AYYILDIZ CAMİİ İNŞAATI  BİTERKEN…

AYYILDIZ CAMİİ İNŞAATI  BİTERKEN…

Yukarı Tekke’ye inşa edilen ve Sivas’ın sembol eserlerinden birisi olacak olan Ayyıldız Camii’nde mutlu sona ulaşıldı.

Yukarı Tekke’ye inşa edilen ve Sivas’ın sembol eserlerinden birisi olacak olan Ayyıldız Camii’nde mutlu sona ulaşıldı. Projenin Sivas’a kazandırılmasında büyük çaba sarf eden Ayyıldız Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Naci Süha, Eylül 2017’de temeli atılan caminin özellikleri ve yapım süreci hakkında bilgi verdi. Hayırseverlere teşekkür eden Süha, "ay yıldız" şeklindeki mimarisiyle Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip caminin koronavirüs salgınının ardından Sivaslıların hizmetine sunulacağını müjdeledi.

Naci YILDIZ/ÖZEL HABER

Ayyıldız Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Naci Süha,  Türkiye'nin tamamlanan ilk ay yıldızlı camisi olma özelliğine sahip projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ayyıldız Camii’nin yapımına 2017 yılında başlandığını ifade eden Süha, mimarisiyle dikkat çeken projenin belediye ve hayırsever vatandaşların iş birliğiyle yapıldığını söyledi.

Projenin hayata geçirilmesine neden ihtiyaç duyulduğuna ilişkin açıklamalarda bulunan Süha, inşa sürecinde yürütülen çalışmaları anlattı.

“YARADAN’IMIZA SONSUZ HAMD OLSUN"

İlimizin simge eserlerinden olacak olan Ayyıldız Camii’nin şehre kazandırılması için büyük emek harcayan Süha, “10 Eylül 2017’de temelini hep birlikte attığımız Ayyıldız Camimizin inşaatında sona gelmiş bulunmaktayız. Bizlere bugünü gösteren Yaradan’ımıza sonsuz hamd ve şükürler olsun. Güzel şehrimiz Sivas’ımız kabuğunu yırtmaya çalıştıkça ve gelişme sürecine girdikçe yeni sorunları da birlikte getirmektedir. Bunların başında merkezdeki  trafik sıkışıklığı ve otopark alanlarının yetersizliği gelmektedir. Özellikle Anadolu’nun kadim şehri Sivas’ımızda cenaze namazlarının şehir merkezindeki Ulu Cami’de kılınıyor olması alışkanlığı, caminin çevresine ilave araç ve insan yoğunluğu biriktirmesi, trafiğin sıkışmasına ve insanların rahatsız olmasına sebep olmaktadır. Sivas’ta insanlarımız, cenaze törenlerine önem vermekte, her daim yakınlarının, tanıdıklarının bu acılı günlerinde yanında olmak istemektedirler. Hem cenaze namazına iştirak etmek hem de defin sonrası taziyelere çok hassasiyet göstermektedirler. Bu geçmişten gelen geleneğimizin sürdürülmesi gerekmektedir. Sıkıntılara ve kargaşaya yer vermeden, bu konunun çözümüne dair arayışlar içinde mezarlık bölgesinde cenaze hizmetlerine ve taziyelere  imkan verecek bir cami yapılması fikri önceki dönem belediye başkanımız  Sami Aydın’ın da düşünceleri arasında idi. Öncelikle buraya yapılacak olan caminin proje çalışmaları başlatıldı. Mimar Erol  Genç’in  yıldız ve hilalden oluşan tasarımının, içerisinde şehitlerimizin ve ecdadımızın mezarlarının bulunduğu alana  yakışacağı düşüncesi ve aynı zamanda 15 Temmuz günlerinin duygu ve düşünce yoğunluğuna da  uygun olacağına karar verildi. Çünkü  bu hain kalkışma denemesi, Türk milletinin ay yıldızlı bayraklarıyla meydanları doldurması ile engellenmişti. Böylece ay yıldız şeklinde bir cami yapılması, Anadolu’nun  ilelebet Türk yurdu olduğunu, camilerle bu topraklara mühür vurulmuş olduğu gerçeği bir kez daha anlaşılacaktı. Ayrıca Cumhuriyet dönemi özgün camii mimari  yaklaşımına, bir alternatif   öneri sunmuş olunacaktı” dedi.

