AYDIN, SİVAS´TA GÖNÜLLERİ FETHETTİ

AYDIN, SİVAS´TA GÖNÜLLERİ FETHETTİ

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, hayata geçirdiği proje ve hizmetleriyle gönülleri fethetti. Türkiye´de belediyecilik faaliyetleri arasında ilk defa birçok projeyi hayata geçiren Aydın, Yukarı Tekke Mezarlığı´nda yaptığı uygulamalarla adından söz ettir

NACİ YILDIZ

2004-2009 ile 2014-2019 yılları arasında görev yapan ve hayata geçirdiği projelerle ilimize çağ atlatan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, mezarlık alanında yürüttükleri çalışmalara ilişkin Yurt Haber Ajansı´na özel değerlendirmelerde bulundu.

Tek tip mezar uygulamasından uçakla cenaze gönderme uygulamasına, taziye araçları hizmetinden Yukarı Tekke´ye yapılan Ayyıldız Camii´ne kadar birçok konuda açıklamada bulunan Aydın, mezarlık alanında yürüttükleri çalışmaların Türkiye´ye örnek olduğunu dile getirdi.

/resimler/2019-3/18/2002434023493.jpg

?SİVAS´A DEĞER KATTIK?

31 Mart´ta gerçekleştirilecek seçimlerin ardından görevini devredecek olan Başkan Aydın, 10 yıllık görev süresi boyunda önemli çalışmalara imza attıklarını söyleyerek ?Altyapıda, ulaşımda, mesire alanları noktasında önemli çalışmalar yaptık. Hava kirliliğini ortadan kaldırmak adına 750 kilometre doğalgaz altyapısı yaptık. Yağmur suyu hatları yaklaşık 65 kilometre. Sivas´taki bütün asbest boruların değiştirilmesi yaklaşık 750 kilometre. Bunlar öyle kolay hadise değil. Sosyal projeleriyle, kültür merkezleriyle Sivas´a değer kattık. Kadınlar kültür merkezi, gençlik merkezi, iş geliştirme merkezleri adıyla 10 farklı merkezi Allah´a şükür şehrimize kazandırdık. Soğuk Çermik ve Sıcak Çermik´e yapılan yatırımlarla dar gelirli vatandaşlarımıza ürettiğimiz konutlarla her alanda gerçekten çok etkili, çok verimli çalışmaları Allah´a şükür gerçekleştirdik? dedi.

/resimler/2019-3/18/2004089806337.jpg

?MEZARLAR KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞTU?

Sivas Belediyesi olarak mezarlık çalışmaları noktasında önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Aydın, ?Bildiğiniz gibi mezarlıkların bakımı neredeyse mümkün olmayan çok karmakarışık durumdaydı. Bir kısmı şato gibi şatafatlı, bir kısmı gecekondu gibi kaybolmaya yüz tutmuş bir görüntüdeydi. Sürekli yaz aylarında içerisinde büyüyen otlar yanar, yangınlar meydana gelirdi. Temizlenmesi neredeyse imkansızdı. Ancak el ile otu yolabilirdiniz. Hatta kamuoyunun dikkatini çekmek için o dönemki Valimiz Hasan Canpolat´la gidip bir gün mezarlıkta ot yolmuştuk. Böyle bir görüntü vardı. Biz; ?Bari insanlar mezarlıkta eşit olsun, öyle bir mezarlık planlayalım ki bu mezarlık tek tip olsun. Zengin fakir ayrımı olmasın´ dedik.  Tabii endişeler vardı. Arkadaşlarımız; ?Mezarlık çok hassas konu. Artık dirileri bıraktılar, ölülerimizle uğraşıyorlar gibi bir algı olur. O yüzden buna hassas olmamız lazım´ dediler. Biz de ?O zaman önce eskileri ele almayalım. Yeni definlerde tek tip mezar uygulamasını başlatalım. Kamuoyunun tepkisine göre de bunu devam ettiririz ya da ettirmeyiz´ dedik. Bu şekilde tek tip mezar uygulamasına başladık? diye konuştu.

