2014 PANORAMA

2014 PANORAMA

İyisiyle kötüsüyle 2014 yılını geride bıraktık. Ocak ayından Aralık ayına kadar birçok önemli gelişmeler yaşandı. Bunların başında hiç şüphesiz yerel seçimler ve ilk kez halk oylamasıyla yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri geliyordu.

2014 PANORAMA

İyisiyle kötüsüyle 2014 yılını geride bıraktık. Ocak ayından Aralık ayına kadar birçok önemli gelişmeler yaşandı. Bunların başında hiç şüphesiz yerel seçimler ve ilk kez halk oylamasıyla yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri geliyordu.

Bizde, Sivas İrade Gazetesi olarak 2014 yılında yaşanan önemli olayları siz değerli okurlarımız için derledik

Sivas İrade Gazetesi Yazı Ailesi olarak, 2015 yılının başta siz değerli okurlarımız olmak üzere, ilimiz ve ülkemiz için sağlık, mutluluk, neşe, başarı, sevgi ve huzur getirmesini dileriz.

OCAK

Ocak ayında ilimizin tek gündem maddesi hiç şüphesiz ki yerel seçim süreciydi. Bir tarafta geçmiş dönemde 5 yıl boyunca yaptığı hizmetlerle Sivas halkının büyük takdirini toplayan Sami Aydın vardı. Diğer tarafta ise BBP Merhum Lideri Şehit Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybetmesinin ardından Sivas halkının vefa göstermesiyle Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Doğan Ürgüp vardı. Seçimlerin en güçlü iki rakibi bu isimlerdi. Diğer taraftan ise eski sanayi esnafı ile Sivas Belediyesi arasında yaşanan sorunlar da sık sık gündeme gelmişti.

İlimize büyük artı değer katacak Ankara – Sivas arası Hızlı Tren Projesi’nin geçiş güzergâhının da belirlendiği Ocak ayında, yıllardır yatırım alamayan Sıcak Çermik Kaplıcası’na yapılacak yatırımlarda da önemli adımlar atılmıştı.

ŞUBAT

Şubat ayının tartışmasız en önemli gündemi dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilimiz kent meydanında düzenlediği miting oldu.  30 Mart yerel seçimler sürecinde ülke genelindeki ilk mitingini Sivas’ta düzenleyen Erdoğan, tüm Türkiye’ye seslenerek, Milli Mücadele’nin startını ilimizden vermişti.

Şubat ayı içerisinde içimizi burkan en önemli olay ise dönemin Sivas Valisi Zübeyir Kemelek’in hayatını kaybetmesi olmuştu. Karaciğer rahatsızlığı yaşayan Vali Kemelek’e Malatya’da nakil yapılmıştı. Tedavisinin ardından ilimize gelen Kemelek’in durumu ağırlaşarak hayatını kaybetmişti. Kemelek’in yerine ise Vali Âlim Barut atanmıştı.

MART

Artık 2014 yerel seçimlerine sayılı günler kalmıştı. Mevcut Belediye Başkanı Sami Aydın başta olmak üzere tüm siyasi partilerin Belediye Başkan adayları seçim çalışmalarına hız kazandırmıştı. AK Parti’nin ardından Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Saadet Partisi Genel Başkanlarının katılımlarıyla ilimizde miting düzenlediler.

Seçim çalışmalarının ardından 30 Mart tarihinde yapılan yerel seçim sonuçlarıyla eski Belediye Başkanı Mimar Sami Aydın seçimi büyük bir farkla kazanmıştı.

Mart ayı içerisinde ayrıca Sivas İl Emniyet Müdürlüğü görevine Turgay Çalışkan’ın ataması yapılmıştı.

NİSAN

2014 yılının Nisan ayının başlarında seçimleri kazanan Belediye Başkanı Sami Aydın, mazbatasını alarak göreve başladı. Mısır’da idam kararı verilen yüzlerce insan için Türkiye’nin her tarafından tepkiler yağmaya başladı. Bu kapsamda ilimizdeki birçok siyasi parti ve Sivil Toplum Kuruluşu da kent meydanında düzenlediği programlarla idam kararlarına tepki göstermişlerdi.

Kutlu Doğum Haftası ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın da kutlandığı bu ayda Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin ilimizdeki güzergâhı açıklanmıştı.

MAYIS

Mayıs ayında tüm Türkiye yasa boğuldu. Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde yaşanan yangın nedeniyle 301 maden işçisi hayatını kaybetti. Türkiye’de geçmişten günümüze en fazla can kaybının yaşandığı iş ve maden kazası olarak kayıtlara geçen elim olay sonrasında tüm Türkiye Soma’dan gelecek iyi bir haber bekledi. Uzun süre kontrol altına alınamayan yangında günler sonra 301 maden işçisinin cansız bedenlerine ulaşılabildi.