CENAZE NAMAZLARI YAĞIŞLI

HAVALARDA CAMİ İÇİNDE KILINABİLECEK

Ayyıldız Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Süha, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Caminin yeri olarak da mezarlık bölgesine kolay ulaşılabilecek 80. Yıl Bulvar Kavşağı bağlantısı  ile önümüzdeki yıllarda defin yapılacak olan mezarların bulunduğu alanın merkezi noktası seçildi.  Caminin bodrum katında kapalı otoparkımız, bayan, erkek tuvaletlerimiz ve abdest alma yerlerimiz mevcut. Taziye salonu olarak kullanılacak, namaz kılınabilecek ve çeşitli eğitim faaliyetleri, sosyal faaliyetler yapılacak bir de salonumuz var.  Camiye giriş katından 6 adet kapı ile ulaşılmakta ve yaklaşık 2000 kişilik namaz kılma bölümüne geçilmektedir. Camimizin bu katında 4 adet itikaf odası bulunmaktadır. Yağışlı ve soğuk havalarda cemaat camiden çıkmadan cenaze namazı kılınabilmesine imkan tanımak için  mihrabın arkasında bulunan imam odasından bahçeye çıkış kapısı bulunmaktadır. İmam buradan çıkıp bahçedeki  musallaya kolayca ulaşacak ve cemaat caminin içerisinden imama uyarak cenaze  namazını  kılacaktır. Fevkane katı gerek duyulduğunda bayan cemaate tahsis edilecektir. Caminin mihrap ve minber bölümünde mermer ve ahşap oyma işlemelerle, ellerin duaya açılması şeklinde bir kompozisyon tasvir edilmeye çalışılmıştır. Avizemiz alttan bakıldığında Arapça Allah lafzı görülecek şekilde dizayn edilmiştir. Hızlıca Camii Yaptırma Derneğini kurarak inşaat çalışmaları için hazırlık yapmaya  başladık.  10 Eylül 2017’de temel atma töreni yaptık. Temel için 2 bin 800 metreküp beton gerekliydi. Bir beton firması ile aynı günde bu kadar betonu dökemeyeceğimizi anlayınca şehrimizde bulunan 7 beton firmasıyla bu konuyu istişare ettik. Beton firmalarımızın tamamı temel attığımız  gün, tüm pompa ve ekipmanlarını bize tahsis ettiler ve hiçbir ücret almadan  temel betonumuzu döktüler. Allah’ım hayırlarını kabul etsin. İnşaatımızın bundan sonraki aşamalarını da takip ettik.” 

CAMİ PROJESİNE DESTEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ

Caminin Sivas’a kazandırılmasına destek olan hayırseverlere teşekkür eden Süha, “Hayırseverlerimizi minnetle, şükranla yad ediyorum. Türk milleti ve Sivas insanı gerçekten çok hayırsever. Adeta hayırda yarışıyorlar. Uzaktan yakından bizlere ulaştılar. Bu arada hayırseverlerimizle çeşitli duygusal anekdotlar da yaşadım. Ayyıldız Camii inşaatımız esnasında bizlere destek olan, her daim yanımızda olan, bizlere şevk ve cesaret veren büyüklerimize, dostlarımıza, arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim. İnşaatımızda çalışan ustalarımız, işçilerimiz, sanatkarlarımız, nakkaşlarımız, kültür merkezi hocalarımız ve kursiyerlerimiz emeklerinin bir kısmını camimize hayrettiler. Allah onlardan razı olsun. Ayyıldız Camimizin hem mimari projesini yapan hem de emeğini esirgemeden gece-gündüz demeden başından sonuna inşaatımızın sorumluluğunu üstlenen, her detayla titizlikle ilgilenen arkadaşım, kardeşim mimar Erol Genç’e dernek yönetimim adına  ayrıca teşekkür ederim. Sivas Belediyemiz ve bağlı kuruluşları, müdürlüklerimiz her zaman yanımızda oldular. İş makinelerini, ekipmanlarını, nakliye ve lojistik ihtiyaçlarımızı, beton ihtiyacımızın çok büyük kısmını, birçok malzemelerimizi karşıladılar. İnşaatımızın başlangıcından bugüne kadar Sivas Belediyemiz ve çalışanları hep yanımızda oldular. Kendilerine derneğim adına şükranlarımı sunuyorum. Birkaç eksiğimize rağmen bu Ramazan ayının ilk günü Cuma namazı ile birlikte camimizin açılışını yapmayı planlamıştık ancak kovid-19 salgını neticesinde cemaatle namaz kılma yasakları gelince açılışımızı yapamadık. İnşallah süreç normale döndükten sonra hep birlikte camimizi hizmete sunarız. Bu vesileyle içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayının hemşehrilerimize, milletimize ve tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını, ayrıca şu anda tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınından da tüm insanları korumasını ve hastalarımıza şifalar vermesini Cenabı Mevla’mdan niyaz ederim”  ifadelerini kullandı.

 



  • Perşembe 27.3 ° / 13.8 ° false
  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16