2015 Yılı Panorama

2015 Yılı Panorama

İyisiyle kötüsüyle 2015 yılını geride bıraktık. Ocak ayından Aralık ayına kadar gerek ilimizde gerekse ülke gündeminde birçok önemli gelişme yaşandı. Bunların başında hiç şüphesiz 7 Haziran genel seçimleri ile 1 Kasım erken seçimleri vardı.

2015 Yılı Panorama

İyisiyle kötüsüyle 2015 yılını geride bıraktık. Ocak ayından Aralık ayına kadar gerek ilimizde gerekse ülke gündeminde birçok önemli gelişme yaşandı. Bunların başında hiç şüphesiz 7 Haziran genel seçimleri ile 1 Kasım erken seçimleri vardı.

2015 Yılı Panorama

Sivas İrade Gazetesi olarak 2015 yılında yaşanan önemli olayları siz değerli okurlarımız için derledik. İrade Gazetesi ailesi olarak, 2016 yılının başta siz değerli okurlarımız olmak üzere, ilimiz ve ülkemiz için sağlık, mutluluk, neşe, başarı, sevgi ve huzur getirmesini dileriz.

OCAK

Yılın bu ilk ayında gündemin en önemli konusu şüphesiz 7 Haziran tarihinde yapılacak Milletvekili genel seçilmediydi. Tüm siyasi partilerde genel seçim heyecanı başlarken, Milletvekili aday adayları da yavaş yavaş meydanlara çıkmaya başladı. Ocak ayında yaşanan diğer bir önemli konu ise Ankara´da yapılan ?Sivas´ zirvesiydi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Başkanlığında Sivas Milletvekilleri ile Sivaslı Bürokratların katılımıyla yapılan toplantıda 2015 yılında Sivas´ta yapılması planlanan yatırımlar masaya yatırılmıştı.

Diğer taraftan ilimizde Sivas İl Özel İdaresi´nin prestij projesi olan Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi´nin açılışı yapıldı. Sivaslı siyasiler ve bürokratlar tarafından açılışı yapılan Yıldız Dağı´na Sivas halkı yoğun ilgi gösterdi.

Bu ayda Sivas Demir Çelik Fabrikası´nda üretim yine durduruldu. Bu durum daha önce de olduğu gibi yüzlerce işçiyi sokaklara dökmüştü. Ayrıca yine bu ay içerisinde ilimize ikinci devlet üniversitesinin yaptırılması için ilimizdeki Sivil Toplum Kuruluşları tarafından çeşitli girişimlerde bulunulmuştu.

ŞUBAT

Şubat ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Sivas 5. Olağan Kongresi´ne katılmak üzere ilimizde bir takım temaslarda bulundu. Davutoğlu, bu ziyaretinde Sivas halkına 2. Devlet üniversitesi ile Kızılırmak Projeleri konusunda söz verdi. Yine bu ayda AK Parti başta olmak üzere ilimizdeki siyasi partilerden Milletvekili adayları seçim öncesinde adaylıklarını açıklamaya başladı.

Şubat ayında yaşanan bir diğer önemli gelişme ise Sivas için çok büyük önem arz eden Hızlı Tren Projesi´nin güzergahıyla ilgili incelemeler yapıldı.

Bu ay içerisinde 50 binin üzerinde öğrencinin eğitim gördüğü Cumhuriyet Üniversitesi´nin 41. Yılı nedeniyle çeşitli etkinlikler ve kutlamalar düzenlendi.

MART

Mart ayında yaşanan en önemli gelişme Sivas Belediyesi´nin Esentepe Mahallesinde hayata geçirmeyi planladığı Kentsel Dönüşüm Projesi´nin onaylanmasıydı. İlimizde Çevre ve Şehircilik Bakanı´nın da katılımıyla düzenlenen programda taraflar arasında protokol imzalandı.

Yine bu ay içerisinde 7 Haziran Genel seçimleri öncesinde AK Parti Milletvekili adayları mülakata girmek için Ankara´ya gitti. Yapılan görüşme ve incelemeler sonrasında Sivas Milletvekili adayları belirlenecek.

Mart ayında Sivas İl Özel İdaresi tarafından ilimizin önemli turizm merkezlerinden olan Sıcak Çermik Kaplıcasında önemli çalışmalara imza atıldı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, geride kalan kış mevsiminin Sıcak Çermik kaplıcası açısından çok verimli geçtiğini kaydetti.

