Asıl amaç farkındalık oluşturmak

Asıl amaç farkındalık oluşturmak

?Ümmetçilik anlayışını kazandırmak istiyoruz?

Asıl amaç farkındalık oluşturmak

?Ümmetçilik anlayışını kazandırmak istiyoruz?

Sivas İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. İHH İnsani Yardım Vakfı´nın Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile başlattığı ?Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var? projesinin Sivas´ta da uygulandığını ifade eden Çakmak, ?Aslında hedefimiz para toplamaktan ziyade çocuklarımızda bir farkındalık oluşturulması. Ümmetçilik anlayışını kazandırmak istiyoruz? dedi

Naci YILDIZ

Mazlum ve mağdurların umudu olan Sivas İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği, Ahmet Çakmak başkanlığında çalışmalarını son sürat sürdürüyor.

İstanbul merkezli kurulan İHH İnsani Yardım Vakfı´nın yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetlerinden Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte yürüttükleri ?Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var? projesine kadar birçok konuyu Gazete Şehir´e değerlendiren Çakmak, önemli açıklamalarda bulundu.

Çakmak, ?İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, İstanbul merkezli kurulmuş olup İstanbul´da faaliyetini yürütmektedir. Biz illerimizde vakfın bir şubesi olarak değil de vakfın bir partner derneği olarak çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Sivas´taki derneğimizin ismi İHH İnsani Yardım Derneği. Vakfımız 1992 yılında Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamız öncülüğünde kurulmuştur. Hedef Bosna´daki Müslümanları Sırp zulmünden ve zaliminden kurtarmak. Onlara maddi, manevi ve askeri destek sağlayarak kurtuluşuna vesile olmak amacıyla Erbakan Hocamızın bizzat başkan Bülent Yıldırım´ı yanına sesleyerek kurdurduğu bir vakıftır? dedi.

?ASIL HEDEF KİTLEMİZ TÜRKİYE?

Ümmetçilik anlayışını düstur edinen vakfın 106 ülkede faaliyet gösterdiğini aktaran Çakmak, ?Bazen çalışmalara göre bu 142 ülkeye de çıkabiliyor. Başta mazlum, mağdur Müslümanlar, Müslümanların olmadığı yerlerde de mağdur gayrimüslimlere yardım etmek amacıyla kurulmuştur. Öncelikli yardım merkezi ülkemizdir. Asıl hedef kitlemiz Türkiye´dir. Zaten yardımlarımızın büyük çoğunluğu ülkemizdeki vatandaşlara gitmektedir. Son zamanlarda ülkemize ciddi anlamda Suriye´den göçler olmuştur. Afganistan´dan, Irak´tan göç eden kardeşlerimize yardım etmeyi hedeflemektedir? diye konuştu.  

?SU KUYULARI AÇIYORUZ?

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından yapılan yardımları ana başlıklar halinde sıralayan Başkan Çakmak, ?Ramazan ayında Ramazan kumanya paketi ve iftar programları yapıyoruz. Kurban ayında kurbanların kesilmesi, etlerin mazlum ve mağdur insanlara paylaştırılması hizmetini yapıyoruz.  Katarakt ameliyatı olmaya imkanı olmayan mazlumların ameliyatını yaptırıyoruz. Su ihtiyacını gidermek için su kuyuları açıyoruz. Medreseler, camiler, okullar, zirai donatım kurumları, hayvan çiftlikleri, keçi ıslahları gibi kalıcı eserler yapıyoruz? şeklinde konuştu.

