Çerkes soykırımı kabul edilmeli

Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nesrin Alpan,  Kafkasya'da yaşanan soykırım ve sürgünün 156’ncı yılında yaşananları yaptığı açıklama ile protesto etti.

18.05.2020 22:30:00 2574 0
Çerkes soykırımı  kabul edilmeli

Çarlık Rusya’nın 156 yıl önce 21 Mayıs’ta  Kafkas Halkları üzerine uyguladığı orantısız güç sonunda, eli silah tutan büyük bir Çerkes nüfusunun   şehit olduğunu sağ kalanların ise eşi benzeri görülmemiş bir zulüm, soykırım ve sürgüne tabi tutulduğunu söyleyen  Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nesrin Alpan,  Rusya Federasyonu’nun Çerkes soykırımını resmen kabul ederek özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Alpan, “Çarlık Rusya’nın bundan 156 yıl evvelinin 21 Mayıs’ında (1864), Kafkas Halkları üzerine uyguladığı orantısız güç sonunda, eli silah tutan büyük bir Çerkes nüfusu şehit olmuş, sağ kalanlar ise eşi benzeri görülmemiş bir zulüm, soykırım ve sürgüne tabi tutulmuştur. Büyük toplumsal olaylar, tüm insanlığın sorunudur. Olayları görmezden gelmek, yardım çığlıklarına duyarsız kalmak, zulme destek vermektir. Zulme dur demenin bedeli ağırdır. Biz Çerkesler zulme dur demenin bedelini ağır ödedik ve ödemeye de devam ediyoruz. Onurlu bir varoluş ve özgürlüğü, canını verebilecek kadar önemseyen Çerkesler olarak bugün, ahirete intikal etmiş olan tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor ve atalarımıza şöyle seslenmek istiyoruz.  Akan kanlarınız, katlandığınız fedakârlıklar asla boşa gitmedi-gitmeyecek. Erdemle, inançla yoğurarak bıraktığınız o muhteşem manevi mirası, gelecek kuşaklara aynen teslim edeceğimizden emin olabilirsiniz. Ruhunuz şad olsun. Geçmişte yaşanan acı olaylar değiştirilemez ama ders çıkarılabilir. Ancak ne yazık ki bugün dahi, Rusya Federasyonu Kafkasya bölgesindeki Cumhuriyetler üzerindeki baskısını arttırmaktadır. Yeni anayasa çalışmaları bunun ispatı niteliğindedir” dedi.

Rusya Federasyonu’na çağrıda bulunan Alpan, “Çerkes soykırımı bütün ekonomik, sosyal ve siyasal sonuçlarıyla birlikte, resmen kabul edilmeli ve özür dilenmelidir. Soykırım olduğuna dair aranan şey ‘kanıt’ ise, bunun için sadece ilkeli Rus yazar, siyasetçi ve bilim insanlarının ifadelerine bakmak yeterlidir.  Rusya Federasyonu tarafından halk oylamasına sunulacak olan yeni anayasa metnindeki KAFFED Deklarasyonunda dile getirilen maddeler değiştirilmeli ve Çerkeslere ve diğer halklara pozitif ayrımcılık yapılarak, bu tüm halkların Rus insanı ve Rus dili karşısındaki direnci artırılmalıdır.  Kafkasya bölgesindeki böl-parçala–yönet zihniyetinden vazgeçilerek, bölgedeki Cumhuriyetlerde örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı, sivil toplum ve aktivistler üzerindeki hukuk dışı uygulamalara son verilmelidir.  Tüm dünya ülkelerinden anavatanlarına dönmek isteyen Çerkeslerin önündeki her türlü engel kaldırılmalı, çifte vatandaşlık hakkı sağlanmalıdır. Özellikle Suriyeli savaş mağduru Çerkeslerin anavatana dönüş hakkı güvence altına alınmalıdır. Ve tüm dünya halklarına çağrımızdır:  Ey adalete inanan, çocuk hakları, kadın hakları, kısaca insan hakları için mücadele veren bütün birey ve gruplar! Bir soykırımın, kendi topraklarından sökerek başka dünyalara savurduğu Çerkes’leri haklı davalarında destekleyin, seslerine ses katın”  açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Çerkes soykırımı kabul edilmeli
Yorumlar (0)

SOSAD Üyeleri, Millî Savunma Bakan Yardımcısı Salih Ayhan’ı Ziyaret Etti

Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ünal Karataş’ın Acı Günü

ASELSAN Sivas’ta Görev Değişim

Veremsiz bir Türkiye umuduyla 79. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftamız kutlu olsun.

Kantar: Güçlü hedeflerle 2026’ya giriyoruz

Özdemir’den İş Dünyasına Yeni Yıl Mesajı

Vali Şimşek Sahada: Hasta Vatandaş İçin Yol Açıldı

Kimsenin Ötekileştirilmediği Bir Türkiye Diliyoruz

Sivas’ta Mesleki Eğitime Yeni Atölye Kazandırıldı

Erdoğan: Planlı ve Disiplinli Çalışma Başarıyı Getirir

Sivas’ta Gönülleri Isıtan Açılış

Yüksel Başkan Hakk’a yürüdü

  • Perşembe 1 ° / -9.4 ° false
  • Cuma -0.2 ° / -10.2 ° Yoğun kar yağışlı
  • Cumartesi -2.9 ° / -11.3 ° Hafif dondurucu yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9