/resimler/2019-3/18/2005047151182.jpg

?MEZARLIK DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATTIK?

Tek tip mezarlık uygulaması çalışmalarına 2005 yılında start verdiklerinin altını çizen Aydın, o yıllarda kamuoyundan olumlu tepkiler aldıklarını dile getirerek ?Bu durum bizim de hoşumuza gitti. Ondan sonra yeni mezarlar aynı şekilde devam ederken eski mezarlarda da mezarlık dönüşüm projesi başlattık. O dönemde Türkiye´de henüz kentsel dönüşüm yoktu. Biz mezarlık dönüşümü başlattık. Zaman ilerledikçe mezarlarımız çok güzel görüntüye kavuştu. Yeşillikleriyle, çiçekleriyle, düzeniyle, tertibiyle herkesin dikkatini çekmeye başladı. Taziyeler de burada olsun. Morgu, yıkama alanları da burada olsun diye yeni Mezarlıklar Müdürlüğü idari binasıyla beraber bunları da planladık ve onları da mezarlık alanında hayata geçirdik. İkinci dönemimizde de bunu geliştirmeye devam ettik?  açıklamasında bulundu.

/resimler/2019-3/18/2005452151989.jpg

?TAZİYE ARAÇLARI ÇOK BEĞENİLDİ?

2014-2019 yılları arasında 6 bin 3 adet yeni mezar defni yaptıklarını aktaran Başkan Aydın, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Bu çok ciddi bir rakam. Yine bu süreçte 10 bin 346 adet eski mezarı düzenledik. Bu da ciddi bir rakam. Bu 5 yıllık dönemde 8 bin 599 adet defin yapıldı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Biliyorsunuz Sivas bu konuda çok farklı. Sıra mezarlıklarında ücret yok. Aile mezarlığı alırsanız ona bir ücret var. Kefen ücreti yok, mezarlıklar üzerine yapılan mermer için ücret yok. Cenazeyle ilgili hiçbir işlemden ücret almıyoruz. Bu Türkiye´de belki de tek örnektir. Benim bildiğim kadarıyla bu hizmetlerin hepsini yapıp da hiç ücret almayan yer il bazında yok. Neden böyle düşündük? Dedik ki her doğan canlı ölecektir. Bunun istisnası yok. Dolayısıyla en hakkaniyetli hizmet burada yapılan hizmettir. Çünkü birine yaptın, birine yapmadın denilecek bir durum söz konusu değil. Birine erken gelir, diğerine geç gelir. Fark eden bu olur. Halkın hepsine yapılan hizmet diye düşündük.  Bu kapsamda başka neler yapılabilir diye düşündük. Bu dönemde uygulamaya koyduğumuz taziye araçları çok beğenildi. 18 adet taziye aracımız var. Cenaze evinde 3 gün kalıyor. 32-33 kişi kapasiteli. Zaten bir evdeki salon da 30 kişi zor alıyor. Koltuklar yarısını kapatıyor. Bu bakımdan insanların evi müsait olmuyor. Kış dönemi özellikle in-çık kolay değil. Zaten aile perme perişan. O yüzden içerisinde çay seti olan, suyu olan, kliması olan, elektriği olan her türlü ihtiyacı kendi içerisinde karşılayan güzel bir sistem oldu. Şu ana kadar da her vatandaştan bu konuda memnuniyet işittik, teşekkür işittik. Bu da bizim son derece memnun eden hizmetlerden bir tanesi oldu.?

/resimler/2019-3/18/2006289652831.jpg

?PARSELLER OLUŞTURUYORUZ?