ARAKAN İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Sivas İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği Başkanı Çakmak, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Vakfımızın 2 tane çok ciddi kampanyası var. Cuma günü itibariyle vakfımız bütün Türkiye´de bu kampanyayı açıklamıştır. Mazlum ve mağdur Arakanlı kardeşlerimiz için bir yardım kampanyası başlatılmıştır. Biz de broşür, afiş, branda, raket gibi ihtiyaçlarımızı vakfa ilettik. Onlar da bize birkaç gün içerisinde gelecek. Biz de bu kampanyayı başlatacağız. Bir resim sergisi açmayı düşünüyoruz. Gerekirse bir stant kurmayı düşünüyoruz. Şu anda Arakan´da 300 bin insan açlıkla baş başa. Nehri geçip Bangladeş sınırına sığınan ve Bangladeşlilerin de almadığı bir bölgede su ve temel gıda ihtiyaçlarını karşılayamayan Arakanlıların açlıktan, susuzluktan ölmemeleri, salgın hastalıklardan korunmaları için acil bir çalışma yapılması gerekiyor. Ciddi mağduriyetler var. İlimizden de ihtiyaç olursa Arakan´a gönüllü arkadaşlarımızı göndereceğimizi İstanbul´da bulunan vakfımıza bildirdik. Diğer projemiz ise okullarda uygulanıyor. Proje; Milli Eğitim Bakanlığı ile İHH İnsani Yardım Vakfı´nın ortak bir projesi. Bu proje ?Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var´ projesidir. Resmi olmayan rakamlara göre dünyada 400 bin yetim bulunuyor. Bunların da çoğu Müslüman yetimler. Savaşlar, doğal afetler, kavgalar son dönemde yetimlerin sayısını artırdı. Son süreçte Irak´ta bir milyona, Suriye´de ise 500 bine yakın çocuğumuz yetim kaldı. İHH´nın yetim çalışması bu 400 bin yetime sahip olabilmek adına hayata geçirilen projelerden. Hatta İHH´ya bağlı bir de yetim vakfı kuruldu?

?YETİM BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ?

?Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var´ projesinin detaylarına değinen Çakmak, ?Vakfımız; yetim çalışmasında Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ve gençlik merkezleri ile ortak protokoller imzaladı. ?İyilikte yarışan sınıflar´, ?Sınıfça bir olduk´, ?Bir yetime kardeş olduk´, ?Her sınıfın bir yetim kardeşi var´ sloganları kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile bu kampanyayı ortak yürütüyoruz. Kumbaralarımızı, afişlerimiz ve broşürlerimizle birlikte okullara dağıtıyoruz. Bir yetimin bizim tespit ettiğimiz asli giderleri 100 lira. Biz dünyanın herhangi bir bölgesinde bulunan bir yetime 100 lira burs veriyoruz. Bu miktar Türkiye gibi, Irak, İran, Suriye gibi ülkeler için hakikaten az bir rakam ama Afrika´daki şartlarda bu para çok önemli. O çocuğun hayatını kurtarıyor hatta çocuk ailesine dahi destek oluyor. Bir sınıfta bulunan 30 çocuğumuz ayda 1, 2 veya 3 lira gibi bu kumbaralara para atarsa o sınıf ister ülkemiz içerisinden, isterse dünyanın herhangi bir ülkesinden bir yetimi kardeş edinebiliyor. Buna duyarlı öğretmenlerimiz ne yapıyorlar? Yoklama listesinin altına kardeş edinilen yetimin adını da yazıyor ve o çocuğun adını da yoklama listesinde okuyor. Çocuklarda ?burada´ diye el kaldırıyor. Böyle bir kampanyamız var. İlimizde de bunu yürütüyoruz. Aslında hedefimiz para toplamaktan ziyade çocuklarımızda bir farkındalık oluşturulması. Yani çocuğa ayda bir simit yemeyerek veya bir çikolata almayarak oradan kalan parayı bir yetime gönderme şuurunu yerleştirmeyi hedefliyoruz. Ümmetçilik anlayışını kazandırmak istiyoruz. Asıl hedefimiz bu. İlimizde yaklaşık 300´e yakın okulumuzda böyle yetime destek oluyoruz. İlkokul, anaokul, ortaokul sınıflarında okuyan öğrenciler yetimlere destek sağlıyor. Kampanyaya öğrencilerin yanı sıra vatandaşlar da destek olabiliyor. Nasıl? ?Ben bir yetime destek olurum´ diyen kişinin kredi kartından aylık 100 lira otomatik olarak kesiliyor. Örneğin İl Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, Sayın Valimiz Davut Gül bu şekilde bu kampanyaya destek verdi. Milletvekilimiz Hilmi Bilgin de bu kampanyaya destek olacağını belirtti. Kampanyanın birinci ayağı bu. İkinci ayağı da biz bu yardımları alıp yetimlere gönderdiğimiz gibi bir de ilimizdeki yetimlere destek oluyoruz. Şu anda bizim ilimizde 200´e yakın yetimimiz var. Bu kampanya kapsamında ayda 20 bin liraya yakın burs veriyoruz. Biz nasıl Afganistan´da, Iğdır´da, Ankara´da bir yetime destek oluyorsak oradaki dostlarda Sivas´taki yetimlere destek oluyor. Yani biz yetimleri seçerken il belirtemiyoruz. Sistem otomatik belirliyor. İlimizdeki yetimlere kurbanlarda et dağıtımı, bayramlarda bayramlık elbise dağıtımı, Ramazan ayında kumanya paketi dağıtımı yapıyoruz. Ortak iftarlar yapıyoruz. Yani yetim bizim için çok önemli? ifadelerini kullandı.

