ESNAF VE SANATKARIMIZ İÇİN DURMADAN ÇALIŞIYORUZ

 ESNAF VE SANATKARIMIZ İÇİN  DURMADAN ÇALIŞIYORUZ

Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 27. Bölge Birliği Başkanı Mesut Dursun; hem göreve gelmelerinin ardından yaptıkları çalışmalar hem de 100 milyar liralık kredi paketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 27. Bölge Birliği Başkanı Mesut Dursun; hem göreve gelmelerinin ardından yaptıkları çalışmalar hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan esnafa 100 milyar liralık kredi paketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. SESOB Başkanı Hakan Demirgil ile birlikte toplantı düzenleyen Dursun; Sivas esnaf ve sanatkarının finansman ihtiyacını karşılamak  için durmaksızın çalıştıklarını ifade etti.

Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 27. Bölge Birliği Başkanı Mesut Dursun ile Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hakan Demirgil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kabine Toplantısı sonrası açıklanan esnafa 100 milyar liralık 60 ay vadeli kredi paketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Behrampaşa Otel’de düzenlenen programa basın mensuplarının yanı sıra oda başkanları ve Halk Bankası yetkilileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 27. Bölge Birliği Başkanı Mesut Dursun gerçekleştirdi.

Dursun; hem Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 100 milyar liralık kredi paketine ilişkin hem de görev süresi boyunca yaptıkları çalışmalar hakkında programa katılanları bilgilendirdi.

ESNAF VE SANATKARIMIZ KREDİ SIKINTISI ÇEKMEYECEK

Türkiye’de ve dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalardan en fazla zarar gören kesimin esnaf ve sanatkarlar olduğunu kaydederek konuşmasına başlayan Dursun; “Esnaf ve sanatkar Hakan Başkanımın dediği gibi kendi emeği ile alın teri ile evine rızık götüren, devletine hiçbir zeval vermeden kendi aşını kazanan bir zümredir. Bunlar da pandemiden alırsak bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz esnaf ve sanatkara zaman zaman nefesler aldırıyordu ama en son ki en çok ses getirenlerden oldu. Bu 100 milyarlık paketle esnaf ve sanatkarımız 12. aya kadar kredi bazında hiçbir şekliyle Türkiye’de, Sivas’ta ve ilçelerimizde hiçbir sıkıntı çekmeyecektir inşallah. Rabbim kazançlarını helalinden bol eylesin” dedi.

PARALARI SÜRATLİ BİR ŞEKİLDE ESNAF VE SANATKARIMIZA ULAŞTIRIYORUZ

Kredi limitlerinin pandemiden bugüne artış değerlerine dikkat çeken Dursun; “Pandemiden itibaren gidersek limitler 200 bin liraydı. 225 bin lira oldu, 275 bin lira oldu, 350 bin lira oldu ve şimdi de 500 bin lira oldu. 275 bin liralarda, 350 bin liralarda faiz oranımız 9.5 idi ama Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 100 milyarlık pakette faiz oranları 9.5’tan 7.5’a 60 ay vade ile esnaf ve sanatkarımıza 3 ayda bir ödemeli uygun kredi şartlarını ileteceğiz. Bu verdiğimiz 500 bin liralık işletme kredilerine ilaveten esnaf ve sanatkarımıza iş yeri edindirme ve araç edindirme kredileri vardı. Bunlar da 1 milyon TL idi, iş yeri edindirmenin vadesi 10 yıl, araç edindirme kredileri 7 yıl vade ile verilmekteydi. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanımız Abdülkadir Akgül’ün girişimleriyle bunlar da 1,5 milyon TL’ye çıkarıldı. Yine vadesi 10 yıl ve 7 yıl olarak esnaf ve sanatkarımıza sunuldu. Biz hem Merkez Kooperatifi olarak hem Bölge Birliği olarak bölgemize bağlı ilçe kooperatifleriyle birlikte bu paraları süratli bir şekilde esnaf ve sanatkarımıza ulaştırıyoruz” dedi.

Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 27. Bölge Birliği Başkanı Mesut Dursun konuşmasının devamında göreve geldiği günden bu yana yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

MERKEZ KOOPERATİFİMİZİN PLASMANI 298 MİLYON 500 BİN LİRA

Dursun; “14 ayda neler yaptık, teknolojiye nasıl ayak uydurduk onları size izah edeceğiz. Bunları anlatırken başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’ye, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a, TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül’e en önemlisi o ki bu çalışmaları paket halinde tabanda çalıştayla birlikte aldı ve Cumhurbaşkanımıza iletti, Halk Bankası Genel Müdürümüze, Bölge Müdürlerine, şube müdürlerine, çalışanlarına emeklerinden dolayı şahsım, kurullarım, oda başkanlarım adına ayrı ayrı teşekkür ediyorum.   Bölge Birliğimizin şu an bölgedeki plasmanı 615 milyon.  Bölge Birliğimize kayıtlı ortak sayımız  8 bin. Toplam kredi kullananları 4 bin 700. Bölgedeki takip oranımız 10.22. Yani banka tabiriyle 1. Merkez Kooperatifimizin plasmanını sorarsanız 298 milyon 500 bin lira. Yani biz göreve geldiğimizden itibaren 77 milyon lira ile almıştık; 253 milyon lira da 14 ayda üstüne artı koyduk ve geldik. Bu ne demek oluyor? Merkezdeki ve bölgedeki esnaf ve sanatkarımıza 14 ayda çok hızlı para akışı sağladık. Bu söylediğim rakamlar Ankara’dan, Hazine’den bize gelen. Bir de dönüşümlerden verdiğimiz var. Onları anlatmıyoruz, söylemiyoruz. Buradaki ortak sayımız ise 3 bin 600. Aktif kredi kullananlar 2 bin 600.  Buranın takip oranı da 9.50. Burada şu çıkıyor: Bizim Sivas esnaf ve sanatkarı borcuna sadık. Kooperatifine sahip çıkıyor, Esnaf Odaları Birliğine sahip çıkıyor. Odalarına, oda başkanlarına sahip çıkıyor. Halk Bankasına sahip çıkıyor. ‘Bu banka halkın, esnafın bankası’ diyor ve borcuna sadık. Sizlerin aracılığıyla esnaf ve sanatkarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. 8. aydan bu güne ne yaptık? Halk Bankası geçen yıl kredi verdiğinde bir kredi kartı veriyordu. İçinden yüzde 10 kesiliyordu. Yani ne aldı: 100 bin lira, 10 bin kredi kartına yüklüyor; ‘Bunu harcayacaksın’ diyor.  Biz esnafız. Bize sıcak para lazım. Bu kredi kartlarını Merkez Birliği ile görüşmemiz sonucunda kaldırdık. Kredi limitleri söylediğim gibi 200 bin liraydı; geçen yıl hatırlarsanız tüm gazetelere, TV’lere çıktık bağırdık ve Ankara sesimizi duydu. Önce 275 bin oldu daha sonra bu limit 350 bin lira oldu. Şimdi 500 bin lira limitle devam ediyoruz. Tüm kooperatifler kredi verirken teminat alıyor. Teminatsız kredi veriliyor mu? Elbette veriliyor. O tarihte 10 bin lira veriliyordu teminatsız, biz bugün 30 bin lira veriyoruz. Teminatsız kredileri 30 bin liraya yükselttik” dedi.

ESNAF VE SANATKARIMIZIN ZAMANI ÇOK KIYMETLİ

Esnaf ve sanatkarın kredi işlemlerinin kolaylaştırmak için önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Dursun; “Tabi bürokrasi biraz zordur. Türk toplumu olarak git-gel cümlesini hiçbir şekilde sevmeyiz.  Eski ortaklarımızdan hiçbir şekliyle evrak getir-götür istemiyoruz. Gerek telefonla, gerek internetten müracaatını yapıyor imza atıyor ve gidiyor. Bankaya da gitmiyor; dosya bizde kalıyor dosyayı biz akşam gönderiyoruz. Çünkü esnaf ve sanatkara zaman çok önemli. Bu kolaylığı da Halk Bankası yetkilileri bizlere sağladılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Geçmişte kredi tek şekliyle veriliyordu; bir kredi alıyordun ikincisi yoktu. Çabalarımız sonuç verdi; bunları aştık.  Şimdi kişi iki kredi birden alabiliyor. 300 bin lira borcu var; geldi ‘150-200 bin daha istiyorum’ diyor işletme kredisi olarak. Biz bunu da veriyoruz. Ayrı teminata veya kefile gereksinim duymadan imzasını alıyor ve bankaya gönderiyoruz. Biz kredi taksitlerinde kredi kartı ile tahsilat yapıyorduk şimdi ‘mail order’ ile yapıyoruz. Yani kişi telefon açıyor ‘Benim taksitim şu’ diyor kendisine şifre gidiyor; arkadaşımıza söylüyor ve kredi kartı tahsilatı oradan da yapılıyor. Ve interaktif bankacılığını kullanıyoruz. Dileyen interaktif bankacılığı aracılığıyla kendi taksitini oradan yatırabiliyor. Yani bankaya gitmeden, bize gelmeden yorulmadan ve istediği saatte o işlemi yapabiliyor. Eskiden diğer şehirlerden ipotek alamıyorduk, çok şükür şimdi diğer şehirlerden de ipotek alabiliyoruz. Onun işlemlerini buradan gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulundu.