Yukarı Tekke´de mezarlık alanını sürekli kamulaştırmalar yaparak genişlettiklerinin altını çizen Aydın, ?Bu dönemde yaklaşık 800 dönüm alanı haritalandırdık. Parseller oluşturuyoruz. Definleri 20-30 yıl süre ile de Yukarı Tekke´de devam ettireceğiz. Yukarı Tekke, mezarlık alanı ama uzaktan baktığınızda da park gibi yeşil alan gibi. Bundan taviz vermiyoruz. Arkadaşlarımız sağ olsun çok titiz çalışmalar yapıyorlar. Son dönemimizde yaklaşık 7 bin 800 adet gül dikimi gerçekleştirdik. İleride büyük bir park, ormanlık bir alan görüntüsüne kavuşsun diye bin 860 adet ağaç diktik  mezarlık alanına. Yollar ve asfaltların yapımı ve bakımı devam ediyor, istinat çalışmalarımız devam ediyor. Mezarlık alanını mümkün olduğu kadar geliştirmeye, genişletmeye çalışıyoruz. Çok güzel bir giriş kapısı yaptık. Yeni definlerin olduğu bölgede mescit ihtiyacı, lavabo ihtiyacı vardı. Sağ olsun bir hayırseverimizin katkısıyla güzel bir mescit kazandırdık. 3 bin 100 metrekare yeni otomatik sulama  alanını bu süreçte tamamladık. Yabani otlarla mücadelelerimiz de devam ediyor? şeklinde konuştu.

/resimler/2019-3/18/2007275122776.jpg

?21 ADET ÇEŞME YAPTIRDIK?

2014-2019 yılları arasında hayırseverlerin de desteğiyle Yukarı Tekke´ye 21 adet çeşme kazandırdıklarının altını çizen Aydın, su israfına vurgu yaptı.  Başkan Aydın, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Hayırseverler kanalıyla son dönemimizde 21 adet çeşme yaptırdık. Aslında burada çeşme fazla yapılabilir ama biz bunu çok doğru bulmuyoruz. Sebebi şu: Su israf oluyor. Çok sayıda insan oraya çeşme yaptırmak istiyor. Biz bunu biraz sınırlıyoruz. ?Başka yere yardım edin´ diyoruz veya ?Cami yapıyoruz, hayrını oraya verin´ diyoruz. Yoksa sular boşa akıyor. Su gelecekte en kıymetli hazine olacak. Su konusunda dünya olarak tasarrufa yönelmemiz lazım. Bu açıdan mezarlıklardaki çeşme sayısını sınırsız bırakmadık.?

?ACIYI PAYLAŞMANIN GÜZELLİĞİ OLARAK GÖRÜYORUZ?

2014-2019 yılları arasında Sivas´ta vefat eden 5 bin 950 kişinin cenazesini diğer illere naklettiklerini vurgulayan Başkan Aydın, ?Biz Sivas´ta Hakk´ın rahmetine kavuşan kim olursa olsun, nereli olursa olsun Türkiye sınırları içerisindeki bütün cenazeleri ücretsiz bir şekilde gönderiyoruz. Havayoluyla gönderirsek de yanında bir kişi refakatçi oluyor. Refakatçinin ve cenazenin ücretini biz karşılıyoruz. Karayoluyla zaten kendi araçlarımızla gönderiyoruz. İster Sivas´tan Hakkari´ye gidecek olsun, ister Edirne´ye. Hiç fark etmez. Vatandaşımız Sivas´ta Hakk´ın rahmetine kavuşmuşsa biz bunu gideceği adrese ücretsiz bir şekilde teslim ediyoruz. Bu da diğer illerde olan bir şey değil. Ücretli götürüyorlar ama biz ücretsiz götürüyoruz. Bu da milli bir yaklaşım. Biz Sivas Belediye Başkanıyız, 81 ilden birisiyiz ama ölüm acı. Bir gün diyelim ki Vanlı birisi burada öldü. Akrabasının buraya gelmesi, cenazeyi götürmesi zor. Bu da bizim ülkemiz adına insani bir görev diye düşünüyoruz. Dayanışmanın, zor günde beraber olmanın güzelliği olarak görüyoruz. Acıyı paylaşmanın güzelliği olarak görüyoruz. Bu kapsamda Sivas´ımızda 5 bin 950 cenazeyi kendi memleketlerine gönderdik? açıklamasında bulundu.

?POLİS ŞEHİTLİĞİMİZİN DUVARLARINI YENİLEDİK?