NİSAN

Nisan ayında 7 Haziran Milletvekili Genel seçimleri öncesinde tüm siyasi partiler Milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu´na sundu. Bu dönemde AK Parti´nin sunduğu Sivas Milletvekili aday listesi Sivas kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.

Bu aydaki diğer önemli bir konu ise Şemsi Sivasi Sempozyumu idi. Sivas Belediyesi tarafından 2015 yılı Şemsi Sivasi yılı ilan ederek, bu yıl boyunca Şemsi Sivasi ile ilgili çok önemli programlara imza atarak, Şemsi Sivasi´nin tanıtımında önemli rol oynadılar.

Nisan ayının sonlarında Başbakan Ahmet Davutoğlu Genel Seçimler öncesinde seçim startını Sivas´tan vermişti. Sivas halkıyla kent meydanında bir araya gelen Davutoğlu, seçmenlere seslenerek, 7 Haziran seçimlerinde destek istemişti.

MAYIS

Mayıs ayında gerek ilimizde gerekse ülke genelinde seçim atmosferi esmeye başladı. İlimizdeki her siyasi partinin Milletvekili adayları da gerek Sivil Toplum Kuruluşlarıyla gerekse vatandaşlarla bir araya gelerek, genel seçimler öncesinde destek istediler.

Mayıs ayı içerisinde Sivas halkı MHP Lideri Devlet Bahçeli´yi misafir etti. Bahçeli kent meydanında Sivas halkına seslenerek, seçimlerde destek istedi.

Diğer taraftan Fatih Projesi kapsamında ilimizdeki çok sayıda öğrenciye tablet dağıtımı yapılmıştı. Bu programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´da canlı yayınla bağlanarak, Sivas halkını selamlamıştı.

HAZİRAN

Haziran ayının ilk günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak ve açılışları gerçekleştirmek üzere ilimize gelerek, Sivas halkıyla bir araya gelmişti.

Haziran ayının 7´sine gelindiğinde tüm Türkiye sandık başına giderek, Milletvekili seçimleri için oy kullanmıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından mevcut iktidar partisi olan AK Parti aldığı oyla tek başına iktidarı kuramadı. Seçimlerde AK Parti ilimizden 3 Milletvekili çıkarabilirken, CHP ve MHP´de 1´er Milletvekili çıkardı. Sandıktan çıkan bu sonuç başlangıçta birçok kesimin aklına koalisyon ihtimalini getirmişti.

Sandıktan birinci parti olarak çıkan AK Parti, TBMM´ye giren siyasi partilerle koalisyon görüşmelerine başlamıştı. Haziran ayındaki en önemli konu ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz´ın AK Parti´nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı olarak açıklanması olmuştu.

TEMMUZ

Temmuz ayında devam eden görüşmelerin yanı sıra TBMM Başkanlığı seçimleri de yapıldı. 4 tur şeklinde yapılan oylamalar sonucunda Sivas Milletvekili olan İsmet Yılmaz, Meclis Başkanlığı´na seçildi.

Diğer taraftan 7 Haziran seçimlerinin ardından hükümetin kurulamaması ile birlikte özellikle doğu ve güneydoğu illerinde terör olaylarında artış sağlandı. Çok sayıda polis asker ve korucumuz şehit olurken, binlerce teröristte öldürüldü.

Ramazan ayını icra ettiğimiz bu ay içerisinde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine Kadir gecesi günü binlerce Sivaslı kent merkezindeki iftar programında bir araya geldi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli de bu ayda yıllar sonra Milletvekili çıkarmayı başaran Sivas´a teşekkür ziyaretinde bulundu.

AĞUSTOS

7 Haziran seçimlerinin ardından yapılan görüşmelerde koalisyon kararı çıkmayınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından erken seçim kararı alındı. 1 Kasım erken seçimleri öncesinde siyasi partilerde yeniden seçim hazırlıkları başladı.

Ağustos ayında ilimizde sağlıkta dönüşüm projelerinin de ilk adımları atılmaya başlandı. Bu kapsamda eski Numune Hastanesi´nin yeni hastane binasına taşınması devlet hastanesinde de bazı birimlerin yeni hastaneye taşınması gündemi uzun süre meşgul etti.

Ayrıca bu ay içerisinde Sivas´ın ilk AVM´sinin temelleri de atıldı. Yine mevcut Çimento Fabrikası´na da yabancı bir girişimciyle birlikte 140 Milyon TL´lik yeni tesisin temelleri de atıldı.

