Eczacınıza danışın

Eczacınıza danışın

37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Eczacı Süha Özyazıcı, gereksiz antibiyotik kullanımı ve bitkisel ürünlerin tüketilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Eczacınıza danışın

37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Eczacı Süha Özyazıcı, gereksiz antibiyotik kullanımı ve bitkisel ürünlerin tüketilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. 

DSÖ tespitlerine göre gelecek 50 yılda insanlığı bekleyen en büyük tehlikenin antibiyotik direnci olduğunu belirten Özyazıcı gereksiz yere antibiyotik kullanılmaya devam edilirse, antibiyotiklerin birçok hastalığa karşı etkisinin kalmayacağının ve basit bir soğuk algılığı dahi tedavi edilemediği için binlerce, belki yüzbinlerce insanın ölebileceğinin düşünüldüğünü söyledi. Bitkisel ürünlerin kullanımı konusunda da önemli uyarılarda bulunan Özyazıcı, eczacıların bu konuda eğitim aldıklarının altını çizerek; ?Bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka eczacınıza danışın? uyarısında bulundu.

37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Eczacı Süha Özyazıcı, gereksiz antibiyotik kullanımının, gelecekte insanlık için büyük bir tehlike oluşturacağının öngörüldüğünü söyledi. Sağlık Bakanlığı´nın yaptığı çalışmalarla eczanelerde reçetesiz antibiyotik satışının önüne geçildiğini ve bu konuda sıkı denetimler uygulandığını belirten Özyazıcı, Sivas´taki eczacıların da bu konuda gereken hassasiyeti gösterdiğini söyledi. Tüm bu tedbirlerin yanı sıra vatandaşların da gereksiz yere antibiyotik kullanmama konusunda bilinçli olması gerektiğini belirten Özyazıcı, antibiyotik kullanımının önüne geçebilmek için ise bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini söyledi.

Bu kapsamda çeşitli bitkisel ve besin destek ürünlerinin kullanılabileceğini belirten Özyazıcı, bitkisel ürünlerin kullanımı konusunda da önemli uyarılarda bulundu. Eczacıların bitkisel ürünler ve besin destekli ürünler üzerine 3 yıl eğitim aldığını belirten Özyazıcı, vatandaşların bu tür ürünleri satın almadan ve kullanmadan önce mutlaka eczacısına danışmalarını tavsiye etti.

?İNSANLIĞI BEKLEYEN EN BÜYÜK FELAKET ANTİBİYOTİK DİRENCİ?

Kulaktan dolma bilgilerle ve komşu tavsiyesiyle ilaç kullanılması gerektiğinin altını çizen 7. Bölge Sivas Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Süha Özyazıcı, özellikle gereksiz antibiyotik kullanımının insanlığı sürükleyeceği felakete dikkat çekti.

Özyazıcı, şu ifadeleri kullandı:

?Bizler eczacılar olarak halk sağlığında önemli bir yapı taşıyız. Halkın direk ulaşabildiği, sorunlarını paylaşabildiği, uzun süre iletişim kurabildiği bir sağlık noktasıyız. Zaten Türkiye´deki kanunlarla da eczaneler birinci basamak sağlık sunucusu olarak tanımlanmıştır. Aynı zamanda, tıbbi tedavide yer almadığı düşünülen, bitkisel ürünler ve besin destekli ürünler hakkında eğitim almış, bilgi sahibi olan üniversite mezunu meslek gurubuyuz ve bunu çok önemsiyoruz. Son dönemde halkımızı yanıltacak şekilde menşei belli olmayan birçok bitkisel ürün halkımıza sunulmaya çalışılmakta. Bizler de bununla ilgili gerekli tepkimizi göstermekteyiz. Dünya Sağlık Örgütü´nün tespitlerine göre önümüzdeki 50 yılda insanoğlunu bekleyen en büyük felaketin antibiyotik direnci olduğu tespit edilmiş. Soğuk algınlığına yakalandığınızda veya herhangi bir nedenle mikrop kaptığınızda şu anki antibiyotiklerle bunu tedavi etmemiz mümkün. Ancak bu antibiyotikleri gerektiği yerde kullanmazsak, gereksiz yere antibiyotik tüketmeye devam edersek 2050 yılına kadar insanoğlunun şuan üretmiş olduğu antibiyotiklerin bu hastalıklar karşısında hiçbir faydasının kalmayacağı öngörülüyor. Dolayısıyla basit bir soğuk algılığından tedavi edilemediği için binlerce, belki yüzbinlerce insanın ölebileceği düşünülüyor. Bu yüzden çağımızın en büyük felaketi olan antibiyotik direncine dikkat çekmeliyiz. Kulaktan dolma bilgilerle, komşu tavsiyesiyle ilaç kullanmamalıyız. Mutlaka hekiminize ve ya eczacınıza danışmanız gerekiyor. Zaten Sağlık Bakanlığımızın yaptığı çalışımalar neticesinde kesinlikle eczanelerimizde reçete olmadan antibiyotik satmamaktayız. Bu konuda hem sıkı denetimler var, hem de eczacılarımız el birliği yapmış durumda. Bizler hastalarımızı önemsiyoruz ve onların uzun vadede sağlıkları için gereksiz ilaç kullanmalarını, ilaçlarını doğru zaman, doğru doz ve önerilen şekilde kullanmalarını tavsiye ediyoruz.?