Yaklaşık 1 yıl önce Yukarı Tekke´de bulunan şehit mezarlıklarının bakım ve onarımlarının da belediyeye devredildiğini kaydeden Başkan Aydın, ?4 şehit mezarını yaptık. Polis Şehitliğimizin duvarları dökülmüştü, tamamen yeniledik. Müdürlüğümüzün karşısında mezarlığa yakın bir yerde 5 katlı bir bina vardı. Bina sahipleri gönüllü olarak ?Bize başka yerden daire verin, biz de  burayı size verelim. Hatta onun değeri ile bunun değeri arasındaki farkı da biz ödeyelim. Çocuklarımız mezarlığın dibinde olmaktan çok hoşnut değil´ dediler.  Bizim açımızdan da resmen mezarlık alanının içinde görünüyordu. Dolayısıyla bu  5 katlı binayı biz kamulaştırdık. Onlara başka yerden daire karşılığında takas yaparak yıktık. 2 tane daha böyle apartman var. İlerleyen dönemde onların da kamulaştırılarak mezarlık alanının yol aksına getirilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Gelecek arkadaşlarımıza da bu tavsiyemizi iletiyoruz? ifadelerini kullandı.

/resimler/2019-3/18/2008014810941.jpg

?GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİNİ LAYIKIYLA YAPTIK?

2014 yılında mezarlık işlerinden sorumlu olarak Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın´ı görevlendirdiğini anımsatan Başkan Aydın, ?2014 yılında mezarlık işlerinden sorumlu olarak Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın´ı görevlendirdiğini anımsatan Başkan Aydın, ?Son dönemimizde 8 bin 987 kişinin cenazesinden yaklaşık 3 bininin evine bizzat giderek taziyelerimizi ilettik. Ben gidemediysem dahi  Başkan Yardımcımız Ahmet Özaydın, diğer başkan yardımcılarımız ile birlikte giderek taziyelerini iletti. Kalanının da tamamına telefonla ulaşılarak taziye iletildi. Sizin aracılığınızla Ahmet Özaydın Başkan Yardımcımıza teşekkürümü iletmek istiyorum.  İşte gerçek anlamda sözde değil icraatta gönül belediyeciliğini biz layıkıyla yapmışız. Bu da bizim açımızdan çok önemli ve çok güzel bir uygulama idi? diye konuştu.

 ?HİÇBİR KÖR NOKTA BIRAKMADIK?

Başkan Aydın, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Mezarlıkla ilgili çok güzel bir uygulamamız da şu: Mezarlık alanını komple kameralarla donattık. 21 tane kamera oluşturduk. Hiçbir kör nokta bırakmadık ve şunu söyleyeyim emin televizyon ekranı gibi net. Biz oradaki kameramızdan Özel İdare´nin rampasının üzerindeki aracın plakasını görüyoruz, üniversite civarındaki aracın plakasını okuyabiliyoruz. Dolayısıyla mezarlık alanında en ufak bir yanlış, olumsuz bir durum olduğu anda her şey kayıt altında. Bu da mükemmel bir şey.  Yine mezarlıkla ilgili belki  Türkiye´de tek bir  uygulama yaptık. Sivas Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü´nün  sitesine internet üzerinden girdiğiniz zaman dünyanın neresinde olursanız olun eşiniz, dostunuz, akrabanızın mezarı karşınıza çıkıyor, duanızı edebiliyorsunuz.  Varsayalım Amerika´dasınız. Bayramlarda, arefe günlerinde mezarlık ziyaretleri bizler de önemlidir biliyorsunuz ama Amerika´dan Sivas´a gelip ziyaret etme şansınız yok. Hemen Sivas Belediyesi Mezarlık Hizmetleri Müdürlüğü´nün internet sitesine giriyorsunuz. Yakınızın, eşinizin, dostunuzun adını soyadını yazınca mezarlık karşınıza çıkıyor. Eğer istiyorsanız canlı olarak duanızı yapabilirsiniz. Eğer bunu yapamıyorsanız orada ayetler var. Yasin okunuyor, elini açıp duanızı yapabiliyorsunuz. Bu muhteşem bir hizmet. Çünkü Sivas´ın dışarıda çok fazla nüfusu var. Herkes Sivas´a gelip atasını ziyaret etme fırsatı bulamıyor. Bu hizmet de Türkiye´de tektir, o da Sivas´tadır.?