EYLÜL

Eylül ayı içerisinde ülke genelindeki terör olaylarında artış yaşandı. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet mensupları tarafından ülke genelinde terörle mücadele konusunda da önemli adımlar atıldı.

Ülke genelinde yaşanan terör olaylarına tepki yürüyüşleri yapıldı. İlimizde de Başkanlar Kurulu Başkanlığında ilimizdeki çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu yürüyüşler düzenleyerek, terör olaylarına tepki gösterdiler.

Siyasi partiler tarafından da seçim çalışmaları yoğunlaştırıldı. Siyasi partiler 1 Kasım erken seçimleri öncesinde Milletvekili aday listelerini oluşturdu.

Bu ay içerisinde uzun süredir gündemde olan İşkur İl Müdürlüğü yeni binasına taşınarak, hizmete başladı. Yine Milli Eğitim Müdürlüğü´nde de görev değişimi yaşandı.

EKİM

Ekim ayında Sivas için çok önemli gelişmeler yaşandı. Yıllar sonra yapımı tamamlanan Şemsi Sivasi İl Halk Kütüphanesi´nin açılışı gerçekleştirildi. Kütüphaneye ilk gününden itibaren Sivas halkı tarafından çok yoğun ilgi gösterildi.

Yine bu ayda Erzincan Çevre Yolu üzerine yaptırılan hastanenin açılışı gerçekleştirildi. Eski Numune Hastanesi buraya taşınarak, hizmete başladı.

Ayrıca Sivas Belediyesi tarafından da Seyfebeli mevkiinde Çöpten Enerji Üretim Merkezi´nin açılışı yapıldı. Yine Belediye tarafından Sivas´ın ilk tüneli olan Mevlana Tüneli´nin ihalesi gerçekleştirildi.

Ekim ayında siyasi partiler seçim öncesi temaslarını yoğunlaştırıldı. Ekim ayında siyasi partiler Milletvekili aday listelerini YSK´ya sundu.

KASIM

1 Kasım tarihinde yılın ikinci genel seçimi yapıldı. Seçimlerden AK Parti sandıktan tek başına iktidar çıkmayı başardı. İlimizde yüzde 68 oranında oy alarak rekor kırdı. Sivas´taki sandık sonuçlarına göre AK Parti ilimizden 4 Milletvekili çıkarırken, CHP´de 1 Milletvekili çıkarabildi.

7 Haziran seçimleri sonrasında TBMM Başkanlığı´na seçilen İsmet Yılmaz 1 Kasım seçimleri sonrasında yineden Mille Savunma Bakanlığı´nda görevlendirildi. Bu ay içerisinde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yeni kabine oluşturularak, 64. Hükümet kuruldu.

Ayrıca Kasım ayı içerisinde hem İl Genel Meclisi´nde hem de Sivas Belediye Meclisi´nde yapılan toplantılar sonucunda İl Özel İdaresi ile Belediye´nin 2016 yılı bütçesi ile performans programları belirlendi.

ARALIK

Aralık ayının en öne çıkan gelişmesi Düğün Dernek 2 Sünnet oldu. Geçtiğimiz yıl seçimleri ilimizde yapılan Düğün Dernek adlı sinema film ilimizin tanıtımında önemli rol oynamıştı. İkincisi de yine Sivas´ta çekilen film Aralık ayında vizyona girdi. Ayrıca Düğün Dernek Yönetmeni ile oyuncuları Cumhuriyet Üniversitesi´nde düzenlenen gala gecesinde Sivaslılarla buluştular.

Bu ay içerisinde İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan Çocuk Oyun Kütüphanesi´nin de açılışı gerçekleştirildi.

Demir Çelik Fabrikası´nın kapatılması nedeniyle fabrika işçileri günlerde kent meydanında eylem yaptılar. Zaman zaman gergin anlarında yaşandığı eylemlerde Emniyet Müdürlüğü ekipleri de gruba müdahale etti.

Ayrıca yıl genelinde ve bu ay içerisinde Suriye´deki Bayır-Bucak Türkmenlerine önemli ölçüde yardımlar yapıldı.



Anahtar Kelimeler: 2015 Yılı Panorama
  • Çarşamba 27.1 ° / 11.6 ° false
  • Perşembe 27.3 ° / 13.8 ° false
  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16