BU PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ

BU PROJELER  HAYATA GEÇİRİLMELİ

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız, 2004-2009 ve 2014-2019 dönemleri arasında Sivas Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Sami Aydın’ı ziyaret etti.

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız, 2004-2009 ve 2014-2019 dönemleri arasında Sivas Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Sami Aydın’ı ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Aydın, başkanlık görevini yürüttüğü dönemde projelendirilen ve bir kısmında çalışmalarına başlanan Şems-i Sivasi Meydanı, Kale, Eski Sanayi ve Kızılırmak  projelerinin Sivas’ın geleceği açısından büyük önem arz ettiğinin altını çizerek bunların etap etap hayata geçirilmesi temennisinde bulundu.

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız, 10 yıl boyunca Sivas Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürüten ve hayata geçirdiği projelerle Sivaslıların gönlünü kazanan Sami Aydın’ı ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Sivas’ın mimarı Sami Aydın, Sultan Şehir Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

Başkanlık görevini yürüttüğü dönemde projelendirilen ve bazılarında çalışmalarına başlanan Şems-i Sivasi Meydanı, Kale, Eski Sanayi ve Kızılırmak  projelerinin Sivas’ın geleceği için büyük önem arz ettiğini  dile getiren Aydın, bu projelerin etap etap hayata geçirilmesi temennisinde bulundu.

“METRUK GÖRÜNTÜ VAR”

Şu anda belediye yönetiminin elinde kendisinin döneminde hazırlanmış çok sayıda projenin mevcut olduğunun altını çizen Aydın, “İmkanlar doğrultusunda isterlerse onları hayata geçirebilirler. Kendilerinin takdiri. Bunlardan birisi Şems-i Sivasi Meydanı Projesi. Çok prestijli, çok önemli bir proje. Biz o proje ile birkaç sorunu çözmeyi hedeflemiştik. Birincisi orada bulunan çok önemli tarihi eserleri ortaya çıkarmayı hedeflemiştik. Orada Meydan Camii, Meydan Hamamı, Ziya Bey Kütüphanesi, Kangal Ağa Konağı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü binası var. Bunların hepsi tescilli yapılar. Bu yapıların arasında da Sebze Hali başta olmak üzere metruk görüntü var. Biz bu projeyle bu eserleri ortaya çıkarmayı hedeflemiştik. Tabii bunu yaparken şehre yeni bir meydan kazandırmayı da hedeflemiştik. Bunlarla beraber oradaki ticari potansiyeli daha da etkin bir hale getirmeyi amaçlamıştık. Hatta kot farkını da kullanarak Atatürk Caddesi ile Hikmet Işık Caddesi’ni birbirine daha  güçlü bağlayan kademeler, yollar  oluşturmuştuk ve her kademenin, her kot farkının altını da dükkanlarla, ticari alanlarla doldurmuştuk. En alta da sebze halini düşünmüştük. Şu anki gibi karışık bir yapı  değil de sebze bölümleri farklı, et bölümleri farklı, balık  bölümleri farklı  modern bir görünüm tasarlamıştık” dedi.

 

Önceki dönem Belediye Başkanı Sami Aydın, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “En altını otopark planlamıştık. Yani vatandaş arabasıyla gelecek, aracını park edecek, yürüyen merdivenlerle çıkacak, alışverişini yaptıktan sonra da tekrar arabasına binip gidecek. Bu hem şehrin merkezindeki görüntü kirliliğini ortadan kaldıracak hem tarihi yapıyı ortaya çıkaracak hem de şehre alternatif bir meydan kazandıracak bence Sivas için çok çok önemli bir proje. Yapımı kolay mı? Elbette zorlukları  var. Özellikle oradaki özel mülkiyetlerle uğraşmak emek istiyor. Biraz gayret, çaba istiyor. Bunu yapmak zor olsa da imkansız değil. O açıdan o proje çok önemliydi. Orada mevcut ticaret metrekaresini düşündüğünüz zaman bizim projemizde bunun çok üzerinde bir alan çıkarıyorsunuz ve kademe kademe oluşturacağımız yolların üzerinde olduğu için gizli dükkanlar değil hepsi yola cepheli dükkanlar oluşuyordu. Bu açıdan oradaki mülkiyet sahiplerinin bu projeyi kabul etmeme gibi bir şansının olduğunu düşünmüyorum. Onların lehine olan bir projeydi. O yüzden mülk sahipleriyle anlaşmakta çok büyük bir sorun çıkmazdı diye öngörmüştük. Bu meydanla buğday pazarını entegre etmiştik. Buğday pazarını da meydanın bir parçası haline getirmiştik. İşin doğrusu Sivas adına güzel bir proje. İnşallah hayata geçer. Bizim temennimiz bu projenin Sivas’a kazandırılması. Bunu kazandıran biz olmuşuz, bir başka arkadaşımız olmuş bir farkı yok. Sivas için gerçekten önemli bir proje.”

