Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız Gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız Gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Üniversitede yaşanan gelişmelerle ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Yıldız, üniversitelerin hastaneden ibaret olmadığının atını çizerek; ?Üniversiteler, bilimsel çalışmalar üreten, sosyal bilimler olsun, fen bilimleri olsun, bu alanlarda geleceğe ş

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız Gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Üniversitede yaşanan gelişmelerle ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Yıldız, üniversitelerin hastaneden ibaret olmadığının atını çizerek; ?Üniversiteler, bilimsel çalışmalar üreten, sosyal bilimler olsun, fen bilimleri olsun, bu alanlarda geleceğe şekil verecek çalışmalar yürüten yerlerdir.? Vurgusu yaptı.

Soru: Üniversitede özellikle son dönemlerde öğretim üyelerinin Teknokent, Proje Destek Ofisi ve CÜBAP aracılığıyla gerçekleştirdikleri çalışmaları yakından takip ediyoruz. Akademik teşvik sıralamasında durumumuz nedir? Ayrıca Üniversite sıralamasında Cumhuriyet Üniversitesi´nin durumu nedir? Eczacılık Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi´nin bazı bölümleri akredite oldu. Bununla ilgili bilgi verir misiniz?

-Üniversiteler hastaneden ibaret değildir. Üniversiteler, bilimsel çalışmalar üreten, sosyal bilimler olsun, fen bilimleri olsun, bu alanlarda geleceğe şekil verecek çalışmalar yürüten yerlerdir.

Sorularınıza gelecek olursak Teknokent´ten başlamak istiyorum.

Teknokent teknoloji üreten girişimcilere ve öğrencilerimize her türlü destek sağlanıyor. Şu an inşaatı devam eden Teknokent ek binası yakın zamanda tamamlanarak burada AR-GE faaliyetleri göstermek isteyen firmalara hizmet vermeye başlayacaktır. Teknokent´te patent ve marka tescili temsilciliği yapılıyor. Ülkemiz ve şehrimiz açısından çok önemli bir çalışmayı da paylaşmak istiyorum: Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği öğrencileri tarafından bitirme projesi olarak günümüzün en gözde cihazlarından Drone çalışmasına Cumhuriyet Teknokent destek verdi.  Cumhuriyet Teknokent´in ?Fikirden Ürüne Dönüştürme Projesi? kapsamında fikri, projesi olan herkese kapımız açık. Yeter ki bir fikri olsun insanların. Biz Teknokent aracılığı ile her türlü desteği vermeye hazırız.

Bir örnek daha vereyim.

8-13 yaş aralığındaki öğrenci grubuna Robotik ve Kodlama Eğitimi verdik. Bu Sivas´ta bir ilk. 28 saat süren bir eğitimdi. Amacımız; geleceğimizin teminatı çocuklarımızın en doğru yaşta bilimle tanıştırılması, bilimin soyut bir kavramdan çıkarılıp somut hâle dönüştürülmesi, meraklarının canlı tutularak bilimden heyecan duymalarının sağlanması, bilimsel çalışmalar konusunda farkındalıklarının artırılması, hayata bilimsel bakış açıları edinmeleri, hayal güçlerinin zenginleşmesi, bilimi gerçek hayata taşıyarak problem ve sorunlara çözüm üretmeleri ve özgüvenlerinin artması.

Öğretim üyelerimizin yapmak istedikleri projeleri Proje Destek Ofisimizin destekleri hazırlayarak ilgili kurullardan  başarı ile geçerek birçok projemiz (genel olarak hibe) kabul edilmeye değer görülmüştür.  Bu tip projelerin yürütülmesi üniversitemiz için çok önemli bir başarıdır. Daha geçen gün Kalite kurulu oluşturma çalışmaları son aşamaya geldi.

Sivas 2016 yılında Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı´nın (DAP) hizmet alanına alındı. Başkanlık tarafından 2017 yılında yayımlanan Muhtelif Kültür Projeleri teklif çağrısına Üniversitemiz İletişim Fakültesi ve Proje Destek Ofisi tarafından sunulan ?Öteki Sinema? isimli proje çok sayıda proje arasından kabul edilen 16 proje arasında yer aldı. Bu proje ile İletişim Fakültesine 120 koltuklu Butik Sinema Salonu yapılması ve çeşitli eğitimler verilmesi planlanıyor.

Proje Destek Ofisimiz tarafından ?Benim de Değerli Bir Fikrim Var? projesiyle öğrenciler arasında proje yarışması düzenlendi. Bunu şu yüzden söylüyorum: Öğrencilerimizle, akademisyenlerimizle biz bilim üretiyoruz. Genç beyinler ve yeni fikirler ile ülkemizi ileri seviyelere taşımak istiyoruz. El ele verip yarınları şekillendirmeyi amaçlıyoruz.

