Cezaevinde yer arayışı sürüyor

Cezaevinde yer arayışı sürüyor

Sivas E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu´nun yanına inşa edilmesi planlanan T tipi cezaevinde sorun çıktı. Alandaki toprak yapısının bina yapmaya uygun olmadığının tespit edilmesi üzerine yetkililer harekete geçti.

Cezaevinde yer arayışı sürüyor 

Sivas E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu´nun yanına inşa edilmesi planlanan T tipi cezaevinde sorun çıktı. Alandaki toprak yapısının bina yapmaya uygun olmadığının tespit edilmesi üzerine yetkililer harekete geçti.  Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, ?Yeni arsa bulunması konusunda fikir birliğine varıldı. Erzincan yolu üzerinde birkaç arsa var. Onları teklif ettik. Kovalı tarafında hazineye ait arsalar varmış, oraları teklif ettik. Bakanlığımız bunları inceliyor. Bunlardan birisine hem açık cezaevi, hem kapalı cezaevi yapılacak? dedi.

Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, yeni cezaevi yapımı projesinden ek hizmet binasına kadar birçok konuda Gazete Şehir´e özel açıklamalarda bulundu. Sivas E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu´nun yanına inşa edilmesi düşünülen yeni cezaevi projesinin uygulanacağı alanda zemin etüdü yapıldığını ifade eden İrcal, çökme riskinden ötürü bu alandan vazgeçildiğini söyledi.

Başsavcı İrcal, ?Türkiye çapında 50 yerde çok büyük çaplı cezaevi yapılacak. Bunlardan birisi de Sivas ancak Sivas´ta yer arayışımız halen devam ediyor.  Eski cezaevimizin bulunduğu yerde bir alan vardı. Bakanlığımızca zemin etüdünü yaptırdık. O bölgenin su ile temas halinde çökme gösteren bir toprak yapısı varmış. Bu nedenle cezaevi binasının buraya yapılmayacağına karar verdiler. Yeni arsa bulunması konusunda fikir birliğine varıldı? dedi.

?YETMİYOR?

Sivas´ta arsa bulmanın kolay olmadığını dile getiren İrcal, ?Sayın Valimizle yeni yer konusunda  çalışmalarımızı yaptık. Erzincan yolu üzerinde birkaç arsa var. Onları teklif ettik. Kovalı tarafında hazineye ait arsalar varmış oraları teklif ettik. Bakanlığımız bunları inceliyor. Hangisini uygun görürlerse bunlardan birisine hem açık cezaevi, hem kapalı cezaevi yapılacak. Sivas tam  merkezde, orta noktada bulunuyor. Buraya büyük bir cezaevi gerekiyor. 80´lerde yapılan cezaevimiz yetmiyor. Eski bina, E tipi. Yeni modern bir cezaevini Sivas´a kazandıracağız? diye konuştu.

Sivas Adalet Sarayı´na ek bina yapılması yönündeki çalışmalara  da değinen İrcal, adliye binasının hemen bitişiğinde bulunan Atatürk Endüstri Meslek Lisesi´nin taşınmasını beklediklerini söyledi.

?SİVAS İÇİN  ADLİ KAMPÜS OLUR?

Başsavcı İrcal, şu şekilde konuştu: ?Okulun öncelikle yeni yerine taşınması lazım. Valilik bünyesinde bu konuda bir hayırseverle protokol yapıldı. Hayırsever tarafından okul yapıldıktan sonra bu okulun oraya taşınması düşünülüyor. O okul taşındıktan sonra boşalan alan adliyeye tahsis edilecek. Şimdiki plan öyle. Tahsisin ardından eski binaların durumuna bakılacak. Oturmaya müsait olanlar belki o şekilde kullanılabilir. O okul 1980 yılında yapılmış. Deprem yönetmeliğine uygun değilse ve bizim kullanımımıza uygun olmadığına karar verilirse yıkılıp yeni bina yapılacak. Aradaki duvar da kaldırılırsa Sivas için bir adli kampüs olur burası. Yeni trendde zaten cumhuriyet başsavcılığı ile mahkemelerin ayrılması. Yeni binalar oraya yapılırsa belki mahkemeler kısmı o tarafa  taşınır, sırf savcılık kısmı burada kalır. Böyle bir konu gündemde. Burası 22 dönüm, okulun bulunduğu alan da 30 dönüm. İkisi birleşince 50 dönümün üzerinde bir arsaya kavuşmuş olacağız ama öncelikle okulun taşınması lazım şu aşamada. Bina sıkışıklığı devam ediyor. Bunu çözmek için bazı girişimlerimiz var. Sayın Valimize durumu arz ettik. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü´ne yeni bina yapıldı, eski bina  ise boşaltıldı. Eski binadan 3 ve 4´üncü katlar bizim kullanımımıza geçici tahsis edildi. Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzü tadilat yaparak oraya taşıyacağız. Tam anlamıyla yetmese bile bir kısmını taşıyacağız en azından. Sivas´ta Vali Varinli Caddesi´nde eski askerlik şubesi var. Orada orduevinin 2 katlı ek tesis binaları kullanılıyor. Valilikten orası için de bir talebimiz oldu. Valilik makamı, geçici kullanıma uygun olursa tahsisinin olabileceğini söyledi. Tabi önce orduevinin teslim edilmesi lazım. Bu tedbirlerimizi aldık.?