Diğer taraftan ilimizde Baharın gelişini simgeleyen Hıdırellez şenlikleri düzenlendi. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın da kutlandığı bu ayda uzun süre tartışma konusu olan ve çalışmaları durdurulan yeni Kütüphane inşaatında çalışmalar yeniden başladı.

HAZİRAN

Haziran ayı içerisinde en fazla öne çıkan konu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bir dizi temaslarda bulunmak üzere ilimize ziyarette bulunması olarak kayıtlara geçti.

Ayrıca yine bu ayda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Sivas Arkeoloji Müzesi arka bahçesinde Türkiye’de bir ilk olan Tümülüs’ü yaparak, ziyarete açtı. İlimizde ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında karne heyecanının yaşandığı bu ayda, Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı’na Murat İrcal ve Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine de Zekeriya Çınar atanmıştı.

Yine Haziran ayında Sivas Ziraat Odası seçimleri öncesinde hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle yargılanan eski Oda Başkanı ile Kayyum heyeti arasında yaşanan gerginlikler gündeme gelmişti.

TEMMUZ

Temmuz ayında ülkenin gündeminde tek bir konu vardı. Cumhurbaşkanlığı seçimi… AK Parti’nin kuruluşundan itibaren Genel Başkanlık ve Başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı’na adaylığını açıkladı.

Ayrıca yine Temmuz ayı içerisindeki seçimler öncesinde çatı adayı olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu ilimizde de miting düzenlemişti. Yine 2 Temmuz Sivas olaylarının yıl dönümünde Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden 37 kişi anıldı.

AĞUSTOS

Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan büyük oy farkıyla ilk kez halk oylamasıyla seçilen Cumhurbaşkanı oldu.

Erdoğan’ın karşısındaki en önemli rakibi ise 14 siyasi partinin çatı adayı olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu idi. Yapılan seçimlerde Erdoğan, halkın oylamasında büyük bir oy farkıyla Cumhurbaşkanı seçildi. Sivas, Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülke genelinde en fazla oy veren 10 il arasında yer aldı. Sivas halkının yüzde 70’i Erdoğan’ı destekledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevine getirildi.

Yine Ağustos ayında AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı’nın organize ettiği ‘Demokarasi Sokağı’ etkinliği de büyük beğeni toplamıştı.

EYLÜL

Her yıl coşkuyla kutlanan 4 Eylül Şenlikleri geçtiğimiz yılda muhteşemdi. Özellikle ilimizde ilk kez yapılan ‘Solo Türk’ gösterisi binlerce insanı hayran bıraktı. Yine Genel Kurmay Başkanlığı Mehteran Takımı da ilimizde eşsiz bir konser verdi.

4 Eylül şenlikleri kapsamında geçtiğimiz yıllarda da düzenlenen Kitap Fuarı etkinliği önceki yıllara oranla daha profesyonel olarak gerçekleştirildi. Ayrıca bu yıl ilk kez ilimizde Tarım ve Hayvancılık Fuarı gerçekleştirildi.

Diğer taraftan yaklaşık 20 yıldır restorasyonu tamamlanamayan tarihi Gök Medrese’nin yeniden restore edilmesi için önemli adımlar atıldı. Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Gök Medrese’nin lazerle taraması yapılarak, eserin restorasyonu için start verildi.

EKİM

Mübarek Kurban Bayramı’nı icra ettiğimiz Ekim ayında bayram yine coşkuyla geçti. Kaçan kurbanlıkların yanı sıra, hastaneler yine acemi kasaplarla doldu taştı.

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarında uzun süredir YÖK’ten onay bekleyen TOBB-ETÜ Fakülteleri konusu Sivas gündemine geldi. Fakülte yapılması için Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’na devredilen Fuar alanının akıbetinin araştırılması ve yeni bir yol haritası çizilmesi gündeme geldi.

Ayrıca konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım konuyla alakalı olarak ilimizdeki Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte Ankara’ya bir çıkarma yaparak destek isteyeceklerini ifade etmişti.

KASIM

Kasım ayının en önemli konularının başında Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllece’nin de katılımıyla Sivas Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Şehir Kimliği Çalıştayı”na katıldı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen programda Sivas’ın sahip olduğu değerleri üzerinde duruldu.

Ayrıca ilimizde birçok temaslarda bulunan Bakan Güllüce, bazı projelerde Sivas Belediyesi’ne kaynak sağlamak için ellerinden gelen desteği vereceğini söz verdi.

Diğer taraftan Kasım ayı içerisinde İl Genel Meclisi ve Sivas Belediye Meclisi 2015 yılı yatırım programı, performans programı ile 2015 yılı bütçelerini belirlediler. İl Özel İdaresi’nde 2015 yılı 95 Milyon TL olarak kabul edilirken, Belediye Meclisi’nde ise 2015 yılı tahmini bütçesi 320 Milyon TL olarak belirlendi.

