACAĞIZ?

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, 1 yıllık değerlendirme toplantısı yaptı. Rektör Kocacık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a bugün yapılacak rektörler toplantısında Sivas´ın göç sorununa çözüm olacak ve istihdama yönelik bazı proj

?GÖÇÜ DURDURACAK PROJELERİ ERDOĞAN´A SUNACAĞIZ?

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, 1 yıllık değerlendirme toplantısı yaptı. Rektör Kocacık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a bugün yapılacak rektörler toplantısında Sivas´ın göç sorununa çözüm olacak ve istihdama yönelik bazı projeler sunacaklarını söyledi.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, yıllık değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Cumhuriyet Üniversitesi´nin bir yıllık faaliyetlerinden bahseden Rektör Kocacık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a Sivas ile ilgili projeler sunacağını açıkladı.

Konuşmasına Dağlıca´da şehit olan askerlere başsağlığı dileyerek başlayan ve gündemi değerlendiren Kocacık; ??´Tüm şehitlerimize Allah´tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dileğimiz bir an önce düzen ve istikrara kavuşarak bu üzüntülerin son bulmasıdır? dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın bugün rektörler ile bir araya geleceğini söyleyen Prof. Dr. Kocacık, ?185 tane rektör var. 20´den fazla YÖK üyesi var. Toplam 200 kişi var. Herkes konuşmaya kalkar da o kadar konuşma sıramız olur mu, veya söz mü verirler, belli kişileri temsilci mi seçerler bilemiyorum. Ama öyle bir günden gelirse bizim söyleyeceğimiz şeyler hazır? dedi.

İKİNCİ ÜNİVERSİTE GÜNDEMDE

Sivas´a ikinci devlet üniversitesinin kurulması süreciyle ilgili bilgileri paylaşan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, kanun teklifinin verildiğini ve tüm milletvekillerinin bu teklife katkı sunduğunu söyledi. İkinci üniversite ile birlikte Sivas´ın atılım yapacağını söyleyen Kocacık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a Sivas´ın istihdam ve göç sorunları ile ilgili çözüm üretecek projeleri ileteceklerini söyledi. Kocacık, ?İkinci üniversite zaten otomatiğe bağlandı. Meclis Başkanımız İsmet Yılmaz, bakan olduğu dönemde kanun teklifini verdi. 4 Eylül Bilim ve Teknoloji üniversitesi olarak hazırlamıştık. Onlar da Sivas Bilim ve Teknoloji olarak teklif etmişler. Bu daha güzel karar bence. Başkan Yılmaz ile görüştüğümüzde bunu teyit etti, bizler tüm milletvekillerimizi ziyaret ettik. Bütün vekillerimizde İsmet beyin verdiği teklife katkı sağladılar. Meclis çalışmaya başladığında otomatik olarak çıkar diye düşünüyorum. Daha cumhurbaşkanına iletmeye bile gerek yok diye düşünüyorum. Ona daha önemli şeyler iletmeyi planlıyoruz. Bunlar; bizim Çalıştayda ortaya çıkan Sivas ile ilgili markaya ihtiyacımız var. Bir otomobil fabrikası kurulacaksa Sivas´a kurulsun. Bizde en önemli sorun göç, istihdam problemi. Göçü durduracak istihdamı sağlayacak birkaç projemiz var bunları söyleyeceğiz. Eğer bunlardan birisi buraya yapılırsa inan Sivas´ın bütün problemi çözülür. Ona benzer 15-16 tane projemiz var. Üniversitenin görevi proje hazırlamak teklif yapmak. Tabi devlet planlama teşkilatının da bir bütçesi, planı var. Dikkate almak onlara kalmış. Göçü durduracak birkaç projenin bir tanesini Sivas´ta uygulatabilirsek büyük bir sorunu çözmekte aracılık etmiş oluruz. Orada Çalıştay raporundan söz etmek istiyorum, yatırım projelerinden söz etmek istiyorum. Hangisini uygun bulurlarsa. İkinci üniversiteden ziyaret bu konuları görüşmek istiyorum. Biz üniversite konularını hallediyoruz ama Sivas´a daha büyük projeler gerekli. Mesela doğalgaz deposu burada olabilir, maden konusunda önerimiz var. Bunlardan birini buraya monte edebilirsek, göç durur istihdam olur. Bir yandan üniversite bir yandan bu olursa iki koldan Sivas´a harika bir gelişim olur? dedi.