CÜBAP´a gelecek olursak, CÜBAP´ın fiziki çalışma koşullarını elden geçirerek ve organizasyon anlamında yeni bir yapılanmaya giderek daha aktif hale getirdik. 2016 yılının ilk 8 ayında 121 proje kabul edilirken bu yıl bu güne kadar 185 proje kabul edildi. Bu bir yıl içinde yaklaşık %52´lik bir artışa tekabül etmektedir.

Özetlemek gerekirse Üniversitemizde  son dönemlerde öğretim üyelerimizin, Teknokent ve Proje Destek Ofisi aracılığıyla gerçekleştirdikleri çalışmaların neticelerini alıyoruz. Üniversitelerin bilimsel bilginin yanında teknoloji üreten yerler de olması gerektiğini biliyoruz. Bu bilinçle yaptığımız çalışmalar sonucunda   Dünya çapında 19 binden fazla üniversitenin değerlendirmeye alındığı ve dünyanın en kapsamlı sıralama sistemi olan Webometrics´in sıralamasında Üniversitemiz, Dünya Üniversite Sıralamasında 1991, Türkiye´deki Üniversiteler arasında ise 46. sırada yer almayı başarmıştır.

Ayrıca Üniversitemiz akademisyen kalitesini yükseltmeye devam ediyor. Bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, araştırma, yayın yapan akademisyenleri desteklemek amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2015 yılından bu yana verilen ?´akademik teşvik´´ sıralamasında Üniversitemiz 28 sıra birden yükseldi. Akademik teşvik sıralamasında 2016 yılında devlet üniversiteleri arasında 74. sırada bulunan Üniversitemiz, 2017 yılında 25 sıra birden yükselerek 49. sıraya yükseldi.

Akreditasyon çalışmalarını çok önemsiyoruz Eczacılık Fakültesi ve Mühendislik Fakültelerinin bazı bölümlerinde akreditasyon sağlandı.. Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından Mart ayında incelemeye tabi tutulmuştu. Bu incelemelerin ardından, Makine Mühendisliği, Çevre Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği bölümlerinin örgün ve ikinci öğretimleri akreditasyonları sağlandı. Yapılan bu çalışmayla öğrencilerimizin diplomaları yurt dışında da geçerli olacak ve öğrencilerimiz herhangi bir ülkede çalışma imkânına sahip olacaklar.

Soru: Hocam Şehrimizin ve bölgemizin önemli sağlık kuruluşu olan Üniversite Hastanemizde hastalarımıza daha iyi sağlık hizmeti sunmak için ne gibi çalışmalar yapılmakta?

- Öncelikle sizin de dediğiniz gibi şehrimizin ve bölgemizin en önemli sağlık kuruluşu olan Üniversitemiz Hastanemizi her anlamda ileriye taşımayı hedefliyoruz. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor.

Bir hastanenin hizmet verdiği insanlara her yönüyle hitap etmesi gerekiyor. Fiziksel, tıbbi ve personel yeterliliği açısından beklentiyi karşılamak durumundayız.

Fiziki olarak hastanemizin eksiklerini gidermek için uğraşıyoruz. Daha önce koğuş sistemi şeklinde olan bölümleri artık tek ve iki kişilik odalara çeviriyoruz. İntaniye Servisimiz buna örnek. Şu an çalışmalar sürüyor. İntaniye Servisinin ardından 4 servisi daha tadilata alacağız.

Bir diğer örnek; ek binalar. 230 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi bitmek üzere. Yine 230 yataklı Onkoloji Hastanesi´nin çalışmaları sürüyor. Hepsinden öte 600 yataklı yeni bir hastane inşa edeceğiz. Kalkınma Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmeler olumlu sonuçlandı. İnşallah bu çalışmalar nihayete erdikten sonra hem şehrimiz hem bölgemiz açısından çok faydalı olacak görüşündeyim.

Tıbbi yeterlilik açısından iyi noktadayız. Bakın, Hastanemiz obezite cerrahisi alanında Orta Anadolu Bölgesinde Ankara´dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu şehrimiz için önemli. Hem de bunu diğer hastanelerden daha ucuza yapıyoruz. Örnek verecek olursak, Hacettepe Üniversitesinde Bariatrik Cerrahi için alınan hasta farkı yaklaşık 10 bin lira iken Üniversitemizde bu  4 bin lira civarındadır. Yaklaşık 12-13 aylık zaman zarfı içerisinde yaklaşık 200 hastaya cerrahi müdahale uyguladık. Bu hastalarımız hâlâ tahlil ve kontrollerine devam etmekteler. Türkiye genelinde üniversite hastanelerine baktığımız zaman Üniversite Hastanemiz ilk 10 içinde yer alıyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte malum havalar ısındı. Sıcak havalarla birlikte kene ısırmalarının sayısı da artmış durumda. Biz bu tür vakalara doğrudan müdahale etmek, yerinde ve yeterli hizmet verebilmek amacıyla az önce de belirttiğim gibi İntaniye Servisimizde iyileşmeye gittik. Çünkü kene ısırmasıyla birlikte ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığının tedavi merkezi İntaniye Servisi.