?ÜZERİMİZE FAZLA İŞ DÜŞÜYOR?

Hristiyanlar tarafından kurulan bir yardım derneğinin 4 milyon 100 bin gayrimüslime sahip çıktığını aktaran Çakmak, ?Obama da bu dernek tarafından sahip çıkılan kişilerden birisi. Aslında Müslüman olan ama bu derneğin Hristiyan ederek dünyanın başına bela ettiği bir isim. Bizde dünyada en çok yetime bakan İHH. Onun da baktığı yetim sayısı 90 bin. 94 milyon 100 bin nere, 90 bin nere. Bu nedenle üzerimize çok fazla iş düşüyor? şeklinde konuştu.

?İSLAM BİRLİĞİNİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR?

 Bu yıl Kurban Bayramı kapsamında yurt dışında yürüttüğü çalışmalara da değinen Çakmak, ?İHH İnsani Yardım Vakfı, 102 ülkede kurban çalışması yaptı. Kurban bağışımız 620 liraydı. Kurbanlarımızı kestik, insanlara dağıttık. Sivas İnsani Yardım Derneği´nden Teşkilat Başkanımız Ömer Yıldız kardeşimiz Kırgızistan´a gitti. Orada çalışma yaptı. Ben de Pakistan´a gittim. Pakistan´a 15 kişilik bir grup olarak gittik. Pakistan İHH´nın etkili olduğu bir bölge. Buraya bu bayramda ülkemizden üniversite hocalarını, rektörleri, işadamlarını, bağışçılarımızı götürdük. Pakistan´daki yetimhaneleri görsünler diye, nerelere bağış yaptıklarını bilsinler diye böyle bir gezi düzenledik. Ekip başı olarak İstanbul vakıftan bir arkadaşla beraber bu gezide yer aldık. Pakistan´da 270 büyükbaş hayvan kestik. Yaklaşık 2 bin hisse. Pakistan´da halk bizi çok seviyor. Giydiğimiz elbiselerin önünde Türk bayrağını gören herkes bize sarılıyor. Güzel bir Türkiye sevgisi var. Birçok ülkede bu var. Pakistan gezimiz de böyle geçti. Ben 6-7 ülkeye gittim ve hepsinde şunu gördüm. Bu ülkelerin umut bulduğu tek ülke Türkiye. Bu nedenle bizim kendimize çekidüzen verip bir an önce hem ekonomik anlamda, hem siyasal anlamda güçlenerek İslam birliğini sağlamamız gerekiyor? diyerek konuşmasını sona erdirdi. 



  • Cuma 23 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.3 ° / 10.6 ° false
  • Pazar 18.2 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16