/resimler/2019-3/18/2008276217714.jpg

?MAKAM BİZİM İÇİN HİZMETİN VASITASIYDI?

Yukarı Tekke´de yapımına başlanan, ay ve yıldız şeklindeki mimarisiyle Türkiye´de bu yapıdaki ilk cami olma özelliği taşıyan Yukarı Tekke Ayyıldız Camii´ne ilişkin de konuşan Başkan Aydın, ?Biliyorsunuz Sivas´ta cenazeler Ulu Camii´den kalkıyor. Ulu Camii şehrin en eski ve merkezi camisi. Öğle ve ikindi  vakitlerinde her gün cenaze oluyor ve burada aşırı bir trafik yoğunluğu oluyor. Yollar   trafiğe kapanacak konuma geliyor, izdiham oluyor.  Birinci yaklaşım olarak  bunu ortadan kaldırmak adına  bu projeyi başlattık. İkinci yaklaşımımız şu: Vatandaşımız namazı kılıyor ama bir de mezarlıkta define katılmak istiyor. Ulu Camii´de namaz kılıp, araçla o yoğunlukta Tekke´ye ulaşmak neredeyse 45 dakika. ?Cenaze ile ilgili bütün işlemleri Yukarı Tekke Mezarlığı´nda yapalım. Oraya güzel bir cami yapalım. İçerisinde taziye salonları olsun, kapalı ve açık otoparkları olsun. Gerektiği zaman 10 bin kişinin aynı anda cenaze namazı kılabileceği kapasitede olsun´ dedik. Sivas´ın kışı ağır. Gerektiği zaman camiden dışarı çıkmadan cemaat cenaze namazını kılabilsin istedik. Bunların hepsinin projelendirmesini bu mantık çerçevesinde yaptık. Adına da Ayyıldız dediğimiz camimizi başlattık. Camimiz şu an tamamlandı. Ufak tefek eksikleri kaldı. İnşallah bu Ramazan içerisinde ibadete açmayı planlıyoruz. Bu camimiz de tamamlandığı zaman vatandaş, ?Cenaze istisnai durumlar hariç Yukarı Tekke Ayyıldız Cami´den kalkar´ diyecek.  Arabasını park edecek, namazını kılacak, cenaze namazına da define de katılacak. Emin olun toplamı 1 saat sürer. 1 saat içerisinde akrabalık, dostluk, arkadaşlık görevini tamamlamış olur. Şehir içerisinde o trafik sıkıntısı da ortadan kalkmış olur. Cenaze ile ilgili bütün işlemleri Yukarı Tekke´de çözdük. Hayırlı uğurlu olsun diyorum şehrimize. Burada görev yapan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Şu ana kadar cenaze hizmetleriyle ilgili bana kayda değer bir şikayet gelmedi. Bu, başta Ahmet Özaydın Başkan Yardımcımızın, daha sonra Mezarlıklar Müdürümüz İsmet Elmas ve orada görev yapan arkadaşlarımızın özverileriyle olmuştur. Bu vesile ile de hepsine teşekkür ediyorum. Biz bu şehre hizmet yapmak üzere geldik. Makam bizim için önemli değildi. Makam bizim için hizmetin bir aracı, vasıtasıydı. Biz de çok güzel hizmetler yaptığımız kanaatindeyiz. Bu şehrin gelecek belki 50 yılına 100 yılına damga vuracak eserler ürettiğimiz kanaatindeyiz.  Rabbime bizlere bu imkânı bahşettiği için şükrediyoruz. Bu imkânı sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ekibine, Sivas halkına teşekkür ediyorum. Helali hoş olsun? diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 /resimler/2019-3/18/2008505436906.jpg



  • Çarşamba 17.3 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Perşembe 20.7 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Cuma 22.2 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16