“İŞİN YAPIM SÜRECİNE GEÇİLECEK KONUMA GELİNDİ”

Belediye Başkanlığı döneminde Eski Sanayi projesinde önemli adımlar atıldığının altını çizen Aydın, “İşin doğrusu Eski Sanayi’de ciddi bir ilerleme kaydedilmişti. Yanlış hatırlamıyorsam yüzde 80’in üzerinde bir oranla vatandaşla anlaşma sağlanmıştı. Zaten kentsel dönüşümde 3’te 2 çoğunluk esas. Dolayısıyla projeler yapıldı, bakanlık onayladı, anlaşmalar yapıldı, işin yapım sürecine geçilecek konuma gelindi. Belki piyasanın ekonomik olarak biraz sıkıntılı olması etken olmuş olabilir ama orası bir bütün olarak tek bir parsel gibi yapıldığı takdirde Sivas için daha kıymetli, daha değerli olur. Eskisi gibi parsel parsel yapılırsa yazık olur. Orası merkezi, çok kıymetli bir yer. Şu anda süreç nasıl işliyor bilmiyorum ama önemli bir projeydi diye düşünüyorum. İnşallah bu proje de hayata geçer” ifadelerini kullandı.

“KIZILIRMAK GÖRSEL ANLAMDA

SİVAS’A DEĞER KATACAK BİR PROJE”

Şehre değer katacak bir diğer önemli projenin ise Kızılırmak olduğunun altını çizen Aydın, “Kızılırmak Projesi çok büyük bir proje. Bu projenin etap etap, adım adım ilerlemesi lazım. Bu projeyle ilgili çok önemli aşamalar geride kaldı. Çok alternatifli projeler yapıldı, yarışmalar düzenlendi. Mülkiyetle ilgili 18. madde uygulaması çalışmaları bizim zamanımızda devam ediyordu, şu an bitmiş olabilir. Kızılırmak Projesi’nde kolektör hattı ihalesi çok önemli. Avrupa Birliği’nden (AB) bu proje ile ilgili IPA kapsamında çok önemli bir destek almıştık. Projenin müşavirlik ihalesi bizim zamanımızda yapılmıştı ama yapım ihalesi gecikti aslında. Normalde ilkbaharda hemen ona geçilmesi gerekiyordu. O işin önemli kısımlarından bir tanesi. Çünkü bu sadece Kızılırmak Projesi için değil Sivas için çok önemli. Mesela Kızılırmak’ın güney tarafında, üniversite tarafında kalan kısımda kolektör hattımız yok. Yurtlar yapıldı altyapıda sorun yaşadık, TOKİ bölgesinin kanalizasyonunu Kızılırmak’ın kenarından pompalarla diğer tarafa basıyoruz. Bunlar hem işletme maliyeti hem de o bölgeler geliştikçe bu imkanınız ortadan kalkmış olacak. Dolayısıyla Karşıyaka bölgesi de dahil Kızılırmak’ın güneyinde kalan bütün yerleşim alanlarının kanalizasyonunu arıtma tesisine ulaştıracak Kızılırmak güney kolektör hattı. O projenin önemli bir bölümü. Diğeri de Organize Sanayi, Kılavuz bölgesinin tamamı, çevreyolunun sağında solunda olan alanlar dahil bu alanların komple kanalizasyonunu Kızılırmak’ın şehir merkezi tarafından toplayıp yine arıtma tesisine ulaştıran bir hat. Dolayısıyla bu iki hattın toplamı ciddi bir maliyet içeriyor ve bunun yüzde 85’ini AB hibe olarak kabul etti. İnşallah bu proje hayata geçer. Altyapı tamamlandıktan sonra da projesine uygun olarak etap etap peyzaj düzenlemelerine geçilirse Sivas için önemli, güzel bir proje hayata geçirilmiş olur. Kızılırmak tabii ki Sivas’a görsel anlamda çok değer katacak önemli bir proje” şeklinde konuştu.