Buna ek olarak Valiliğimizle imzaladığımız ?Umut Bebek? protokolü var. Nedir bu protokol?

Normal yollardan bebek sahibi olamayan dar gelirli vatandaşlarımızın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığı ile Üniversitemiz Hastanesi´nde tüp bebek sahibi olmalarını sağlayacak olan tedavi masraflarının karşılanmasına yönelik bir protokol.

Bir de 15 Temmuz Kliniklerimiz var. Bu klinikler vasıtası ile vatanımız için canını feda eden, yaralanan kardeşlerimize olan vefa borcumuzu bir nebze olsun ödemeye çalışıyoruz.

Diş Hekimliği Fakültemizde 15 Temmuz Kliniği, hastanemizde 15 Temmuz Polikliniği açtık. Salı ve Cuma günleri  şehit yakınlarımızı, gazi ve gazi yakınlarımızı tedavi ediyoruz. Çünkü o insanlar bizim için çok önemli.

Diğer bir konu ise personel yeterliliği. Geçen günlerde Hastanemize 77 tane hemşire alımı yaptık. Bir diğer eksiklik çocuk hemotoloji alanındaki doktor eksiği. Çocuk hemotoloji alanında doktor sayısı oldukça az. Fakat biz bu sorunu da çözdük. çocuk hemotoloji ve onkoloji alanında atamamızı gerçekleştirdik.

Ayrıca yeni doğan, çocuk endokrinoloji ve genel pediatri bilim dallarına açılan kadrolara başvurular alındı ve yakın bir tarihte bu branşlara alımı gerçekleştirilen hekimler görevine başlayacak. Öte yandan yetişkin endokrinoloji bölümündeki öğretim sayısı da arttırılıyor. Yine üniversitemiz araştırma ve uygulama hastanesi kalp damar cerrahisinde öğretim üyesi yetersizliği nedeniyle yıllardır ameliyat sayısı olması gerekenin altında olduğundan kalp damar cerrahisi bölümüne de yeni öğretim üyesi alma işlemleri devam ediyor.

Soru: Hocam, son soru olarak Üniversite yerleşkesinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?

-Özellikle LYS, YGS, DGS sınav zamanlarında öğrencilerin sınavlarına geç kalmaması için ve daha güzel bir üniversite için yol ve kaldırım çalışmalarını başlattık. Yol ve kaldırım çalışmaları bittiğinde yol 2,7 metreye ulaşacak ve Rektörlük Nizamiyeden başlayıp hastane önündeki İsmet Yılmaz Bulvarı´nın kavşağında bitecek. 4 şeritli yola kavuşmuş olacağız. Yol kenarlarına süs elması ve süs eriği dikilmesi planlanmaktadır.

Bir diğer çalışma, Rektörlüğümüzün çevresinde ve muhtelif yerlerde peyzaj çalışmaları yapıyoruz. Üniversite içi yönlendirme levhaları ve birimlerin birbirinden farklı tabelalarının tek tipe dönüştürüyoruz.

Hayırseverlerimizin tarafından yerleşkemize İlahiyat Fakültesinin yanına, Merkezi Kafeteryanın önüne, Edebiyat B Binasının yanına, Ethem Sarılar Caminin önüne ve Kültür Merkezinin yanına çeşmeler yaptırıldı. Mimarlık Fakültemiz, Rektörlük binası, Taha Akgül Spor Salonu tamamen bitmiş durumda. Eğitimin kalitesi kadar fiziki alt yapı da önemli.Yeni Kütüphane binası tamamlandı. Taşınma işlemi de son aşamada. Aynı anda 500 öğrencinin çalışabileceği oldukça ferah ve geniş bir ortamda ders çalışmalarına olanak sağlayacağız.

Akademisyenlerimizin gündelik hayatın ve derslerin stresini atmaları için hobi bahçeleri yaptık. Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği protokolü hazırlayıp her yıl 60.000 fidan dikerek yeşil bir yerleşke/yeşil bir Sivas hedefliyoruz.

Yaptığımız bir diğer çalışma HGS Sistemi. Daha güvenli bir üniversite amaçlıyoruz. Bu amaçla HGS´ler satın alınarak personele daimi sürede kullanacakları, öğrenci ve otobüslerin ve diğer sivil araçlar için bandrollerin dağıtıma en kısa zamanda başlanacak ve sistem faaliyete girecek. Üniversitemizin çevresine ördüğümüz istinat duvarı. Kışın malum yabani hayvanlar Üniversitemize giriyor. Bu tedirginlik oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için istinat duvarı örüyoruz.

Eski Konukevi´ni de Uygulama Oteli hâline getiriyoruz. Turizm Fakültesi öğrencilerimiz bundan sonra bu otelde aldıkları eğitimi pratiğe dönüştürecekler. Ayrıca Sivas manzaralı nezih bir otelimiz olacak.



  • Perşembe 27.3 ° / 13.8 ° false
  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16