TERCİH EDİLİR BİR ÜNİVERSİTE OLUYORUZ

Cumhuriyet Üniversitesi´nde öğrenci, akademisyen sayılarına yönelik bilgiler veren Rektör Kocacık, 5 yıllık stratejik plana göre hareket ettiklerini söyledi. Stratejik planda başarı yakaladıklarını söyleyen Kocacık, ?2014-2015 eğitim öğretim yılı bitti. Yeni bir döneme başlayacağız. Bu toplanın amacı yaptıklarımızı yapacaklarımızı genel anlamda paylaşmak. Göreve başladığımızda 5 yıllık strateji planı hazırlamıştık. Buna uygun şekilde adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Geride kalan yıllarda bütçe planımız yüzde yüz gerçekleşme oranına ulaştı. 2015 yılında 8 aylık dönemde ise yüzde 66 oranında gerçekleşme oranı var. Öğrenci sayımız 49 binden 53 bin civarına ulaştı. Bu yıl 6 bin 500 kişi mezun oldu. Bize bu sene 12 bin 978 kontenjan verildi. Türkiye´deki en çok kontenjan verilen üniversiteler arasındayız. Öğretim üyesi sayımız 817´e ulaştı. Öğrencilerimizin yüzde 36´sı Sivaslı, yüzde 64´ü Sivas dışından. Öğrencilerimize yönelik bir çok çalışmalarımız var. Her türlü şikayeti senatomuzda değerlendiriyoruz ve kanunlara uygun uygulamalarla düzenlemeler yapıyoruz. Öğrenci butiği oluşturduk. İhtiyacı olan öğrencilerimiz buradan faydalanıyor. Öğlen yemeğini öğrencilerimizi üç yıldır bir buçuk liraya yiyor. Bu fiyatı korumaya çalışıyoruz. Öğrencilere part time çalışma imkanları sağladık. Barınma sorunu üzerinde çalışmalarımız oldu, yurtlar yaptık ve güzel sonuçlarını aldık. Kredi yurtlarının devam eden inşaatları var. Bunlar bittiğinde 10 kapasiteye ulaşan yurtlarımız olacak. Kütüphanemizi geliştirdik ayrıca yenisini yapıyoruz. Yapı işleri dairemiz tarafından her binaya ek bina yapımı devam ediyor. 378 öğrenciye vakfımız tarafından burs verildi. Sivas´ta en çok tarım ve hayvancılık var. Biz de buna katkı sağlamak için merkez açtık, bu yönde hibe programları uygulamaya geçirdik. Merkezi araştırma laboratuvarları bitti? dedi.

?PROJELER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ?

Cumhuriyet Üniversitesi´nin son yıllarda ciddi projelere imza attığını söyleyen Rektör Kocacık, bazı alanlarda ise danışmanlık hizmetleri sağladıklarını söyledi. Son olarak Optik Mühendisliği bölümünü Sivas´a kazandırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Kocacık, ?Biliyorsunuz Sivas´ta teknoloji fakültesine Optik mühendisliği bölümü açtık. Fabrikasını ikinci organize sanayiye kuruyorlar. Araştırma merkezimiz de bitti. Ekim ayında bunun açılışını sağlayacağız. Teknokentimiz var ama yetmiyor. Üniversite şehir iş birliğinden bakanlıktan ikinci binası için proje istedik. İzin verilir verilmez ikinci binayı yapacağız. Sivas´ı optik konusunda marka merkezine dönüştüreceğiz. Firmalar tarafından teknokent aracılığı ile patentler alındı. Bunlar güzel gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor? dedi.