REHİN VE İPOTEK İŞLEMLERİNİ BANKALAR GİBİ KOOPERATİFİMİZDE YAPACAĞIZ

 İpotek ve rehin işlemlerini online olarak Türkiye’de ilk kendilerinin başlattığının altını çizen Dursun, “Onu sürdürüyoruz. Bu nedir? Kişi geliyordu, işi acil. Araç rehini varsa onu çözüyoruz, ipoteği varsa onu çözüyoruz. E-imza ile esnaf ve sanatkarımızın işini yapıyoruz. Şu anda yaptığımız işlemlerde rehinde ve ipotekte tapuya gidiliyor. Allah izin verirse rehin ve ipotek işlemlerini aynı bankalar gibi kooperatifimizde yapacağız. Artık hiç kimse tapuya gitmeyecek. Bunlar kooperatiflerde yoktu. Yaklaşık 70-80 yıllık tabuları yıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDECEĞİZ

Göreve geldikten sonra 05.08.2021 – 06.10.2022 tarihi itibariyle bin 400 kişiye 259 milyon 317 bin lira kredi kullandırdıklarını kaydeden Dursun, “Bunlar 9.5 ile veriliyordu şu anda onlar kaldı. Allah nasip ederse kısa süre sonra Ankara’ya gideceğiz. 32 Bölge Birliği Başkanı ile birlikte  Genel Başkanımızın önderliğinde Külliye’ye çıkacağız. Cumhurbaşkanımıza hem teşekkür edeceğiz hem de 9.5 ile verilen faizlerin 7.5’a indirilmesi talebini arz edeceğiz. İnşallah onun da müjdesini esnaf ve sanatkarımıza Genel Başkanımız veya Cumhurbaşkanımız açıklayacaklar. Bizim toplamda 4 bin 485 adet taşınmaz ipoteğimiz var. Bu taşınmaz ipoteklerin toplam tutarı 1 milyar  780 milyon 865 TL.  Toplamda 971 kişiye 124 milyon 980 TL’lik liralık araç rehni alınarak kredi kullandırımı yapılmıştır.  Bilindiği üzere pandemide takip oranları 90’a çıkmıştı. Bunlar 60 güne düşürüldü. Düşürüldüğü zaman esnaf sanatkara ve kredi kefalet kooperatiflerine çok büyük zarara uğruyor risk açısından. Çünkü takip oranı yükselirse istenilen limitler verilemiyordu. Bunların alt yapı çalışmasını yaparak üst tarafta karar aldık” açıklamasında bulundu.

Dursun’un ardından konuşan Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hakan Demirgil ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 100 milyar liralık 60 ay vadeli kredi paketinin esnaf açısından önemli olduğunu ifade etti.

HEM ESNAFIMIZI HEM DE PİYASAYI RAHATLATACAK

Demirgil; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından esnaf ve sanatkarlarımız için yeni bir kredi müjdesi verdi. Buna göre esnaflarımız için Halk Bankası vasıtasıyla 60 ay vade, yüzde 7.5 faiz oranıyla 100 milyar liralık bir kredi kampanyası başlattı. Kredi üst limitleri ise 350 bin liradan 500 bin liraya, iş yeri edindirme ve taşıt kredisi limitinin de 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya yükseltildi.  Genç girişimcilerimizin sıfır faizli kredi limiti ise 100 bin liradan 300 bin liraya yükselirken yararlanma yaşı da 30’dan 35 çıkarılmıştır. Halk Bankası’ndan kredi kullanıp da takibe düşen esnaflarımıza da 6 aya kadar geri ödemesiz 36 aya kadar vadeli yüzde 4 faizli krediyle borcunu tasfiye imkanı sağlıyor. Açıklanan bu paket esnaf ve sanatkarlarımız açısından çok önemlidir. Bu paketle birlikte esnaf ve sanatkarlarımız mal alımlarını gerçekleştirme, işlerini geliştirme ve ilerletme imkanına kavuşacak. Bu kredi girdileri hem esnafımızı hem de piyasayı rahatlatacaktır” dedi.

Dursun ve Demirgil; basın toplantısının ardından basın mensuplarının ve oda başkanlarının sorularını yanıtladı. /SULTAN ŞEHİR/



  • Pazartesi 27.1 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 23.8 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 20.4 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16