ARALIK

Aralık ayının en çok konuları ise Sivas Devlet Hastanesi’nin taşınması veya kapatılması konusu ile Nüfus Müdürlüğü’nün taşınması konuları oldu. 600 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tamamlanmasının ardından Numune Hastanesi ve Sivas Devlet Hastanesi’nin birleştirilerek buraya taşınacağı iddiaları gündemde uzun süre tartışıldı. Son noktayı koyan İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, böyle bir konunun gerçek dışı olduğunu, her hangi bir taşınma olayının olamayacağını belirterek, bu gibi konularda Sağlık Bakanlığı’nca sadece İl Sağlık Müdürlüğü’nün yetkili kılındığını ifade etti.

Yine Cumhuriyet Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Öğrenci Konsey Başkanlığı seçimleri nedeniyle birçok kez ortam gerilmişti. Olaylar nedeniyle ertelenen seçimler sonucunda Ülkü Ocakları 2. Başkanı olan Kerim Karasu kazanmıştı.

Aralık ayının en önemli olaylarından bir tanesi de dünyaya ismini ispatlamış, Sivasspor’un Teknik Direktörü Roberto Carlos’un görevinden istifa etmesi oldu. Bu sezona iyi bir başlangıç yapamayan Sivasspor’un kötü gidişatının ardından Carlos’ta istifa ederek ilimizden ayrılmıştı. Carlos’tan boşalan Teknik Direktörlük koltuğuna ise yine ülkemizde kendini kanıtlamış isimlerden birisi olan Sergen Yalçın oturmuştu. Yalçın yönetiminde ilk çıktığı kupa maçından 4-0’lık galibiyetle ayrılan Sivasspor, ligdeki ilk sınavında ise sahadan bir puanla ayrılmıştı.

ÜLKE GÜNDEMİ

İlimizin yanı sıra ülke gündemindeki yaşanan olaylar ise şu şekilde sıralandı:

                Cumhurbaşkanlığı seçimi: Erdoğan 12. Cumhurbaşkanı oldu.

                Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümeti kurdu.

                Soma`da maden faciası: 301 madenci öldü.

                17-25 Aralık Operasyonu`nun yankıları sürdü.

                Türkiye hava sahasını ihlal eden Suriye jeti düşürüldü.

                Twitter`a erişim engellendi.

                30 Mart yerel seçimleri yapıldı.

                Anayasa Mahkemesi, Twitter`a ve Youtuba`a erişim engelini kaldırdı.

                Ergenekon`dan hüküm giyen sanıklar tahliye edildi.

                Balyoz Davası sanıkları tahliye edildi.

                Gezi Parkı olaylarının birinci yıldönümünde polis olağanüstü önlemler aldı.

                12 Eylül Davası sonuçlandı: Evren ve Şahinkaya`ya ömür boyu hapis.

                Diyarbakır`daki Hava Üssü Komutanlığı`ndaki Türk bayrağı indirildi.

                IŞİD Irak`ta saldırıya geçti: Musul düştü.

                Türkiye`nin Musul Konsolosluğu`ndaki görevliler kaçırıldı.

                IŞİD Kobani`yi kuşattı.

                Güneydoğu`da Kobani olayları: 40`tan fazla kişi öldü.

                Diyarbakır`da 30 yıl sonra sokağa çıkma yasağı kondu, tanklar kente indi.

                Süleyman Seba hayatını kaybetti.

                IŞİD`in kaçırdığı konsolosluk çalışanları serbest bırakıldı.

                17 Aralık sanıklarının malları üzerindeki tedbir kaldırıldı.

                17 ve 25 Aralık soruşturması sanıkları hakkında takipsizlik kararları verildi.

                CHP`de Olağanüstü Kurultay: Kılıçdaroğlu tekrar Genel Başkan.

                Ermenek`te maden faciası: 18 madenci öldü.

                Cumhurbaşkanlığı Ak Saray`a taşındı.

                Papa Francis, Türkiye`yi ziyaret etti.

                "Paralel Yapı"ya yönelik operasyonlar başlatıldı.

                Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarıldı “kırmızı bülten” süreci başladı.

                Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyareti gerçekleşti.

                Türkiye`nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan Baykonur Uzay Üssü`nden fırlatıldı.

                HSYK, Yargıtay ve Danıştay`ın yapısını değiştiren düzenleme kabul edildi.

                İmralı ile "Derin Müzakere Süreci" başlatıldı.

                Bedelli askerlik çıkarıldı.



Anahtar Kelimeler: 2014 PANORAMA
  • Perşembe 27.3 ° / 13.8 ° false
  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16