Sivas´ta kurulması planlanan optik fabrikasının organize sanayi bölgesine taşınması hususunu değerlendiren Kocacık, kararın Aselsan yönetim kurulu tarafından alındığını söyledi. Kocacık, ?Optik fabrikasının temelini bakanımız attı fakat Aselsan yönetim kurulu organizede olmasını istedi. Orada olsa daha iyi olur dediler. Taşınması ile ilgili sebebi bilmiyorum. Orada olması uygun dediği için bir şey sormadık. Bize 5 dönüm arsa dediler biz 25 dönüm verdik. Daha büyük bir arsa buldular herhalde. Bizim için önemli olan böyle bir fabrikanın il sınırları içinde olmasıdır. Yapılsın ve aksamasın benim dileğim budur. Karar sonuç itibariyle Aselsan yönetim kurulunun verdiği karardır? ifadelerini kullandı.

SİVAS´IN SEBZE MEYVESİ SICAK ÇERMİKTE ÜRETİLECEK

Bazı projelere destek verdiklerini, danışmanlık hizmeti sağladıklarını söyleyen Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Sivas´ta jeotermal seracılık faaliyetlerinin başlayacağını ifade etti. Projenin faaliyete geçmesiyle Sivas´ın sebze ve meyve ihtiyacının tamamen karşılanabileceğini ifade eden Kocacık, ?Sivas için jeotermal seracılık faaliyetleri başlattık. 50 bin metrekare sera kurmak için üniversitemiz danışmanlık yapıyor. Bu tam faaliyete geçtiğin de Antalya´dan Tokat´tan sebze meyveye ihtiyaç kalmayacak? şeklinde konuştu.

SAĞLIKTA YENİLİKLER YAPTIK

Sağlık konusunda önemli çalışmalar ve yenilik hizmetleri sunduklarını söyleyen Kocacık, ?Sağlıkla ilgili hususlar var. Hastanede her yeri yeniledik. Yanık merkezi, tüp bebek, nöroloji gibi bölümlerde yenilikler yaptık. Yeni bir MR cihazı aldık. Robotik bir cihaz olan navigasyon cihazı için çalışma başlattık. Herşeyi teknoloji ile yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Organ naklimiz başladı. Böbrek nakli başarılı geçti ve devamı gelecek. Geçen sene 82 puan almıştık ama bu sene 91 puan aldık. Sağlık bakanlığı her yıl denetleme yapıyor. Sayılı hastanelerden bir tanesi konumuna yükseldik? dedi.

ULAŞIM SORUNUMUZ KALMAYACAK

Cumhuriyet Üniversitesi ile Sivas Belediyesi arasında ortak yürütülen projeler kapsamında kampüs içinde ulaşım sorunu yaşanmayacağını söyleyen Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, ?Ulaşımla ilgili sorunları çözüyoruz. Yol ve inşaat çalışmaları devam ediyor. Netice olarak en kısa sürede burada ki alt yapı çalışmaları tamamlanacak. Otobüslerin güzergahı da önemli. Güvenlik tedbirlerini bu sene sıkı olsun isteyerek artırdık. Belediyemizin yapacağı yol çalışmaları ile rahatlayacağız. Kıştan önce tüm çalışmalar bitecek. Üniversite olarak bizden talep ettikleri herşeyi karşılamaya çalışıyoruz. Depolama alanını buraya taşımak istiyorlar ama böyle bir yerimiz yok. Gündemimiz de böyle bir durum yok. Onun dışında ki çalışmaları gerçekleştireceğiz. Hızlı tren kesinleşti mi bilmiyorum. Birkaç söylenti var. Belediyeden işin aslı nedir diye rica etmiştik. Fakat bilgiler kesinleşmedi. Bize resmi olarak bu konuda bir şey sorulmadı. Üniversitenin arazisi tapulu malımız değil. Devletimiz hangisi daha ekonomikse onu seçer biz de buna uyarız. Devlet hızlı tren güzergahı konusunda hesabını kitabını yapmıştır. Bize sorarlarsa senatomuz bu konuda kendilerine görüş bildirir. Üniversiteye faydalı olursa mutlu oluruz. Üniversite ile şehrin birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Bende sizin gibi bu konuları merak ediyorum. Devlet ve şehir açısından hangisi faydalı ise biz bunlara uyarız? şeklinde konuştu.



  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26.2 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16