?KARARLAR DENETLENİYOR?

Hakim ve savcı konusunda sayısal anlamda bir sıkıntının olmadığına dikkat çeken İrcal, ?Ancak FETÖ/PDY bağlantısı nedeniyle Türkiye çapında 4 bin küsur kişi ihraç edildi. Hakeza darbe girişiminden 5 gün sonra 20 Temmuz 2016 tarihinde yıllardır kurulamayan istinaf mahkemeleri de kuruldu. Hem ihraçlar oldu, hem yeni mahkemeler kuruldu. Tabi oralara da atamalar yapıldı. Üstüne üstlük ihraçlar da olunca ilk etapta bir boşluk doğdu ama o kadar sıkışık bir dönemde olunmasına rağmen devletimiz hemen tedbirleri aldı. Kura süreleri kısaltıldı, bu sayı tamamlandı. Arkadaşlarımız yeni. Bunu  kabul etmek lazım. Bu şekilde bir sıkıntı olmadan devam ediyoruz. Verilen kararlar, yapılan işler denetime açık. Onun için kuruldu zaten istinaf mahkemeleri. Kararlar temyiz ediliyor. Burada verilen karar bir üst kıdemli hakimler tarafından, meslekte tecrübeli hakimlerimiz tarafından istinaf mahkemelerinde denetleniyor. O da olmadı Yargıtay´da daha da iyi inceleniyor. Hak ve adalet dağıtımı konusunda büyük bir sıkıntı olmadan bu badireyi atlattık? değerlendirmesinde bulundu.

?HALKIMIZ HİZMETTEN MEMNUN?

Açık Ceza İnfaz Kurumu´na devredilen İnönü Konağı´nın bahçesinin kafeterya ve çay bahçesi şeklinde işletildiğini anımsatan İrcal, bu konuya ilişkin ise ?İnönü Konağı Sivas´ın önemli değerlerinden birisi. Korunması, kollanması gereken bir binamız. Bina kısmı müze olarak zaten kullanılıyor. Bahçe kısmını da biz idari makamlardan talep ettik. Onlar da uygun gördü. Burası açık cezaevinde cezasını tamamlayan mahkumlarımız tarafından işletiliyor. Bunun amacı bu kişilerin yeniden katılacağı toplum hayatına biraz daha kolay adapte olmalarını sağlamak. Bu her mahkum için geçerli değil tabii. Bunu biz kurullarımız aracılığıyla tespit ediyoruz. Konağı da bu manada düşündük ve burası açık cezaevi mahkumlarımız tarafından işletiliyor. Şu anda özel yemekler, hac yemekleri, düğünler yapılıyor. Bu hizmeti oradaki mahkumlar yapıyor. Hem bir gelir elde ediyorlar, hem halkla iletişim içine geçiyorlar. Tahliye olunca da sudan çıkmış balık gibi olmuyorlar. Burada edindiği mesleği dışarıda devam ettiren de var. Sonuçta bu insanlar bizim insanlarımız. Halkımız da hizmetten memnun. Etrafı kapalı. Çocuk bahçesi de kurduk oraya Ailecek gelinebiliyor. Fiyatlar da uygun. Kazan kazan formülü şeklinde çalışıyor. Biz orayı kar elde etme amaçlı açmadık. İyi olduğunu düşünüyorum. Konağın hemen karşısında  imam hatip lisesi var. Burada öğrencilerimize yönelik  menüler de hazırladık. Çocuklarımız ne olduğu belli olan ürünler yesin istedik? açıklamasında bulundu.

?BU GEMİYİ BATIRMAYACAĞIZ?

Ülkenin zor bir süreçten geçtiğini dile getiren İrcal, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Başsavcı İrcal, ?Ülkemizin geçtiği durum belli. Bu millet tarihinde görmediği kadar yoğun bir saldırı altında. Bunu kabul etmemiz lazım. Yani bu vatan bizim. Sağcısıyla solcusuyla bizim. Bu gemiyi batırırsak hepimiz batarız. Suriyelilere bu millet kucak açtı geldi ama onların başına gelen bize gelse gidecek yerimiz yok. Bizi kimse kabul etmez. Birinci öncelik vatan, ikinci önceliğimiz devlet. Bu gemiyi batırmayacağız, bu gemi yürüyecek. Ondan sonra problemlerimiz varsa bunu hukuki zeminlerde tartışacağız. Bunun dışındaki yollar tamamen bu millete ihanet. Allah milletimize feraset versin. Ateş çemberinin ortasındayız. Güvenecek hiç kimsemiz yok. Birlik beraberlik içerisinde bu badireyi atlatmak zorundayız? diyerek konuşmasını sonlandırdı.



Anahtar Kelimeler: Cezaevinde arayışı sürüyor
  • Cuma 11.7 ° / 6.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.3 ° / 6.3 ° Güneşli
  • Pazar 20.2 ° / 7.5 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13