“ÇATILARIN ÇİRKİN GÖRÜNTÜLERİ ORTADAN KALKTI”

7 milyon lira maliyetli 'Tarihi Kent Meydanı Cephe Düzenleme Projesi'nin ödeneğinin Belediye Başkanlığı döneminde çıktığını hatırlatan Aydın, “Cephe düzenlemeleri büyük ölçüde tamamlandı. Güzel de oldu. En azından temiz bir görüntü oldu. Çatıların çirkin görüntüleri ortadan kalktı” dedi.

“AVRUPA’NIN SAYILI MEYDANLARINDAN OLACAK”

Orduevi’nin meydandan kaldırılması noktasında uzun yıllardan beri çaba sarf ettiğini belirten Aydın, “Bizim oradaki ana yaklaşımımız şu idi: Türkiye’de Cumhuriyetin temellerinin atıldığı tek bina Sivas Kongre Binası. Dolayısıyla bu projenin ana odak noktası Kongre Binası. O Kongre Binasını daha ihtişamlı bir şekilde ortaya çıkaracak bir adım atmamız gerekiyor diye düşündük. Dolayısıyla Orduevi’nin  olduğu yer kot olarak da yüksek. Bu nedenle baktığınız zaman Kongre Binası’nın ihtişamını ortadan kaldırıyor. İşte biz Kongre Binası’nın bugünkü bakışa göre arka dediğimiz ama orijinalinde ön cephesi olan kısmını ortaya çıkaracak arka bölüme de bir meydan planlamıştık. O kot farkını da Orduevi’nin arkasındaki yola bir amfi gibi vererek resmi programların yapıldığı, törenlerin yapıldığı bir proje hazırlamıştık. O ihtişamlı yapıyı daha görkemli bir şekilde ortaya çıkarmak adına böyle bir proje planlamıştık. Projemiz yapıldı. Belediyede şu anda bu mevcut. Orduevi de biliyorsunuz yeni binasına taşındı ama şu anki yönetim bu projeyi aynen bizim düşündüğümüz gibi uygular mı veya farklı tasarrufta bulunur mu bilemiyorum. O mevcut yönetimin tasarrufunda olan bir şey ama bizim yaklaşımımız o Kongre Binası’nı biblo gibi ortaya çıkarmaktı.  Asıl hedefimiz o idi. Projeyi de o anlayışla yapmıştık. Umarım aynı proje yapılır, uygulanır. Jandarma binasının arka bölümüne gelince orada da tarihi yapıyı restore etmek ki zannediyorum onun çalışmaları devam ediyor. Ondan sonra da arka kısımdaki lojmanları kaldırarak 15 Temmuz Şehitler Meydanı, Orduevi’nin bulunduğu alan ve Jandarmanın arkasını komple bir bütün olarak planlamıştık ve biz bunu İrade-i Milliye Meydanı ismiyle birleştirmeyi hedeflemiştik. Son 2 bölümü kaldı. İnşallah tamamlandığı zaman bana göre Türkiye’nin en güzel meydanı olan Sivas kent meydanı belki de Avrupa’nın sayılı meydanlarından olacaktır” ifadelerini kullandı.

10 yıl boyunca yaptığı hizmetler için Aydın’a teşekkür eden Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız, ziyaretin anısına filografi sanatıyla el işlemeli olarak yapılan  Türk bayrağı tablosu hediye etti. /Sultan Şehir/



Anahtar Kelimeler: PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ
  • Perşembe 12.5 ° / 5.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.5 ° / 5.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 20 ° / 6.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16