?BİTKİSEL ÜRÜNLERİ KULLANMADAN ÖNCE MUTLAKA ECZACINIZA DANIŞIN?

Hastalıklara yakalanmamak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini belirten 37. Bölge Sivas Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Süha Özyazıcı, bunun için bazı bitkisel ve besin destekli ürünlerin kullanılabildiğini ancak bu ürünleri kullanırken çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Vatandaşlardan bitkisel ve destekleyici ürünleri satın almadan ve kullanmadan önce mutlaka eczacısına danışmalarını isteyen Özyazıcı, şu ifadeleri kullandı:

?Antibiyotikten kaçınmanın önemli bir yolu da bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaktır. Bunun için de birçok besin destek ürünü ve bitkisel ürün var. Ancak, bunların doğru adresi ve kaynağı kesinlikle eczanelerdir. Bir bitkiyi yağmurda toplarsanız içindeki zehirli maddeler çoğalacağı gibi, gece toplarsanız içindeki faydalı maddeler artabilmekte. Biz bu konuyla ilgili yaklaşık 3 sene üniversitede eğitim görüyoruz. Botanik ve farmakoloji dersleri olarak. Bitkilerle ilgili maalesef şuan, hekimlerimize sertifikalar verilmesine rağmen, üniversitede bitkisel ürünlerle ilgili herhangi bir eğitim almamaktalar. Bu yüzden de eczacınıza danışmadan hiçbir bitkisel ürünü ve besin destek ürününü almayın, kullanmayın. Halkımızın sağlığı için bu çok önemli. Yanlış kullanımlarda çok büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşılmakta? Mesela keten tohumu, zayıflamak için sıklıkla kullanılan bir madde.  Fakat bunun dozu aşıldığında kanamayı durdurucu faktörleri devre dışı bırakıyor ve en ufak ir kanamada ilaçla bile bu kanamayı durduramaz hale geliyorsunuz. Keten tohumu her yerde bulabileceğiniz, avuç avuç alabileceğiniz bir ürün ama bunu nasıl kullanacağınızı, dozunu eczacınıza mutlaka danışmalısınız.  Yoksa basit bir üründe bile sağlığınızdan olabilirsiniz.

Bizler halkımızdan şunu istiyoruz. Ürünleri nasıl temin ederlerse etsinler kendi bahçelerinden toplasınlar, aktardan alsınlar ya da nereden alırlarsa alsınlar, mutlaka ve mutlaka almadan önce ve kullanmadan önce eczacılarına danışsınlar. Bizi amacımız ürün satmak değil. Bir de yakın zamanda reçetesiz ilaç satışını serbestleştirecek bir yasa geliyor. Tabi tehlikesiz ve gerekli guruplarda reçetesiz ilaçların satışının sağlanacağı bir değişikliğe gidiyor. Bu da hastaların daha çok bilgi sahibi olması gereken, daha çok danışması gereken bir durumu ortaya çıkarıyor. Biz ilaçta kesinlikle reklama karşıyız. Çünkü her ilaç her hastaya iyi gelmeyebilir. Size iyi gelen bir ilaç diğer hastada zararlı bir etki yapabilir. Hastalarımızın bu konuda bilinçli olması lazım. Biz kendi meslektaşlarımızı bu konuda güncel tutmak için sıklıkla eğitimler düzenliyoruz. Ancak, bu danışmanlığımızı halka yansıtabilmemiz için halkın da gelip eczacısına danışması gerekiyor.?

HASTALARA İLAÇ SERVİS HİZMETİ

Eczacılar Odası´nın Sivas´taki bazı faaliyetlerine de değinen Başkan Özyazıcı, Sivas´ta 118´i merkez, 72´si ise ilçelerde olmak üzere toplamda 90 eczane bulunduğu belirtti.

Sivas´ta, 18 yıldır ilaca erişemeyen hastaların ilacının oda olarak temin edilip, hastalara teslim edildiğini belirten Özyazıcı, bunun önemli bir hizmet olduğunu söyledi.  Özyazıcı; ?Eczacı Odası olarak en büyük hizmetimiz; diyaliz merkezlerinden, hastane eczanelerinden, huzurevlerinden ve bunun gibi hastanın kendisinin ilaca erişiminin olmadığı yerlerde reçeteleri hastanın kendisinden alıyor, aracımızla eczanelere götürüyor, eczanelerden ilaçlarını temin edip tekrar hastanın eline ulaştırıyoruz. Bu kapsamda yıllık yaklaşık 20-25 bin civarında reçetenin dağıtımı odamız tarafından dağıtımı gerçekleşmekte ve bu Sivas halkına bir hizmet olarak sunulmaktadır. Odamız 18 yıldır bu dağıtım sistemini uygulamaktadır.

Bu aynı zamanda eczacılarımıza da ek bir hizmettir. Ama en çok önemsediğimiz şey hastalarımıza konforlu bir hizmet sunmaktır. Bu işte görevli bir aracımız ve üç personelimiz bulunmaktadır.

Aynı zamanda eczanelerin nöbetlerini düzenliyoruz ve genel hizmet kalitesi açısında eczanelerimizi standartlara uygun tutmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra ayda bir olmak üzere eczacılarımıza meslek içi eğitimler vererek bilgilerini taze tutmaya çalışıyoruz. Yeni teknolojiler ve yeni tedavileri üyelerimize iletmeye çalışıyoruz.? İfadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: Eczacınıza danışın
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26.2 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 27.1 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16